Uddannelsen giver en grundlæggende viden om de tekniske installationer i beboelser og industri, som forsyner os med energi.
Alt efter dit valg af speciale lærer du om de mange arbejdsområder, som Vvs-energiuddannelsen rummer. Du kan fx lære om gas- og vandinstallationer, centralvarme og om miljøvenlige energiløsninger som biobrændselsanlæg, varmepumper og solvarme.
På uddannelsen får du indsigt i moderne tekniske løsninger, ligesom du også lærer det traditionelle håndværk.
Du kan afslutte uddannelsen som vvs-installationstekniker, blikkenslager og vvs, vvs-energispecialist eller ventilationstekniker.
- Som blikkenslager og vvs inddækker du byens tage. Du klipper og former tagplader hjemme på værkstedet og kravler selv op for at beklæde taget med pladerne. Det er også dig, der monterer tagrender og nedløbsrør.
- Som bvs-energispecialist kender du til alle typer opvarmningsanlæg, hvad enten det er oliefyr, gasfyr, fjern-varmeanlæg, solvarme, biogas eller halmfyr. Du vurderer miljøbelastningen, og ved hjælp af måling og indregulering sørger du for, at forbrændingen er perfekt og automatikken kører optimalt.
- Som ventilationstekniker sørger du for, at indeklimaet er godt. Du arbejder med ventilations- og klimaanlæg i både stor og lille skala. Det kan både være små ventilationsanlæg, industrielle udsugningsanlæg eller de helt store klimaanlæg i virksomheder og institutioner, som skal installeres eller serviceres.
- Som vvs-installationstekniker har du styr på vand i hanerne, varme i radiatorerne og gas i komfuret. Du lærer at arbejde selvstændigt med kunder i private hjem, på byggepladser eller på store arbejdspladser, som fx laboratorier, hospitaler eller moderne kontorbygninger. Du lærer også at installere avancerede velfærdsteknologiske løsninger, som blandt andet gør det muligt for handicappede og ældre at klare sig selv.
Fordelsuddannelse
Uddannelsen er udpeget til fordelsuddannelse. Fordelsuddannelser vurderes at have gode praktik- og jobmuligheder. Læs mere i Erhvervsuddannelser som fordelsuddannelser.