Uddannelsen til landmand giver en grundlæggende viden om husdyr og jorddyrkning. I Danmark har vi mange store gårde med moderne bygninger og anlæg med mange produktionsdyr.
På uddannelsen lærer du om de tekniske indretninger, hvordan de styres, og hvordan de vedligeholdes. Også regnskab, økonomi og planlægning er vigtige emner for en landmand.
Du kan afslutte som landbrugsassistent (trin 1) eller som landmand med speciale i husdyr eller planter (trin 2). Du kan også afslutte med speciale som jordbrugsmaskinfører (trin 2), produktionsleder (trin 3) eller agrarøkonom (trin 4).
- Som landbrugsassistent lærer du at planlægge og udføre de almindeligt forekommende opgaver inden for landbruget.
- Som landmand med specialet husdyr lærer du bl.a. at vurdere dyrebesætninger, du lærer at planlægge avl, tage stilling til foderkvaliteter, og du lærer om transport af dyr og dyrevelfærd.
- Som landmand med speciale i planter lærer du bl.a. at udarbejde planer for såning, gødning og sprøjtning. Du lærer også at arbejde med og vedligeholde de mange maskiner, der indgår i landbrugsdrift. Også naturpleje og pasning af vildt indgår i uddannelsen.
- Som jordbrugsmaskinfører lærer du bl.a. at arbejde med de forskellige landbrugsmaskiner. Du lærer at bruge værkstedsmaskiner og håndværktøj i forbindelse med vedligeholdelse og mindre reparationer.
Trin 3 og 4 i landbrugsuddannelsen kaldes også landbrugets lederuddannelse:
- Produktionsleder retter sig mod ledere inden for landbruget. Du kombinerer din landbrugsfaglige viden med fag om økonomisk, strategisk og personalpolitisk ledelse inden for landbrug.
- Agrarøkonom giver mulighed for arbejde som rådgivende konsulent i landbrugserhvervet. Der fokuseres på langsigtede planlægnings- og salgsstrategier sammen med en udvikling af dine personlige lederevner.
Fordelsuddannelse
Uddannelsen er udpeget til fordelsuddannelse. Fordelsuddannelser vurderes at have gode praktik- og jobmuligheder. Læs mere i Erhvervsuddannelser som fordelsuddannelser.