Læreruddannelsen varer fire år og kombinerer både faglige og pædagogiske vidensområder. At være folkeskolelærer er et afvekslende og udfordrende job, hvor du møder mange forskellige mennesker. Du har frihed til selv at tilrettelægge din undervisning, men har samtidig ansvar for elevernes læring og klassens trivsel, kontakten til forældrene og samarbejdet med dine kolleger.
Uddannelsen består helt overordnet af:
- Lærernes grundfaglighed
- Undervisningsfag - de fag du senere skal undervise i
- Praktik
- Bachelorprojekt
Grundfaglighed
Lærerens grundfaglighed omfatter to hovedemner: Pædagogik og lærerfaglighed samt Almen dannelse.
I Pædagogik og lærerfaglighed beskæftiger du dig bl.a. med elevens læring og udvikling, almen undervisningskompetence, specialpædagogik og undervisning af tosprogede.
I Almen dannelse arbejdes med emnerne kristendomskundskab, livsoplysning og medborgerskab.
Undervisningsfag
Undervisningsfag er de fag, der svarer til fagene i folkeskolen. Du skal vælge de fag, du ønsker at undervise i. Det giver dig mulighed for at tone din uddannelse i retning af egne interesser, og det du brænder for.
Du vil som udgangspunkt opnå undervisningskompetence i tre undervisningsfag, men du skal som minimum vælge to. Det ene fag vil almindeligvis være dansk (aldersspecialiseret) eller matematik (aldersspecialiseret).
Praktik
Der er tre praktikperioder i løbet af uddannelsen, hvor du bl.a. får mulighed for at planlægge og gennemføre forskellige undervisningsforløb.
Praktikperioderne har forskellige temaer, så du gradvist stifter bekendtskab med didaktik, klasseledelse og samarbejdsrelationer med elever, kolleger, forældre mv. Der er mødepligt til praktikken, der gennemføres i dine valgte undervisningsfag.
Frivillige kurser
Ud over uddannelsens fire faste hovedområder, har du som studerende mulighed for at deltage i en række frivillige kurser inden for folkeskolens timeløse fag, som omfatter fagene:
- Færdselslære (inklusive førstehjælp)
- Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
- Uddannelse og job
- Det praktisk-musiske område
- Skrivning og retorik
Du kan også tage supplerende kurser i emner og aktiviteter relateret til lærernes arbejdsområder, eksempelvis svømmelæreruddannelsen.
Vær opmærksom på, at udbuddet af frivillige kurser kan variere fra uddannelsessted til uddannelsessted.
Undervisningsform
Undervisningen på læreruddannelsen foregår både som klasseundervisning, gruppearbejde og individuelt arbejde. Det er forskelligt, hvordan den tilrettelægges på de enkelte uddannelsessteder.
Som regel veksler undervisningsformen, så man i nogle perioder arbejder projektorienteret og tværfagligt, mens man i andre perioder går i dybden med fagene hver for sig.
Særlige profiler og linjer
Nogle uddannelsesstederne har særlige profiler og linjer på deres uddannelser. Det kan fx være en naturvidenskabelig specialisering, en sciencelinje eller en særlig traineelæreruddannelse, hvor de studerende bliver ansat i en kommune som lærer og sideløbende følger uddannelsen.
Traineelæreruddannelse udbydes på:
- UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Jelling i samarbejde med Vejle kommune og Fredericia kommune
- UC SYD i samarbejde med Esbjerg Kommune
- VIAUC i Skive og Nørre Nissum
- Absalon i samarbejde med Region Sjælland.
Eksamen
En del af fagene/modulerne afsluttes med en prøve. Du afslutter uddannelsen med et selvstændigt bachelorprojekt.
Hver praktikperiode afsluttes med en prøve der bedømmes efter 7-trins-skalaen.
Titel
Uddannelsen giver adgang til titlen Professionsbachelor som lærer i folkeskolen. Den engelske betegnelse er Bachelor (BA) of Education.