Uddannelsen veksler under hele studiet med lærerpraksis, ligesom den daglige undervisning er tilrettelagt med tilegnelse, fordybelse og formidling i samspil med hinanden.
Som studerende opnår du både færdigheder i undervisning, projektledelse og anden formidling, samt at kunne arbejde med skolens helhed, demokratisk dannelse og kvalificeret deltagelse.
Uddannelsen er tilrettelagt i et folkestyre, hvor de studerende har stor indflydelse på såvel uddannelsens form som dens indhold.
Overordnet indeholder uddannelsen fire uddannelsesområder:
- Faglighed og undervisningskompetence
- Folkestyre
- Fællesskabsaktiviteter
- Praktik
Studiet er opdelt i to års teoretisk undervisning, et års praktik og igen to års teoretisk undervisning, i alt fem år. Praktikken foregår normalt på de frie skoler.
Fagrækken består af Fællesfag, linjefag og valgfag.
Fællesfagene er temaforløb, der dækker temaerne: tanken, balancen, fællesskabet og sproget. Herudover får du undervisning i samarbejde og kommunikation, fortælling, pædagogik, psykologi og didaktik samt de frie skolers historiske og aktuelle situation. Fra 2018 er der samlet en række fagområder, kaldet Det Mellemfaglige, som fx er kursus i skriftlig formulering, æstetiske læreprocesser, mediedidaktik og udendørspædagogik.
Linjefag er: dansk, matematik, historie/samfundsfag, religion, engelsk, tysk, fysik/kemi, naturfag, friluftsliv, drama og teater, medie, musik, idræt, billedkunst samt håndværk og design. Du skal vælge minimum fire linjefag.
Valgfag er: individuel musik og svømning.
Derudover er der en række særlige undervisningsforløb:
ASA introduktionsforløb ved studiestart, faguger og kursusuger, projektledelse, afsluttende specialeforløb på sidste semester, hvor du fordyber dig i et stofområde inden for et fag.
Undervisningen indeholder desuden skriftlige ugeopgaver på 1. og 2. årgang, en praktikrapport efter endt praktikår, Faglig Hovedopgave på 4. årgang og en specialerapport på 5. årgang, Hertil kommer studiekredse og fællestimer med foredrag og lignende.
Der er mødepligt på hele uddannelsen, og det forventes, at du deltager i det organisatoriske og kulturelle liv uden for undervisningen.
Uddannelsen foregår i Ollerup på Fyn.
Eksamen
Der er ingen eksamen på Den frie Lærerskole. Der er i stedet mødepligt til hele uddannelsen. Ved uddannelsens afslutning gives et afgangsbevis med udtalelser om dit faglige niveau og undervisningsfærdigheder i de fag, du har haft.