Nærbillede af industrislagters hænder med kniv og stålhandske
Erhvervsuddannelse (EUD)

Slagter

En slagter arbejder med slagtning og partering. På skolen lærer du at slagte kreaturer og svin, og du lærer også, hvordan slagtekroppene skal opskæres og udbenes.

Fakta

Navn:
Slagter
Varighed:
2 år 6 mdr. - 3 år 6 mdr.
Trin og specialer:
Slagter, forædler, svineslagter, kreaturslagter
Adgangskrav til grundforløb:
9./10. klasse eller tilsvarende + karakteren 02 i dansk og matematik
Overgangskrav til hovedforløb:
Vær opmærksom på, at der er specifikke krav ved overgangen til hovedforløbet
Skolepraktik:
Ingen mulighed for skolepraktik
Økonomi:
SU og elevløn

En vigtig del af arbejdet går ud på at skære kødet ud, så det passer til efterspørgslen på markederne rundt om i verden. Som slagter lærer du også at kontrollere kødets kvalitet samt om love og regler på området.

Slagtere arbejder typisk i slagtehuse eller på slagterier. Nogle arbejder også som pølsemagere.

Bemærk: Uddannelsen har i 2017 skiftet navn fra industrislagter til slagter.

Fold alle afsnit ud

Om uddannelsen

Uddannelsen giver en grundlæggende viden om slagtning samt partering og udbening kød. Du skal lære om kvalitetskontrol og at bruge de hjælpemidler, der findes på et slagteri, så du ikke selv skal tumle med de store dyr og slagtekroppe.

De danske slagterier eksporterer en stor del svinekød til mange forskellige lande. Du skal derfor som slagter lære at udskære kødet og forarbejde det fx med salt eller røg, så det passer til de forskellige markeder.

Du kan afslutte som slagter (trin 1) eller med speciale som forædler, svineslagter eller kreaturslagter.

  • Slagter: Du lærer bl.a. de almindelige opgaver i forbindelse med svineslagtning. Du lærer også om sikkerhed og hygiejne.
  • Forædler: Du lærer bl.a. at fremstille saltede, kogte og røgede kødvarer, og du får et kendskab til forskellige konserveringsmåder.
  • Svineslagter: Du lærer om alle forhold omkring svineslagtning, herunder at vurdere produktionsformer og optimere produktionen.
  • Kreaturslagter: Du lærer okseslagtningens forskellige opgaver, fx at klassificere dyrene samt at planlægge og foretage slagtningen.

Fordelsuddannelse 2017

Uddannelsen er udpeget til fordelsuddannelse 2017. Fordelsuddannelser vurderes at have gode praktik- og jobmuligheder. Læs mere i Erhvervsuddannelser som fordelsuddannelser.

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen består af et grundforløb, der tages på en erhvervsskole og varer 10 eller 30 uger, samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder og skoleforløb. Du kan vælge mellem forskellige specialer.

Figuren viser det fulde uddannelsesforløb, herunder grundforløbets 1. og 2. del.

Du kan afslutte uddannelsen efter hvert gennemført trin. Hvis du har afsluttet med trin1, har du mulighed for senere at vende tilbage til uddannelsen og tage det tilhørende speciale. Det kan du bl.a. gøre gennem Eud+.

Fag

På skolen undervises du fx i:

  • At udbene skinker, midterstykke og forender til eksport
  • At udskære og udbene kød til det danske marked

Du skal også have fag som regning og kalkulation, dansk, ergonomi (gode arbejdsstillinger), informationsteknologi og samfundsfag.

Praktik

I praktiktiden bliver du oplært i de arbejdsopgaver, som hører til uddannelsen. Praktikken foregår på en arbejdsplads. Der er ikke mulighed for at komme i skolepraktik.

Du afslutter uddannelsen med en svendeprøve.

Uddannelsessteder

Grundforløbets 1. del kan tages på alle erhvervsskoler. Hvis du allerede ved grundforløbets start ved, hvilken uddannelse du sigter mod, er det en fordel at vælge en skole med en fagretning, der leder mod den ønskede uddannelse. Se Fagretningsnøglen

Grundforløbets 2. del kan tages på forskellige skoler rundt om i landet. Se kortet øverst til højre.

Bemærk: Skoler, der udbyder grundforløbets 2. del, udbyder ofte også uddannelsens hovedforløb, men ikke altid. Tjek skolens hjemmeside.

Læs mere i Hvor foregår erhvervsuddannelsen?

Deltagerforudsætninger

Med denne uddannelse er det vigtigt, at du:

  • Har interesse for fødevarer
  • Har god fysik
  • Kan arbejde i højt tempo - en del af arbejdet er akkordarbejde
  • Er klar til at løse forskellige typer arbejdsopgaver
  • Kan arbejde sammen med andre i et arbejdssjak
  • Har sans for hygiejne
  • Er indstillet på skiftende arbejdstider

Adgangskrav

Der er adgangskrav til erhvervsuddannelsens grundforløb. Der er også specifikke overgangsskrav, som du skal opfylde, inden du kan gå videre til hovedforløbet.

Adgangskrav til grundforløbet

For at begynde på en erhvervsuddannelses grundforløb skal du altid have opfyldt din undervisningspligt. Det har du, når du har afsluttet folkeskolen eller har modtaget tilsvarende undervisning.

Du skal have mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve. Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være vurderet uddannelsesparat.

Hvis du har en uddannelsesaftale med en virksomhed, opfylder du adgangskravene til en erhvervsuddannelse. Du skal dog altid have opfyldt din undervisningspligt.

Overgangskrav til hovedforløbet

Der er også adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået faget:

  • Informationsteknologi på F-niveau

Du skal desuden have taget certifikat i nedenstående, som du undervises i på grundforløbet::

  • Almen fødevarehygiejne
  • Førstehjælp på erhvervsuddannelserne
  • Elementær brandbekæmpelse
  • Kompetencer svarende til de krav, der stilles til kompetencebevis for uddannelse af personer, der beskæftiger sig med aflivning af dyr og dermed forbundne aktiviteter på slagteri, jf. Fødevarestyrelsens bekendtgørelse.

For at starte på uddannelsens hovedforløb skal du desuden have en uddannelsesaftale.

Ansøgning og optagelse

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på. Måden afhænger af din alder og baggrund, når du starter.

Efter 9. eller 10. klasse

Ansøgningsfristen er 1. marts, hvis du starter på en erhvervsuddannelse direkte fra 9. eller 10. klasse eller inden 1. september året efter, at du er gået ud af skolen. Du ansøger om optagelse gennem www.optagelse.dk. Du får skriftligt svar i slutningen af juni. Læs mere i Ansøgning og optagelse, hvis du går i 9. eller 10. klasse.

Du starter normalt i et grundforløb, der varer knap 1 år (30 uger) og omfatter en fagretning. Efter de første 20 uger skal du beslutte, hvilket hovedforløb du vil gennemføre. Læs mere om grundforløb og fagretninger i Grundforløbet på en erhvervsuddannelse.

Se skolernes udbud af fagretninger i Fagretningsnøglen.

Under 25 år

Hvis du er gået ud af skolen for mere end 1 år siden og er under 25 år, ansøger du også gennem www.optagelse.dk. Erhvervsuddannelserne starter 2 gange om året. Kontakt evt. en erhvervsskole og hør nærmere. Læs mere i Ansøgning og optagelse, hvis du er gået ud af skolen.

Du starter din uddannelse med grundforløbets 2. del (10 uger). Læs mere i Erhvervsuddannelse for dig, der er gået ud af skolen.

Over 25 år

Er du fyldt 25 år, skal du kontakte en vejleder eller en erhvervsskole og få vurderet dine kompetencer. Du starter på din uddannelse efter en konkret vurdering. Uddannelsen tilrettelægges individuelt og afhængigt af dine erfaringer. Læs mere i Erhvervsuddannelser for voksne.

Bemærk - praktikvejen

Hvis du har en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver, der dækker både grundforløb og hovedforløb, kan du aftale at begynde din uddannelse direkte i praktik. Læs mere i Skolevejen og praktikvejen.

Bemærk - ny mesterlære

Du kan også vælge at tage uddannelsen som ny mesterlære og erstatte det meste af skoleundervisningen på grundforløbet med praktisk oplæring i en virksomhed. Læs mere i Ny mesterlære.

Find en praktikplads

Du skal selv finde en praktikplads og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med praktikstedet. Det kan være vanskeligt, men du kan eventuelt få hjælp af skolen.  Læs mere i Sådan søger du praktikplads.

På hjemmesiden www.praktikpladsen.dk kan du finde oplysninger om praktikpladssituationen på slagteruddannelsen (tidligere industrislagteruddannelsen). Du kan også se, hvilke virksomheder, der er godkendt til at ansætte elever, og hvilke der har opslået ledige praktikpladser.

Der er ikke mulighed for skolepraktik. Hvis du ikke kan finde en praktikplads, har du garanti for at kunne gennemføre en anden erhvervsuddannelse med bedre praktikmuligheder. Læs mere om Uddannelsesgaranti.

Uddannelsesaftaler

Der blev i 2015 indgået 58 uddannelsesaftaler, heraf 36 i trinnet industrislagter og 16 i specialet svineslagter og 5 i specialet kreaturslagter.

Erhvervsuddannelse for voksne

Hvis du er fyldt 25 år, tager du en særligt tilrettelagt erhvervsuddannelse for voksne (euv). Uddannelsen tilrettelægges på baggrund af en kompetencevurdering, dvs. en vurdering af den uddannelse og erfaring, du allerede har. Din uddannelse bliver dermed i de fleste tilfælde kortere. Læs mere om euv i Erhvervsuddannelser for voksne.

For at starte på en euv skal du kontakte en erhvervsskole, der tilbyder uddannelsen. Se kortet øverst til højre.

Hvis du er fyldt 25 år, kan du evt. blive ansat som voksenlærling til en forhøjet lærlingeløn. Læs om muligheder og betingelser i Voksenlærling.

Økonomi

Uddannelsen er gratis. Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i praktik- og skoleperioderne.

Elevlønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området. Begyndelseslønnen for elever i erhvervsuddannelserne ligger typisk mellem 9.500 kr. og 12.500 kr. om måneden og stiger for hvert år.

Hvis du har en uddannelsesaftale, der dækker grundforløbet, får du også elevløn på grundforløbet. Har du ikke det, kan du søge SU, hvis du er fyldt 18. år.

Du kan på visse betingelser få tilskud til dækning af dine transportudgifter.

Jobmuligheder

Svineproduktion svinger noget alt efter priserne på verdensmarkedet.

Beskæftigelsen er derfor også svingende. Men som uddannet industrislagter har du gode beskæftigelsesmuligheder. Du kan opnå ledelsesfunktioner på baggrund af din uddannelse som driftsleder og slagtermester.

Mange slagtere arbejder på akkord. Det betyder at du ikke får en fast timeløn, men penge efter hvor mange kreaturer eller svin du når at slagte, opskære, udbene eller forarbejde.

Læs mere under Mulige job.

Nyuddannedes beskæftigelse

Figurerne nedenfor viser beskæftigelsen for nyuddannede (2013-15) fordelt på brancher.

Kategorien Andre dækker over en række brancher, der har begrænset eller ingen relation til faget.

Specialet Industrislagter

Specialet Svineslagter

Der er ingen data for specialerne Forædling og Kreaturslagter.

Se forklaring på Nyuddannedes beskæftigelse.

Mere uddannelse

Når du er færdig som slagteruddannelsen (med speciale), har du flere muligheder for videreuddannelse. Du kan søge optagelse på følgende erhvervsakademiuddannelse:

Samt på følgende professionsbacheloruddannelse:

Du kan også videreuddanne dig inden for en erhvervsakademiuddannelse efter eget valg. Du skal opfylde uddannelsens adgangskrav, dvs. have opnået de specifikke fag og niveauer, som den enkelte uddannelse kræver, inden du søger optagelse. Hvis du ikke allerede har opnået disse, fx i din erhvervsuddannelse, skal du supplere. Se alle erhvervsakademiuddannelser.

Læs mere i  Videregående uddannelse efter erhvervsuddannelsen.

Voksen- og efteruddannelse

Er du faglært og har mindst 2 års erhvervserfaring, kan du også efteruddanne dig på deltid. Se relevante muligheder i Videre som faglært.

Kvalifikationsniveau

Uddannelsen er placeret på følgende niveauer i den danske kvalifikationsramme for livslang læring:

  • Slagter m. speciale: niveau 4
  • Slagter (trin 1): niveau 3

Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for ungdomsuddannelser.

Uddannelser der ligner

Uddannelsens veje

Uddannelsessteder

På uddannelsesstedernes hjemmesider kan du finde mere information

Inspiration

Ingen relevante arrangementer til denne uddannelse

alle erhvervsuddannelser
alle erhvervsuddannelser

Se en oversigt over alle erhvervsuddannelser.

Zoom ind og sammenlign uddannelser.