Slagtersvend instruerer en detailslagterlærling
Erhvervsuddannelse (EUD)

Gourmetslagter

En gourmetslagter arbejder med kød. På skolen lærer du om de forskellige slagtedyr, og hvordan de skal opskæres og opbevares, så kødet bliver mørt.

Fakta

Navn:
Gourmetslagter
Varighed:
2 år 6 mdr. - 4 år
Trin og specialer:
Gourmetslagteraspirant, gourmetslagter med speciale
Adgangskrav til grundforløb:
9./10. klasse eller tilsvarende + karakteren 02 i dansk og matematik
Overgangskrav til hovedforløb:
Vær opmærksom på, at der er specifikke krav ved overgangen til hovedforløbet
Fordelsuddannelse:
Udpeget til fordelsuddannelse
Skolepraktik:
Mulighed for skolepraktik
Økonomi:
SU og elevløn

En vigtig del af arbejdet går ud på at rådgive kunderne om tilberedningen af de udskæringer, der findes i køledisken.

Som gourmetslagter lærer du også at lave færdigretter, pølser og andre delikatesser. Gourmetslagtere kan arbejde i slagterbutikker og slagterafdelinger eller starte egen virksomhed.

Bemærk: Uddannelsen har i 2017 skiftet navn fra detailslagteruddannelsen til gourmetslagteruddannelsen.

Fold alle afsnit ud

Om uddannelsen

Uddannelsen giver en grundlæggende viden om slagtning samt partering og tilberedning af kød. Du skal lære at kende god kvalitet, så bøfferne i køledisken er saftige og møre. Desuden skal du lære kundeservice og god hygiejne, da kød hurtigt fordærves.

Du kan både afslutte som gourmetslagteraspirant (trin 1) eller som gourmetslagter med forskellige specialer (trin 2).

  • Gourmetslagteraspirant: Du lærer om ernæring, kalkulation samt opskæring og tilberedning af kød.
  • Gourmetslagter med specialet butik: Du lærer at forarbejde det slagtede dyr, dels ved grovopskæring, dels ved detailopskæring - det vil sige udskæring og opsnøring af roastbeef og rullestege, udskæring af steaks og bøffer eller afpudsning af fedt og sener.
  • Gourmetslagter med specialet delikatesse: Du lærer at tilberede kød og andre ingredienser, så de er lige til at komme på brødet eller i munden. Desuden lærer du også at præsentere maden på en indbydende og appetitvækkende måde.
  • Gourmetslagter med specialet slagtning: Du lærer at slagte og udskære det enkelte dyr samt at kvalitetsbedømme hele, slagtede dyr og udskårne stykker.

Fordelsuddannelse

Uddannelsen er udpeget til fordelsuddannelse. Fordelsuddannelser vurderes at have gode praktik- og jobmuligheder. Læs mere i Erhvervsuddannelser som fordelsuddannelser.

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen består af et grundforløb, der tages på en erhvervsskole og varer 20 eller 40 uger, samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder og skoleforløb. Du kan vælge mellem flere forskellige specialer.

Figuren viser det fulde uddannelsesforløb, herunder grundforløbets 1. og 2. del.

Du kan afslutte uddannelsen efter hvert gennemført trin. Hvis du har afsluttet med trin1, har du mulighed for senere at vende tilbage til uddannelsen og tage det tilhørende speciale. Det kan du bl.a. gøre gennem Eud+.

Fag

På skolen undervises du fx i:

  • Detailopskæring
  • Grovopskæring
  • Tilberedning
  • Paktisk anvendelse af ernæringslære
  • Lovgivning

Du skal også have fag som kalkulation, informationsteknologi, salg og service samt samfundsfag.

Praktik

I praktiktiden bliver du oplært i de arbejdsopgaver, som hører til uddannelsen. Praktikken foregår på en arbejdsplads eller evt. i et praktikcenter.

Du afslutter uddannelsen med en svendeprøve.

Uddannelsessteder

Grundforløbets 1. del kan tages på alle erhvervsskoler. Hvis du allerede ved grundforløbets start ved, hvilken uddannelse du sigter mod, er det en fordel at vælge en skole med en fagretning, der leder mod den ønskede uddannelse. Se Fagretningsnøglen

Grundforløbets 2. del kan tages på forskellige skoler rundt om i landet. Se kortet øverst til højre.

Bemærk: Skoler, der udbyder grundforløbets 2. del, udbyder ofte også uddannelsens hovedforløb, men ikke altid. Tjek skolens hjemmeside.

Læs mere i Hvor foregår erhvervsuddannelsen?

Se film om uddannelsen

DM i Skills er de årlige Danmarksmesterskaber for erhvervsuddannelser. Det er Skills Denmark, der arrangerer mesterskaberne, og de har produceret en række film, hvor tidligere deltagere fortæller om deres fag. Her fortæller Susanne, der er gourmetslagter (detailslagter), om sit fag.

Se flere film fra Skills Denmark på YouTube.

Deltagerforudsætninger

Med denne uddannelse er det vigtigt, at du:

  • Har interesse for fødevarer
  • Har god fysik
  • Er indstillet på at arbejde stående det meste af dagen
  • Er serviceminded og god til at tale med kunder
  • Er god til matematik
  • Kan arbejde sammen med andre i et arbejdssjak
  • Har sans for hygiejne
  • Er indstillet på skiftende arbejdstider

Adgangskrav

Der er adgangskrav til erhvervsuddannelsens grundforløb. Der er også specifikke overgangsskrav, som du skal opfylde, inden du kan gå videre til hovedforløbet.

Adgangskrav til grundforløbet

For at begynde på en erhvervsuddannelses grundforløb skal du altid have opfyldt din undervisningspligt. Det har du, når du har afsluttet folkeskolen eller har modtaget tilsvarende undervisning.

Du skal have mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve. Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du være vurderet uddannelsesparat.

Hvis du har en uddannelsesaftale med en virksomhed, opfylder du adgangskravene til en erhvervsuddannelse. Du skal dog altid have opfyldt din undervisningspligt.

Overgangskrav til hovedforløbet

For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået fagene:

  • Dansk på E-niveau
  • Naturfag på E-niveau

Endvidere skal du i grundforløbet have taget følgende certifikater:

  • Almen fødevarehygiejne

For at starte på uddannelsens hovedforløb skal du desuden have en uddannelsesaftale eller aftale om skolepraktik.

Ansøgning og optagelse

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på. Måden afhænger af din alder og baggrund, når du starter.

Efter 9. eller 10. klasse

Ansøgningsfristen er 1. marts, hvis du starter på en erhvervsuddannelse direkte fra 9. eller 10. klasse eller inden 1. september året efter, at du er gået ud af skolen. Du ansøger om optagelse gennem www.optagelse.dk. Du får skriftligt svar i slutningen af juni. Læs mere i Ansøgning og optagelse, hvis du går i 9. eller 10. klasse.

Du starter normalt i et grundforløb, der varer 1 år (2 X 20 uger) og omfatter en fagretning. Efter de første 20 uger skal du beslutte, hvilket hovedforløb du vil gennemføre. Læs mere om grundforløb og fagretninger i Grundforløbet på en erhvervsuddannelse.

Se skolernes udbud af fagretninger i Fagretningsnøglen.

Under 25 år

Hvis du er gået ud af skolen for mere end 1 år siden og er under 25 år, ansøger du også gennem www.optagelse.dk. Erhvervsuddannelserne starter 2 gange om året. Kontakt evt. en erhvervsskole og hør nærmere. Læs mere i Ansøgning og optagelse, hvis du er gået ud af skolen.

Du starter din uddannelse med grundforløbets 2. del (20 uger). Læs mere i Erhvervsuddannelse for dig, der er gået ud af skolen.

Over 25 år

Er du fyldt 25 år, skal du kontakte en vejleder eller en erhvervsskole og få vurderet dine kompetencer. Du starter på din uddannelse efter en konkret vurdering. Uddannelsen tilrettelægges individuelt og afhængigt af dine erfaringer. Læs mere i Erhvervsuddannelser for voksne.

Bemærk - praktikvejen

Hvis du har en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver, der dækker både grundforløb og hovedforløb, kan du aftale at begynde din uddannelse direkte i praktik. Læs mere i Skolevejen og praktikvejen.

Bemærk - ny mesterlære

Du kan også vælge at tage uddannelsen som ny mesterlære og erstatte det meste af skoleundervisningen på grundforløbet med praktisk oplæring i en virksomhed. Læs mere i Ny mesterlære.

Find en praktikplads

Du skal selv finde en praktikplads og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med praktikstedet. Det kan være vanskeligt, men du kan eventuelt få hjælp af skolen.  Læs mere i Sådan søger du praktikplads.

På hjemmesiden www.praktikpladsen.dk kan du finde oplysninger om praktikpladssituationen på gourmetslagteruddannelsen (tidligere detailslagteruddannelsen). Du kan også se, hvilke virksomheder der er godkendt til at ansætte elever, og hvilke der har opslået ledige praktikpladser.

Hvis du ikke kan finde en praktikplads, har du mulighed for at komme i skolepraktik. Skolepraktikken foregår i et praktikcenter. Læs mere i Skolepraktik.

Uddannelsesaftaler

Der blev i 2015 indgået i alt 356 uddannelsesaftaler, heraf 229 i specialet butik og 120 i specialet delikatesse.

Erhvervsuddannelse for voksne

Hvis du er fyldt 25 år, tager du en særligt tilrettelagt erhvervsuddannelse for voksne (euv). Uddannelsen tilrettelægges på baggrund af en kompetencevurdering, dvs. en vurdering af den uddannelse og erfaring, du allerede har. Din uddannelse bliver dermed i de fleste tilfælde kortere. Læs mere om euv i Erhvervsuddannelser for voksne.

For at starte på en euv skal du kontakte en erhvervsskole, der tilbyder uddannelsen. Se kortet øverst til højre.

Hvis du er fyldt 25 år, kan du evt. blive ansat som voksenlærling til en forhøjet lærlingeløn. Læs om muligheder og betingelser i Voksenlærling.

Økonomi

Uddannelsen er gratis. Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i praktik- og skoleperioderne.

Elevlønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området. Begyndelseslønnen for elever i erhvervsuddannelserne ligger typisk mellem 9.500 kr. og 12.500 kr. om måneden og stiger for hvert år.

Hvis du har en uddannelsesaftale, der dækker grundforløbet, får du også elevløn på grundforløbet. Har du ikke det, kan du søge SU, hvis du er fyldt 18. år.

Er du i skolepraktik, er ydelsen ca. 3.057 kr. pr. måned, hvis du er under 18 år, og ca. 7.335 kr. pr. måned, hvis du er over 18 år.

Du kan på visse betingelser få tilskud til dækning af dine transportudgifter.

Jobmuligheder

Som gourmetslagter er der flere veje at gå. Med specialerne butik og delikatesse kan du arbejde i butik. Foruden de forskellige slagterforretninger er det typisk i de mange supermarkeders specialafdelinger, at du finder job.

Specialet slagtning sigter især på de små slagterier, der foretager slagtning af levende dyr fra de enkelte landmænd. Der er ikke skarpe grænser mellem hvem, der ansættes hvor.

Som gourmetslagter har du gode muligheder for at starte egen butik eller virksomhed.

Læs mere under Mulige job.

Nyuddannedes beskæftigelse

Figurerne nedenfor viser beskæftigelsen for nyuddannede (2013-15) fordelt på brancher.

Kategorien Andre dækker over en række brancher, der har begrænset eller ingen relation til faget.

Specialet Butiksslagter

Specialet Delikatesse

Specialet Slagtning

Se forklaring på Nyuddannedes beskæftigelse.

Mere uddannelse

Når du er færdig som gourmetslagter (med speciale), har du flere muligheder for videreuddannelse. Du kan søge optagelse på følgende erhvervsakademiuddannelser:

Samt på følgende professionsbacheloruddannelse:

Du kan også videreuddanne dig inden for en erhvervsakademiuddannelse efter eget valg. Du skal opfylde uddannelsens adgangskrav, dvs. have opnået de specifikke fag og niveauer, som den enkelte uddannelse kræver, inden du søger optagelse. Hvis du ikke allerede har opnået disse, fx i din erhvervsuddannelse, skal du supplere. Se alle erhvervsakademiuddannelser.

Læs mere i Videregående uddannelse efter erhvervsuddannelsen.

Voksen- og efteruddannelse

Er du faglært og har mindst 2 års erhvervserfaring, kan du også efteruddanne dig på deltid. Se relevante muligheder i Videre som faglært.

Kvalifikationsniveau

Uddannelsen er placeret på følgende niveauer i den danske kvalifikationsramme for livslang læring:

  • Gourmetslagter: niveau 4
  • Gourmetslagteraspirant: niveau 3

Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for ungdomsuddannelser.

Uddannelser der ligner

Uddannelsens veje

Uddannelsessteder

På uddannelsesstedernes hjemmesider kan du finde mere information

Inspiration

Relevante arrangementer til denne uddannelse: 8

Det kan godt være tilfældigheder, der afgør, hvilket fag man uddanner sig indenfor. Lene...

Zoom ind og sammenlign uddannelser.