FAQ-realkompetencer-banner
Artikel

Spørgsmål og svar om realkompetencevurdering

Her kan du finde svar på de spørgsmål, der oftest stilles i forbindelse med realkompetencevurdering (RKV).
Fold alle afsnit ud

Hvad er en realkompetencevurdering (RKV)?

Realkompetencevurdering er en vurdering af dine reelle kompetencer i forhold til en bestemt uddannelse eller et modul eller et fag i uddannelsen. Vurderingen foretages af en uddannelsesinstitution, der udbyder uddannelsen. Hvis du får anerkendt dine reelle kompetencer, får du et bevis.

En realkompetencevurdering tager altid udgangspunkt i det/de fag eller den enkelte uddannelses mål og adgangskrav, som du ønsker at blive realkompetencevurderet til.

Læs mere om, hvordan en realkompetencevurdering foregår.

Hvordan foregår en RKV?

I praksis foregår en vurdering af dine realkompetencer på den skole, hvor du ønsker at tage en uddannelse. Du har ret til at få vurderet dine realkompetencer, før du begynder på en voksen- og efteruddannelse.

For at indlede en realkompetencevurdering skal du tage kontakt til den skole, der udbyder den uddannelse, du ønsker at gennemføre.

Læs mere om, hvordan en realkompetencevurdering foregår.

Hvad er forskellen på RKV og IKV?

RKV står for realkompetencevurdering, IKV for individuel kompetencevurdering.

En RKV kan tilrettelægges som en individuel kompetencevurdering og forkortes så IKV.

Hvordan dokumenterer jeg mine kompetencer?

Når du skal have lavet en vurdering af dine kompetencer, skal du selv samle den nødvendige dokumentation. Det kan fx være uddannelsesbeviser eller udtalelser fra arbejdsgivere. Læs mere om, hvordan du dokumenterer dine kompetencer.

Hvad kan man bruge en RKV til?

En realkompetencevurdering tager altid udgangspunkt i det/de fag eller den enkelte uddannelses mål og adgangskrav, som du ønsker at blive realkompetencevurderet til. Får du anerkendt dine kompetencer, vil du få udstedt et kompetencebevis og dermed få adgang til videre uddannelse eller afkortet dele af et kommende uddannelsesforløb. En realkompetencevurdering handler om, at du ikke skal bruge tid på at lære noget, du allerede kan. Noget som fx har lært i dit arbejde, i foreningsarbejde eller gennem udlandsophold.

Læs mere om, hvordan en realkompetencevurdering foregår.  

Hvad koster en RKV?

Er du ufaglært eller har du en erhvervsuddannelse som længste uddannelse, er det gratis at få en realkompetencevurdering i forhold til AMU-kurser, erhvervsuddannelser, fag på VUC og akademiuddannelser.

Har du en videregående uddannelse, tager skolerne ofte et gebyr for realkompetencevurdering til akademi- og diplomuddannelser.

Læs mere om økonomi i artiklerne om kompetencevurdering i forhold til de enkelte uddannelser:

Hvem kan få en RKV?

Du har ret til at få vurderet dine realkompetencer, før du begynder på en voksen- og efteruddannelse. Det gælder for:

Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU)

Erhvervsuddannelse for voksne (euv)

Almene fag på avu og gymnasialt niveau

Akademi- og diplomuddannelser