På tegnsprogs- og skrivetolkeuddannelsen lærer du at kommunikere flydende på dansk tegnsprog og talt dansk. Du lærer også at simultantolke mellem dansk og dansk tegnsprog og at skrivetolke med 350 anslag i minuttet, lige som du får indsigt i døves, døvblevnes og døvblindes sproglige vilkår i hverdagen og deres kommunikationsbehov.
Uddannelsen varer 3½ år og består af fag inden for følgende hovedområder:
- Sprog: tegnsprogskommunikation, tegnsprogsteori, samt mundtligt og skriftligt dansk
- Tolkning: mellem dansk og dansk tegnsprog, skrivetolkning, fjerntolkning
- Profession: kultur, tolkeetik og tolketeori
Du får indsigt i teorier og metoder inden for sprogvidenskab, oversættelsesvidenskab, retorik og etik og lærer at forholde dig til oversættelsesfaglige og etiske problemstillinger i relation til den tolkemæssige praksis.
Undervisningen er tilrettelagt med stor variation i undervisnings- og arbejdsformer. Der indgår ulønnede praktikperioder på i alt et halvt år af uddannelsen. De afvikles i hele landet.
Du afslutter uddannelsen med et bachelorprojekt, der giver ret til betegnelsen Professionsbachelor i dansk tegnsprog og tolkning. Den engelske betegnelse er Bachelor of Danish Sign Language and Interpreting.
Uddannelsen foregår i København.
Eksamen
Uddannelsen indeholder skriftlige og mundtlige prøver, evalueringer og opgaver. Efter første år skal du til en stopprøve, og efter 5., 6. og 7. semester skal du til afsluttende prøver. Uddannelsen afsluttes med et projekt.