Uddannelsen giver dig teoretisk og praktisk viden om den måde, som maskintekniske, energitekniske og procestekniske anlæg virker på. Du lærer at løse grundlæggende problemstillinger, at arbejde tværfagligt med forskellige emner inden for området, og får viden om kvalitetsstyring og miljømæssige forhold.
Uddannelses fagelementer
- Offshoreteknologi: Der er fokus på udvinding og efterbehandling af olie og gas, herunder styring af processen og sikkerhed. Du lærer bl.a. om pumper, filtre, reguleringsventiler, styringsventiler, cylindre og motorer samt grundlæggende matematik, it og metode til udførelse af beregninger og dokumentation.
- Forbrændingsmotoren og gasturbiner: Du lærer om forskellige typer af forbrændingsmotorer og brændstoffer. Du bliver også introduceret til gasturbiner og motorens opbygning og virkemåde, herunder krav til materialer og hjælpesystemer for motoren.
- Virksomhedens opbygning: Du får grundlæggende viden om virksomheders opbygning og organisering, herunder organisationsformer og de faktorer, som har indflydelse på arbejdsmiljøet i virksomheden.
- Kedler/dampturbiner og ventilationssystem: Der er fokus på den energiomsætning, som sker i en kedel og dampturbine. Du lærer fx om forbrændingssystemet, varmeoverførsel, dampdannelse og sikkerhed. Der er også fokus på emner som luftmængde, luftrensning, opvarmning, nedkøling samt energiberegninger.
- Elektroteknik: Du lærer om elektroteknik for både jævn- og vekselspænding, herunder bl.a. forsyningssystemer, belastningstyper, strøm, energi, måleenheder og måleteknik. Der bliver udført komplekse beregninger ud fra kredsløbsanalyse, og der bliver lavet laboratorieøvelser.
- Virksomhedsdrift: Du får viden om, hvordan man drifter en virksomhed, herunder økonomi, kvalitetsstyring og vedligehold.
- Automation: Du lærer om automation af maskiner og anlæg. Der er bl.a. fokus på reguleringsteknik samt følere og aktuatorer.
- Elektriske maskiner: Faget har fokus på elektriske maskiner som transformere, generatorer og jævn- og vekselstrømsmotorer. Du lærer om elektriske målinger, måleteknik og de måleapparater, som bruges.
- Køleteknik og pumper: Du lærer om køleteknik, hvor de grundlæggende principper gennemgås, og begreber som masse- og volumenflow, tryk, temperatur og entalpi gennemgås.
Undervisningsform
Undervisningen veksler mellem forelæsning, gruppearbejde, laboratorieøvelser, virksomhedsbesøg, selvstændig opgaveløsning og projektarbejde.
Uddannelsessted
Uddannelsen foregår i Esbjerg.
Eksamen
Du afslutter uddannelsen med et virksomhedsrelateret eksamensprojekt med mundtlig fremlæggelse.
Uddannelsen giver adgang til titlen Driftsteknolog offshore AK. Den engelske titel er AP Graduate in Management Technology Offshore.