Realkompetencer - buschauffor
Artikel

IKV til AMU

Inden du starter på en AMU-uddannelse, kan det være relevant at få et overblik over den viden og erfaring, du allerede har. I AMU kaldes det en individuel kompetencevurdering (IKV).

En IKV kan hjælpe dig til at få overblik over relevante muligheder for efteruddannelse inden for dit fagområde – og om du eventuelt kan få afkortet dit uddannelsesforløb.

En kompetencevurdering foretages i forhold til en bestemt uddannelse, da din viden og erfaringer vurderes i forhold til uddannelsens mål. Det er muligt at deltage, uanset om du er ledig eller i job.

Sådan kommer du i gang

En individuel kompetencevurdering (IKV) består af følgende aktiviteter:

1. Indledende samtale
Kompetenceforløbet starter med en indledende samtale. Kontakt skolen, som udbyder den uddannelse/de fag, du er interesseret. Fortæl om dine uddannelsesplaner, og hør om mulighederne for en individuel kompetencevurdering. Skolen vil herefter bede dig fremfinde forskellige former for dokumentation.

Kompetencevurderingen foregår over hele landet, og den tilbydes på uddannelsessteder, der udbyder AMU. I artiklen Individuel kompetencevurdering i AMU kan du på kortet se hvilke skoler.

2. Fremfind nødvendig dokumentation
Fremfind den dokumentation, du har aftalt med skolen. Skolen vil være interesseret i din job- og uddannelsesmæssige baggrund, men også fritidsaktiviteter er relevante at dokumentere. Du vil blive bedt om at vise uddannelsesbeviser, kursusbeviser, udtalelser fra arbejdsplads­er, erfaringer fra frivilligt arbejde, højskoleophold, tillidsmandshverv og lignende. Læs mere i Dokumenter dine kompetencer.

Har du brug for et sted at samle din dokumentation kan værktøjet Min kompetencemappe være en god hjælp.

Når den aftalte dokumentation er klar, aftaler du med skolen, hvornår kompetenceafklaringen skal foregå. Skolen vil også orientere dig om, hvor mange dage kompetenceafklaringen varer, og hvad der skal foregå.

3. Gennemfør kompetenceafklaringen
Kompetenceafklaringen foregår på uddannelsesinstitutionen. Den består typisk af en samtale med en faglærer samt forskellige praktiske og skriftlige opgaver. Hensigten er, at du bliver vurderet i forhold til uddannelsesmålene for den AMU-uddannelse og de fag, som du er interesseret i.

4. Afslutning på forløbet og beviser
Hvis resultatet af kompetencevurderingen er anerkendelse af dine realkompetencer, udsteder uddannelsesstedet et bevis for de anerkendte uddannelsesmål. Hvilket bevis du får, afhænger af, hvordan din viden og færdigheder vurderes i forhold til uddannelsesmålene. Følgende beviser kan komme på tale:

  • Et uddannelsesbevis – hvis du har dokumenteret, at dine kompetencer svarer til uddannelsesmålene for en hel AMU-uddannelse
  • Et kompetencebevis - hvis dine kompetencer svarer til uddannelsesmålene for dele af en AMU-uddannelse. Det kan være dele af et fag, et helt fag eller dele af en uddannelse.
  • En uddannelsesplan, der matcher dine uddannelsesønsker og -behov.

Du kan bruge beviserne på skoler over hele landet – eller til at dokumentere, hvad du kan, når du søger nyt job.

Varighed

En individuel kompetencevurdering varer fra en halv dag til 5 dage. For flygtninge og indvandrere kan den vare op til 10 dage.

Økonomi

Kompetencevurdering i forbindelse med AMU-uddannelser er gratis, hvis du er i job. Er du ledig skal du kontakte dit jobcenter inden du søger IKV i forbindelse med uddannelse.

Relaterede artikler