Sygeplejerskeuddannelsen veksler mellem teoretisk og klinisk undervisning. Du har mulighed for at arbejde praktisk med det, du lærer på sygeplejerskeuddannelsen og for at undersøge og fordybe dig i problemstillinger, du møder i praksis. Du har også mulighed for at tone din uddannelse ved at vælge et eller flere valgfrie elementer.
Kritisk refleksion og at tænke og agere innovativt i hele sundhedsvæsenet er kompetencer, som du udvikler igennem hele uddannelsen.
Opbygning
Uddannelsen indeholder både humanistiske, samt sundheds-, natur- og samfundsvidenskabelige fag. Du lærer at kombinere viden fra fagområderne, så du kan udføre og udvikle sygepleje. Uddannelsen veksler mellem teori og praksis, så du udvikler din viden, dine færdigheder og dine kompetencer løbende undervejs.
Uddannelsen består af en fællesdel og en institutionsspecifik del.
Fællesdel
Fællesdelen strækker sig over uddannelsens første 4 semestre, hvor det overordnede indhold er ens på alle uddannelsessteder. Tilrettelæggelsen kan være forskellig, hvilket betyder, at fx rækkefølge og undervisningsmetoder ikke nødvendigvis er ens.
Indholdet er inddelt i 4 temaer, der hver udgør 30 ECTS-point:
- Observation og vurdering af patient og borgers sundhedsudfordringer og sygdomssammenhænge.
- Klinisk beslutningstagen i stabile og komplekse pleje- og behandlingsforløb.
- Klinisk lederskab af patient- og borgerforløb.
- Situationsbestemt kommunikation i samspil med patient og borger, pårørende og fagprofessionelle i og på tværs af sektorer.
Institutionsspecifik del
Den institutionsspecifikke del strækker sig over 3 semestre og tilrettelægges på hvert enkelt uddannelsessted.
Fag
Du får undervisning i sygeplejefaget, samt en række andre fag.
- Sygeplejefaget: Hovedfaget i den teoretiske undervisning er sygeplejefaget, der blandt andet omfatter sygepleje- og omsorgsteori, sygeplejebegreber og -modeller, kliniske metoder i sygeplejen m.m. Du arbejder med fænomener som smerte, angst, død, sorg og håb.
- Sundhedsvidenskabelige fag: Du får også undervisning i sundhedsvidenskabelige fag, fx folkesundhedsvidenskab, sygdomslære samt videnskabsteori og forskningsmetode
- Naturvidenskabelige fag som biokemi, mikrobiologi og anatomi og fysiologi.
- Humanistiske fag, som fx psykologi, kommunikation, filosofi og etik.
- Samfundsvidenskabelige fag, som fx sociologi og antropologi, organisation og ledelse samt jura.
Teknologi
Teknologi indgår i uddannelsen, da der i stigende grad bliver anvendt lærings- og sundhedsteknologier. Du kommer til at arbejde med forskellige teknologier, så du både kan deltage, anvende, vurdere og udvikle teknologier i sundhedsvæsenet. Udviklingen bygger på en innovativ tilgang til arbejdet, hvor der konstant er behov for at udvikle nye metoder, tilgange og arbejdsgange.
Forskning
På sygeplejerskeuddannelsen prioriteres forskning og udvikling højt. Du får udviklings- og forskningsbaseret viden gennem undervisningen. Du vil på den baggrund lære at udøve sygepleje i samspil med patienter og borgere i forskellige situationer og med forskellige behov.
Praktik
Praktikken er med til at skabe sammenhæng mellem teori og praksis. Der fokuseres på menneskets oplevelser, vilkår og handlinger i forbindelse med sundhed og sygdom og på forholdet mellem patient og sygeplejerske. Der bliver lagt vægt på din egen faglige og personlige udvikling.
Praktikken foregår på godkendte kliniske undervisningssteder, bl.a. på hospitaler, i den kommunale hjemmesygepleje, på plejecentre, psykiatriske centre, socialpsykiatrien og sundhedsplejen. Praktikken har et omfang af 90 ECTS-point i alt.
Undervisningsform
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, klasseundervisning, e-læring, projekt-, case-og gruppearbejde. Desuden er der simulationsundervisning, hvor du i et autentisk indrettet lokale øver forskellige færdigheder og situationer, som en sygeplejerske kan møde i praksis.
Feedback er en central del af din uddannelse. Du vil lære både at give og modtage feedback og dine evner til at samarbejde med forskellige mennesker vil blive udviklet.
E-læring/e-learning
Flere steder kan man gennemføre uddannelsen som netbaseret undervisning: Hillerød, Slagelse, Viborg og Aabenraa. Se uddannelsesstedernes egne hjemmesider. Vær opmærksom på, at uddannelsesstederne bruger forskellige begreber, bl.a. sygeplejerske som e-læring, e-learning, netbaseret undervisning, fjernstudie og fjernundervisning.
Udlandsophold
Du har mulighed for at tage dele af din uddannelse i udlandet. Det gælder både teoretiske og praktiske forløb. Internationale ophold giver dig mulighed for at opleve andre kulturer og en anden vinkel på sygepleje.
Eksamen
De teoretiske og kliniske semestre bliver bedømt ved interne eller eksterne prøver.
Du afslutter med et bachelorprojekt inden for sygepleje.
Titel
Uddannelsen giver adgang til titlen professionsbachelor i sygepleje. Den engelske betegnelse er Bachelor of Science in Nursing.