På serviceøkonomuddannelsen får du viden om servicevirksomheders organisation, interesseområder, økonomiske strukturer og forretningsbetingelser. Du lærer fx om markeder, kunderelationer, innovation og strategi. Du udvikler også dine kommunikative, kulturelle, sproglige og personlige kompetencer.
Uddannelsen er bygget op omkring fire forskellige temaer, som ruster dig til at arbejde inden for service- og oplevelsesbranchen. Uddannelsen giver dig kompetencer til at designe og udvikle serviceydelser på det operationelle og taktiske niveau.
Ud over de fire temaer består uddannelsen af en række valgfag, som du kan læse nærmere om på uddannelsesinstitutionernes hjemmesider. Der er også et praktikforløb på 10-12 uger og et afsluttende eksamensprojekt, som typisk tager udgangspunkt i en problemstilling fra dit praktikophold.
Uddannelsens fire temaer
- Service og oplevelser: Du får en grundlæggende viden om, hvad der kendetegner serviceydelser samt service- og oplevelsesbranchens praksis og udvikling. Du lærer at vurdere kundeadfærd og markedsforhold, at udvikle teknikker inden for værtsskab og serviceoplevelse, opstille økonomiske beregninger samt anvende service management til at optimere praksisnære løsninger.
- Forretningsforståelse: Du får en viden om service- og oplevelsesvirksomhedens interne og eksterne forhold, som giver dig kompetencer til at analysere virksomhedens økonomiske situation.
- Samarbejde og relationer: Du får viden om kommunikations- og ledelsesformer og træner evnen til at kunne udforme intern og ekstern kommunikation på en professionel måde til både gæst, kollega og samarbejdspartner. Du bliver undervist i kultur med henblik på at kunne agere i et interkulturelt miljø med virksomhedens interne og eksterne partnere.
- Forretningsudvikling: Der er fokus på intra- og entreprenørskab, innovation og strategiske planlægningsværktøjer. Du kommer til at arbejde med forretningsudvikling og forretningsplaner, hvorved du lærer at vurdere økonomiske og organisatoriske konsekvenser af forskellige udviklingsaktiviteter. Du bliver i stand til at deltage i fagligt og tværfagligt samarbejde med henblik på at kunne bidrage til udvikling af virksomhedens koncepter og services på det operationelle og taktiske niveau.
Undervisningsform
Undervisningen foregår i tæt samarbejde med lokale virksomheder og kan være holdundervisning, onlineundervisning, blended learning, case-arbejde, produktudvikling og projekter sammen med virksomheder. Det er muligt at tage dele af uddannelsen i udlandet. Du kan se på den enkelte uddannelsesinstitutions hjemmeside, hvad de tilbyder.
Uddannelsen udbydes både på dansk og på engelsk.
Uddannelsessted
Uddannelsen foregår i Hillerød, Holstebro, København, Rønne, Køge, Odense, Esbjerg, Randers, Skive, Slagelse, Sønderborg, Vejle, Aarhus og Aalborg.
UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole i Odense udbyder uddannelsen med mulighed for at tage dele af den i Svendborg. Læs mere om uddannelsesstationer.
Eksamen
Der afprøves løbende på semestrene både mundtligt og skriftligt. Du afslutter uddannelsen med et virksomhedsrelateret eksamensprojekt, der også fremlægges mundtligt.
Uddannelsen giver ret til at anvende betegnelsen serviceøkonom AK. Den engelske titel er AP Graduate in Service, Hospitality and Tourism Management.