Uddannelsen består af tre obligatoriske moduler, to valgmoduler og et obligatorisk afgangsprojekt. Du skal følge valgfrie moduler svarende til 20 ECTS. Heraf mindst 5 ECTS inden for uddannelsens faglige område og højst 15 ECTS fra et andet fagområde.
Obligatoriske moduler
- Basisfriluftsliv (10 ECTS)
Du beskæftiger dig med basisfriluftsliv, pædagogik og didaktik, gruppeprocesser og naturlære. - Friluftsaktiviteter (10 ECTS)
Du får viden om relevante metoder, teori og værktøjer inden for kano, klatring, kajak, herunder overvejelser om sikkerhed, risiko, natur, og kultur. - Friluftstraditioner og pædagogiske projekter (10 ECTS)
Du får viden om projektplanlægning og ledelse i en pædagogisk kontekst. Du beskæftiger dig med dansk friluftstradition, natursyn og naturfilosofi samt friluftspolitik og naturforvaltning.
Valgfri moduler
- Lederskab, gruppeprocesser og friluftsliv (10 ECTS)
Du får viden om relevante teorier og tilhørende metoder inden for gruppeprocesser set i et udendørs læringsperspektiv. Du lærer at organisere og gennemføre undervisningsforløb i gruppeprocesser og teamudvikling med forskellige målgrupper. - Bushcraft og håndværk (10 ECTS)
Du får viden om forskellige materialers anvendelighed til faget, og du lærer at anvende redskaber til forarbejdning af blandt andet træ og metal. Du lærer om forskellige håndværksmæssige arbejdsformer og teknikker herunder æstetiske og eksperimenterede læreprocesser. - Mikro-eventyr - leg og læring i naturen (10 ECTS)
Du får viden om leg og betydningen af en legende tilgang til læring i naturen. Du lærer at planlægge, udføre og evaluere mikroeventyr i nærmiljøet og at formidle dine didaktiske overvejelser til kolleger og samarbejdspartnere - Speciale i klatring (10 ECTS)
Du får erfaringer og viden om træklatring, udstyr, taleprocedurer, relevante redningsteknikker, risikomomenter, sikkerhed, ansvar og forsikring. Du lærer om undervisningsteorier i forhold til undervisningsmål og forskellige målgrupper. - Speciale i kajak (10 ECTS)
Du får erfaringer og viden om kajak, udstyr, beklædning, navigering, vejvalg, færdselsregler, nedkøling, risikomomenter, lederroller, sikkerhed, ansvar samt strøm, vind og bølger. Du får desuden viden om avancerede ro- og redningsteknikker. Du lærer om undervisningsteorier i forhold til undervisningsmål og forskellige målgrupper. - Speciale i kano (10 ECTS)
Du får erfaringer og viden om kano, udstyr, beklædning, navigering, vejvalg, strømmende vand og fos, vind, bølger, nedkøling, risikomomenter, lederroller, sikkerhed og ansvar. Du lærer om undervisningsteorier i forhold til undervisningsmål og forskellige målgrupper. - Speciale i naturformidling gennem friluftsliv (10 ECTS)
Du lærer at tilrettelægge, gennemføre og formidle aktiviteter, hvor naturen er central i forhold til friluftsliv. Undervisningen giver dig viden om naturrummets betydning for læring og om sammenhængen mellem natur og bæredygtighed set i et friluftsperspektiv. - Speciale i sejlads og kystfriluftsliv (10 ECTS)
Du får viden om traditionelle ro- og sejlbåde, udstyr, navigation, vind, vejr, risici, lederrollen, sikkerhed og ansvar. Du lærer at inddrage natur- og kulturtemaer og bæredygtighed i din undervisning. Som en del af kurset skal du bestå en national eller international anerkendt sejladscertificering. - Sundhed, friluftsliv og natur med fokus på særlige målgrupper (10 ECTS)
Du får viden om forandrings- og læreprocesser i forhold til sundhedsfremmende og forebyggende friluftsaktiviteter. Du lærer om kost, ernæring og fysisk aktivitet i relation til friluftsliv. Du lærer at planlægge, gennemføre og evaluere en målrettet friluftsvejledning relateret til forebyggende sundhed. - Vinterfjeld (10 ECTS)
Du får erfaringer og viden om relevante metoder, teori, sikkerhed og konsekvenstænkning inden for friluftsliv i vinterfjeld. Du lærer at forberede og planlægge en flerdages overnatningstur i snehule, hvor fokus er på sikker færdsel i vinterfjeldet over og under trægrænsen samt erfaringsopsamling og efterbearbejdning af friluftsturen. - Udeskole og læringsaktiviteter i naturen (10 ECTS)
Du får viden om formidling af natur, udeskole, og udepædagogik for børn og unge (0-18 år). Du lærer bl.a. at udvælge og formidle læringsaktiviteter i naturen i forhold til målgruppens forudsætninger, og at samarbejde med aktører fra lokalområdet i udviklingen af læringsaktiviteter i den lokale natur.
Afgangsprojekt (10 ECTS)
Som afslutning på friluftsvejlederuddannelsen skal du udarbejde et skriftligt afgangsprojekt, som skal dokumentere, at du på et teoretisk og metodisk grundlag kan komme med forslag til løsninger og handlemuligheder i relation til en tværfaglig problemstilling med relevans for natur og fritidsliv.
Du vælger selv en relevant problemstilling. Det kan fx være en mindre undersøgelse, et udviklingsprojekt fra egen praksis eller analyser af relevante forskningsresultater.