På uddannelsen lærer du om de aktiviteter der er før, under og efter en ulykke eller kaststrofe.
Før: Hvad er det for nogle risici afdelingen, organisation, området eller samfundet står over for. Hvordan forebygger vi at potentielle hændelse udvikler sig til en ulykke eller katastrofe. Hvad kan man gøre for at reducere konsekvenserne en ulykke eller katastrofe. På uddannelsen lære du blandt andet om bl.a. risikoanalyser, kapacitetsopbygning, beredskab, beredskabsplaner, risikohåndtering, forebyggelse, humanitær indsats, sikkerhed og sikring.
Under: Hvad kan en katastrofe- og risikomanager gøre for at afhjælpe en igangværende ulykke. På uddannelsen er omdrejningspunktet bl.a. afhjælpende indsats, operativ og taktisk ledelse, krisestabsarbejde, krisehåndtering, kommunikation.
Efter: Hvad kan en katastrofe- og risikomanager gøre for at vi hurtigt kommer tilbage til en normal situation efter en ulykke eller katastrofe. På uddannelsen er nøgleordene bl.a. business continuity management, fortsat drift, evaluering, risikoledelse.
Uddannelsen retter sig mod planlægnings- og ledelsesopgaver i forbindelse med katastrofeberedskab, -indsats og -forebyggelse. Formålet er at sørge for samfundets og borgernes sikkerhed i katastrofesituationer.
Du lærer både om kommunal og virksomhedsrelateret risikovurdering og at håndtere eventuelle farlige situationer.
Professionsbacheloruddannelsen varer 3½ år og består af en fællesdel på 90 ECTS, en studieretning på 50 ECTS, praktik på i alt 50 ECTS og et bachelorprojekt på 20 ECST.
Fællesdelen består af følgende fagområder:
Beredskab: Du lærer om beredskab i forhold til nationale og internationale indsatser, risikoforståelse, risikoanalyse og lovgivning, organisation og ledelse.
Forebyggelse: Du lærer om forebyggelse i forhold til ulykker og katastrofer, risikokommunikation, risikoforståelse og samfundssikkerhed.
Der er to mulige studieretninger:
Strategisk ledelse, der indeholder: fagområderne:
- Beredskabsfaglig kriseledelse: Du lærer om stabsarbejde, operativ ledelse i nationale og internationale indsatser, beredskabsfaglig jura og sagsbehandling. Og om risikoledelse og business continuity management
- Strategisk forebyggelse: Der er fokus på forebyggelsesstrategier, forebyggelsesværktøjer, adfærdspåvirkende kampagner og innovation
Sikring og sikkerhed, der indholder fagområderne:
- Sikring: Du lærer om fysisk sikring, projektering, forsikring, jura, transport og logistik i relation til sikring
- Sikkerhed: Der er fokus på trusselsbilleder lokalt, nationalt og internationalt, sikkerhedsforståelse, sikkerhed på lokaliteter, innovation, samt risikoledelse og business continuity management.
I praktikperioderne skal du i praktik på beredskabscenter, i en offentlig eller privat virksomhed, der arbejder med beredskab eller sikkerhed, i en offentlig eller privat virksomhed, evt. NGO, i Danmark eller i udlandet, hvor fokus er på internationalt arbejde, og endelig en periode, hvor der arbejdes med forebyggelses og kampagne teori i en offentlig eller privat virksomhed
Undervisningen foregår som almindelig undervisning, selvstændig opgaveløsning, projektarbejde og problembaseret læring.
Uddannelsen giver adgang til titlen Professionsbachelor i katastrofe- og risikomanagement. Den engelske titel er Bachelor of Emergency and Risk Management.
Uddannelsen foregår i København.
Eksamen
Som professionsbachelor afslutter du uddannelsen med et selvstændigt bachelorprojekt.