Første del af uddannelsen til journalist er en introduktion til faget og dets metoder. Du lærer de grundlæggende metoder, der bruges til at indsamle og formidle stof, og du øver dig i ideudvikling, research, interview og kildekritik.
Endvidere har du fag, der handler om journalistens rolle i samfundet, om mediejura og om sprog.
Du lærer at fortælle en god historie i forskellige typer af medier og bliver fortrolig med den perspektiverende og analytiske journalistik.
Journalisthøjskolens uddannelse til journalist varer 3½ år. Den består af 1½ år på skolen, derefter 1 års praktik og til sidst 1 år på skolen.
Obligatoriske elementer i uddannelsen er:
- Journalistisk teori og metode i forhold til indsamling, bearbejdning og formidling
- Mediernes og journalistikkens rolle i demokratiske processer
- Samfundsfaglige, mediejuridiske og etiske forhold, herunder informations- og ytringsfrihed
- Analyse af journalistisk praksis og refleksion over egen og journalistisk praksis
- Udvikling af medier og journalistik
Undervejs har du mulighed for at vælge at læse et fag på et af skolens samarbejdsuniversiteter herhjemme eller i udlandet.
Undervisningen er både teoretisk og praktisk. Den viden, du får i den teoretiske undervisning, afprøver du ved at løse en række praktiske opgaver. En del af undervisningen er fælles med de studerende på fotojournalistuddannelsen. Du afslutter hele uddannelsen med en bacheloropgave, som er et omfattende, dybdegående journalistisk projekt.
Uddannelsen, der foregår i Aarhus, giver titlen Professionsbachelor i journalistik. Den engelske betegnelse er Bachelor of Journalism.
Praktik
Praktikperioden finder sted på redaktioner i medievirksomheder samt i informationsafdelinger i private og offentlige organisationer fordelt over hele landet.
Du har mulighed for at gennemføre 6 måneder af praktiktiden i udlandet på en godkendt praktikplads. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole formidler praktikpladser, men du får ikke tildelt en praktikplads. Du skal selv søge pladsen.
Praktikken er lønnet, men kan i udlandet være ulønnet, hvis der ikke er tradition for lønnet praktik. Se mere om praktik på www.dmjx.dk.
Værd at vide
Journalisthøjskolen udbyder en uges journalistisk vinterskole som smagsprøve til journalistuddannelsen. Ugen kan hjælpe dig til at afklare, om uddannelsen faktisk er den rette for dig.
I en 5-årig forsøgsperiode fra 2017 er journalistuddannelsen forkortet et halvt år. Det skyldes en kortere praktikperiode, som nu er på 1 år.