Uddannelsen til mejerist giver en grundlæggende viden om forarbejdning af mælk til mejeriprodukter. Du lærer at behandle den rå mælk, som kommer ind til mejeriet med tankvogne, at køle mælken ned og pumpe den i store tanke, varme den op og centrifugere den, så den bliver skilt i skummetmælk og fløde.
Du får endvidere undervisning i at blande mælken til den ønskede fedtprocent og efterbehandle den på forskellig vis, fx i form af pasteurisering og homogenisering.
Du får også viden om, hvordan du passer og rengør de maskiner, der bruges til fremstillingen af mejeriprodukterne.
Du kan afslutte som mejerioperatør (trin 1) eller med speciale som mejerist (trin 2).
Som mejerioperatør lærer du bl.a. at betjene det almindelige mejeriudstyr. Du lærer også om rengøringsmetoder og kvalitetskontrol.
Fordelsuddannelse
Uddannelsen er udpeget til fordelsuddannelse. Fordelsuddannelser vurderes at have gode praktik- og jobmuligheder. Læs mere i Erhvervsuddannelser som fordelsuddannelser.