Formålet med maskinmesteruddannelsen er, at du tilegner dig den viden og de færdigheder, du skal bruge for at kunne arbejde på ledelsesniveau i virksomheder på land og offshore.
Igennem uddannelsen vil du få kompetencer, der gør dig i stand til at varetage ansvaret for drift og vedligehold af tekniske anlæg og installationer. Det gælder både ud fra et sikkerhedsmæssigt, driftsøkonomisk og miljømæssigt hensyn.
Disse kompetencer gør maskinmesteruddannelsen til en central uddannelse i forhold til arbejdet med den grønne omstilling.
Opbygning
Uddannelsen er opdelt i semestre af et halvt års varighed og består både af obligatoriske fag og en række forskellige valgfag. Således kan du selv være med til at forme din uddannelse og fremtidige jobmuligheder.
Maskinmesteruddannelsen indeholder både tekniske og ledelsesmæssige fag, og du vil gennem undervisningen få såvel teoretisk som praktisk viden og færdigheder. Dette sikres ved, at store dele af undervisningen gennemføres i skolernes værksteder, laboratorier og simulatorer.
Den viden og de færdigheder du opnår, kan du bringe i spil igennem dit samarbejde med virksomheder og via dine praktikperioder.
Specialer
På skolerne kan der være forskellige specialiseringsmuligheder i form af en række valgfag eller valgfagslinjer. Du kan på alle skoler vælge den maritime valgfagslinje, så du efterfølgende kan arbejde til søs, hvis det er det du drømmer om.
Undersøg på skolernes hjemmesider, hvilke valgfagslinjer, de udbyder.
Det kan f.eks. være:
- En energi- og miljølinje/energi og vedligeholdsoptimering
- En automationslinje/tekniske anlæg
- En maritim linje/søfartslinje, der omhandler det at forstå og varetage drift og vedligehold på hele skibet
- En maritim industrilinje/energi på havet, der handler om offshorebranchen
- En teknisk projektlederlinje
Uddannelseslængde
Har du både en gymnasial baggrund og en godkendt erhvervsuddannelse, er uddannelsen normeret til 3 år.
Har du en erhvervsuddannelse (men ingen gymnasial baggrund), skal du først gennemføre et ½ års adgangskursus. Med en godkendt erhvervsuddannelse kan du ofte få merit, så selve maskinmesteruddannelsen vil have en varighed på 3 år.
Hvis du har en gymnasial baggrund (men ikke nogen erhvervsuddannelse) er uddannelsen normeret til 4½ år inklusive 9 måneders værkstedsskole og 9 måneders virksomhedspraktik.
Undervisningsform
Undervisningen veksler mellem holdundervisning, værkstedsundervisning, projektarbejde og laboratorieøvelser. På de maritime valgfagslinjer vil der også være kurser i bl.a. brandslukning, røgdykning og søredning.
På Aarhus Maskinmesterskole kan du også tage uddannelsen som fjernundervisning.
Udlandsophold
På 8. semester har du, på enkelte skoler, mulighed for at tage et studieophold i udlandet. Undersøg mulighederne på skolernes hjemmesider.
Praktik
På uddannelsens sidste semester skal du i en 3 måneders bachelorpraktik i en virksomhed. Herefter afslutter du uddannelsen med et større bachelorprojekt.
Titel
Uddannelsen giver adgang til betegnelsen Professionsbachelor som maskinmester. Den engelske betegnelse er Bachelor in Technology Management and Marine Engineering.