På uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed arbejder du med mad og måltider i centrum. Der er fokus på sundhed, forebyggelse og behandling blandt raske og syge personer og deres udfordringer i forhold til mad.
Du får undervisning i emner inden for ernæring, fødevarer, sundhedsfremme, forebyggelse, ledelse, miljø og forbrug. Du stifter desuden bekendtskab med pædagogiske og psykologiske teorier og praksis og lærer at formidle din viden om fødevarer, sund mad og livsstilsændring.
Uddannelsen kan føre til forskellige jobfunktioner i det offentlige og private erhvervsliv. Du kan fx undervise på tekniske skoler, høj- og efterskoler, at arbejde med fødevarelovgivning, kvalitetssikring og produktudvikling i fødevareindustrien. Du kan også arbejde med ledelse af mad- og måltidsproduktion i offentlige og private organisationer, eller være kostvejleder eller sundhedskonsulent i kommuner og organisationer.
Opbygning
Uddannelsen er opdelt i en basisdel og en studieretningsdel.
Studieretningen kan enten være Fødevarer og Ledelse eller Sundhedsfremme og Diætetik, hvor der er to toninger: Sundhedsfremme og Forebyggelse samt Klinisk Diætetik.
Hver studieretning består af en række obligatoriske fag samt valgfrie elementer, som giver dig mulighed for at præge uddannelsen i den retning, som du ønsker.
- Fødevarer og Ledelse: Du arbejder med ledelse, innovation, produkt- og konceptudvikling af fødevarer og måltider, sundhed og service i et samfundsmæssigt, teknologisk og brugerorienteret perspektiv. Du får kompetencer til at planlægge og gennemføre projekter med bl.a. bæredygtighed, kvalitetssikring og produktudvikling som omdrejningspunkt.
- Sundhedsfremme og Diætetik: Du arbejder med samspillet mellem mad, ernæring og sundhed for forskellige målgrupper samt de kontekster, som de indgår i. Du lærer derudover at vejlede og formidle kost og ernæring. Du får kompetencer til at planlægge og gennemføre projekter med bl.a. sundhedsfremme og forebyggelse som omdrejningspunkt.
- Sundhedsfremme og Forebyggelse: Du arbejder med samspillet mellem fysisk aktivitet mad, måltider, ernæring og sundhed både for almindelige og professionelle idrætsudøvere og de kontekster de indgår i. Du lærer at vejlede og formidle kost og ernæring til individer og grupper. Desuden får du kompetencer til at arbejde innovativt, planlægge og gennemføre projekter med bl.a. sundhedsfremme og forebyggelse som omdrejningspunkt.
- Klinisk Diætetik: Du får undervisning i sygdomslære og farmakologi samt i vejledning om rigtig ernæring/diætbehandling ved sygdom
Praktik
I løbet af studiet er du i praktik. Den samlede varighed af praktikken er et semester fordelt på et varierende antal praktikperioder reguleret af udbudsstedet.
Undervisningsform
Undervisningen foregår som hold- og gruppeundervisning, og i perioder arbejder du problembaseret, projektorienteret, både gruppevis og individuelt.
Uddannelsessteder
Uddannelsen foregår i Haderslev, København, Sorø og Aarhus.
Eksamen
Hvert semester afsluttes med en semesterprøve, som enten er mundtlig, skriftlig eller en kombination af begge. Du afslutter uddannelsen med et bachelorprojekt inden for den valgte studieretning. Projektet afsluttes med en ekstern prøve, hvor det skriftlige projekt og den mundtlige eksamination bedømmes i sin helhed.
Uddannelsen giver ret til betegnelsen professionsbachelor i ernæring og sundhed. Gennemfører du studieretningen Sundhedsfremme og Diætetik med toningen Klinisk Diætetik, autoriseres du med titlen Klinisk Diætist. Uddannelsens engelske titel er Bachelor in Nutrition and Health.