Professionsbachelor i finans er en uddannelse, der retter sig mod rådgivende og administrative funktioner i finansielle virksomheder.
Du lærer at arbejde kundeorienteret og analytisk og at anvende de finansielle værktøjer i din planlægning af opgaverne, lige som du lærer at anvende branchens beregningsredskaber og it-værktøjer.
Uddannelsen varer 3½ år og består af en fællesdel på 135 ECTS, en en studieretning på 25 ECTS, praktik på i alt 30 ECTS og et bachelorprojekt på 20 ECTS.
Fællesdelen består af følgende fagområder:
Fagområder
- Økonomi: Du lærer om samfundsøkonomi, erhvervsøkonomi og privatøkonomi koblet med internationale kapitalmarkeder, samt finansiering og finansiel risikostyring. Der er fokus på vurdering af økonomiske problemstillinger i den finansielle og private sektor i et nationalt og internationalt perspektiv samt relevante løsningsmodeller i forhold til kunder, samarbejdspartnere og brugere.
- Erhvervs- og finansjura: Du lærer juridisk teori og metode, herunder relevante retsreglers anvendelse i den finansielle og private sektor og andre områder, hvor økonomisk, skattemæssig og finansiel rådgivning er relevant. Der er fokus på refleksion over branchespecifikke og generelle juridiske og etiske problemstillinger i en salgs- og rådgivningssituation.
- Kommunikation, salg og rådgivning: Du lærer om kommunikation, salg og rådgivning inden for den finansielle og private sektor. Der er fokus på ansvar for situationsbestemt kommunikation, behovsafdækning i relation til kunder, samarbejdspartnere og brugere, samt professionel formidling af relevante løsningsmuligheder.
- Forretningsforståelse og –udvikling: Branchespecifik forretningsforståelse og –udvikling. Der er fokus på fagligt og tværfagligt samarbejde med henblik på at udvikle og innovere forretningen, både egen virksomhed og kundens forretning. Du lærer også om deltagelse i og ledelse af komplekse og udviklingsorienterede processer samt rådgivning herom i forhold til kunder og samarbejdspartnere.
Studieretninger
Herefter vælger du én blandt fem mulige studieretninger:
- Ejendomshandel: Du lærer om handel med de forskellige ejendomstyper inden for fast ejendom, de gældende regler og love inden for området samt ejendomshandels forløb, herunder formularer, relevante dokumenter og oplysninger for ejendomshandel. Fokus er på mæglerens rådgiverrolle herunder de særlige juridiske og etiske forhold, der gør sig gældende, når man betjener kunder i ejendomsmæglervirksomheden.
- Ejendomsadministration: Du lærer om administration af forskellige ejendomstyper, herunder erhvervs- og boligudlejningsejendomme samt ejer- og andelsboligforeninger. Der er fokus på den lovmæssige regulering af området, bl.a. lejefastsættelse i udlejningsejendomme samt fastsættelse af boligafgift og fællesudgifter samt overdragelse af lejligheder i andelsboligforeninger. Der er fokus på udvikling og drift af ejendomme og den tilhørende rådgivning, kommunikation og kundekontakt. Endvidere gennemgås grundlæggende regnskabs- og bogføringsprincipper.
- Finansielle forretninger: Du beskæftiger dig med regulering af branchen samt ind- og udlånsprodukter. Der er også fokus på pengeinstitutternes og realkreditinstitutternes rolle i samfundet, kreditvurdering, aftaleindgåelse omkring ind- og udlånsprodukter samt selskabernes forretningsmuligheder og lønsomhed.
- Økonomistyring: Du arbejder med eksternt regnskab for små og mellemstore virksomheder. Det centrale er udarbejdelsen af årsrapporten med baggrund i det tilhørende datagrundlag og den gældende lovgivning, ligesom der er fokus på analyse af årsrapporten. Der er også fokus på omkostningsteori og -fordeling samt økonomistyring med baggrund i virksomhedens data.
- Forsikring og pension: Du kommer til at arbejde med de forskellige kundetypers behovsdækninger, risici og produktmuligheder inden for det danske forsikrings- og pensionsmarked samt de lovgivningsmæssige reguleringer af skades- og summaforsikringer samt pensionsordninger. Der er også fokus på forsikringsselskabers rolle i samfundet, forsikringsaftaleindgåelse, vilkårsdækninger, samspillet med offentlige pensionsudbetalinger samt selskabernes forretningsmuligheder og lønsomhed.
Ud over de nævnte fagområder omfatter uddannelsen valgfag samt det afsluttende bachelorprojekt.
Praktik
Det 5. semester består af 6 måneders praktikophold i en finansiel virksomhed.
Undervisningsform
Undervisningen er varieret og praksisnær og veksler mellem tværfaglig undervisning, projektarbejde, caseopgaver, gruppearbejde og holdundervisning.
Uddannelsen kan udbydes både på dansk og på engelsk.
Uddannelsessteder
Den foregår i København, Odense, Kolding, Herning, Aalborg og Aarhus.
Eksamen
Uddannelsen indeholder interne og eksterne prøver, både skriftlige og mundtlige. Du afslutter uddannelsen med bachelorprojektet.
Titel
Uddannelsen giver adgang til titlen Professionsbachelor i finans. Den engelske betegnelse er Bachelor of Financial Management and Service.