De fleste af de produkter, du støder på i din hverdag, har været i hænderne på en laborant, som har testet og kontrolleret råvarer og færdigvarer, inden de sendes ud til forbrugerne. Under uddannelsen lærer du at analysere mange forskellige prøver fra forskellige industrier og efterfølgende bearbejde resultatdata.
Laborantuddannelsen er en erhvervsakademiuddannelse, der varer 2½ år. Den udbydes både på dansk og engelsk.
Uddannelsen består af elementer, som er fælles for alle laborantuddannelser, hvor man kommer igennem grundlæggende laboratoriearbejde, analyseteknik, arbejdsmiljø, kvalitetssikring samt kvalificering og validering. Derudover indgår der også løbende projektarbejde. De fælles elementer udgør 60 ECTS
Uddannelsen har også lokale elementer, der retter uddannelsens indhold mod de lokale aftageres profiler. De lokale elementer varierer fra udbudssted til udbudssted, men indeholder altid mindst et valgfag. De lokale elementer udgør 30 ECTS. Uddannelsen afsluttes med et eksamensprojekt på 10 ECTS.
Praktik
I uddannelsen ligger også en obligatorisk lønnet praktik, der varer knap et år og udgør 50 ECTS.
Praktikken kan være ulønnet, hvis den gennemføres i udlandet. Desuden kan praktikperioder, der påbegyndes i efterårssemestret 2020, være ulønnet praktik, hvis der ikke kan findes en lønnet praktikplads.
Undervisningsform
Undervisningen er tilrettelagt, så du får en grundig indsigt i arbejdet på forskellige typer af laboratorier, fra kontrol- og analyselaboratorier til forsknings- og udviklingslaboratorier. Uddannelsen er ofte projektorienteret og veksler mellem teoretisk undervisning og praktisk arbejde i laboratoriet.
Under praktikken bliver du typisk ansat ved analyse- eller forskningslaboratorier i private eller offentlige virksomheder fx inden for den kemiske industri eller fødevare- eller medicinalindustrien.
Uddannelsen foregår i Esbjerg, Hillerød, Holstebro, København, Odense, Roskilde, Slagelse og Aarhus.
Eksamen
Der er flere prøver i løbet af uddannelsen og den afsluttes med et eksamensprojekt, der typisk tager udgangspunkt i en problemstilling fra en virksomhed. Eksamen indeholder også en mundtlig fremlæggelse.