Sy- og designskoler
Andre uddannelser

Private designskoler

I Danmark er der tre private mode- og designskoler, der giver dig mulighed for at søge SU under deres uddannelser til designer.

Fakta

Navn:
Sy- og designskoler
Type:
Privat uddannelse
Varighed:
2 - 3 år
Adgangskrav:
Ingen formelle krav
Økonomi:
Deltagerbetaling på 146-188.000 kr. Mulighed for SU ved uddannelse på de nævnte skoler

På uddannelserne får du undervisning i tekniske fag som konstruktion, syteknik, mønsterdesign og arbejdstegning. Inden for designprocessen arbejder du med fag som fx idéudvikling, konceptudvikling, branding, æstetik og præsentation.

Du skal betale gebyr for deltagelsen i undervisningen. Du kan søge SU og stipendium til delvis dækning af deltagerbetaling til de tre uddannelser, der er beskrevet her.

Fold alle afsnit ud

Københavns Mode- og Designskole

Københavns Mode- og Designskole udbyder en 2-årig uddannelse, der har fokus på beklædningsdesign, både på det tekniske og formmæssige plan. Du får mulighed for at udvikle dine kreative evner, så du bliver fortrolig med designproces og kollektionsopbygning i løbet af studiet. På studiet arbejder I med hele kollektioner, så du får rutine i at skabe en kollektion fra start til slut med præsentationsportfolioer.

1. år: Basisår

Du lærer de grundlæggende principper indenfor: tegning, illustration og arbejdstegning, idéudvikling og opbygning af moodboards, mønsterkonstruktion, syning, snit-udvikling og drapering. Du lærer om materialer og fibre og du væver prøver. Du udfører selvstændige designprojekter og for din layout- og præsentationsteknik helt på plads.

2. år: Specialeår

På basis af de grundteknikker, du har lært på første år, skal du på andet år arbejde med de mere avancerede metoder i de forskellige discipliner. Du får stillet opgaver som giver dig kendskab med bla. herrebeklædning. Du skal også arbejde med at udvikle din egen stil igennem projektforløb og med at din lave en personlig portfolio.

Optagelse

  1. Du skal have skolegang svarende til gymnasial niveau eller tilsvarende erhvervserfaring
  2. Du skal indsende eksempler på dit kreative arbejde eller svare på en designopgave, som skolen stiller
  3. Du skal til en obligatorisk optagelsessamtale

Læs mere om uddannelsen på skolens hjemmeside.

 

Fashion Design Akademiet

Fashion Design Akademiet tilbyder en 3-årig uddannelse til beklædningsdesigner. Du lærer om designprocesser, modeillustration, modelkonstruktion, produktionsmetoder og -processer.

Du får undervisning i: Modelkonstruktion, industriel produktion, syning og syteknik, tegning, modeillustration, arbejdstegning, kollektionsopbygning, idéudvikling og design, grundlæggende tilskæring, tekstilprint, Adobe Creative Cloud, Iværksætteri, PAD-system, herretilskæring, teknisk dokumentation til produktion, materialelære, drapering, CV og personlig branding og stilhistorie.

På 5. semester skal du i 2 måneders virksomhedspraktik.

Så vidt det er muligt, rummer opgaver og projekter på uddannelsen alle design- og produktionsprocessens elementer. På hver årgang får du opgaver, der giver et bredt kendskab til alle processerne.

I designopgaverne indgår  idéudvikling, designproces inkl. skitsering, arbejdstegning, mønsterkonstruktion, tilretning og det endelige produkt opsyes indeholdende diverse teknikker og afslutninger. Opgaverne bliver løst teknisk som til en fabriksproduktion.

Eksamen

1. år og 2. år  afsluttes med en projektopgave, der vurderes hhv. internt og eksternt.

3. år og uddannelsen 3. år afsluttes med et eksamensprojekt, der løber over ca. 3 måneder. De færdige eksamensprojekter bedømmes af to eksterne censorer.

Optagelse

Der er ikke nogle generelle optagelseskrav, men du skal til en optagelsessamtale, hvor du skal medbringe et CV og gerne eksempler på dit arbejde, fx skitser, tegninger, opsyede modeller mm.

Læs mere på skolens hjemmeside.

 

Scandinavian Academy of Fashion Design (Margrethe-Skolen)

Scandinavian Academy of Fashion Design (Margrethe-Skolen) tilbyder en 3-årig uddannelse til beklædningsdesigner. På uddannelsen lærer du at researche, analysere, eksperimentere og udforske et produkt på baggrund af solide færdigheder inden for håndværk såsom mønsterdesign, syteknik, drapering og formgivning.

Første år

Der er fokus på basiskundskaber inden for tegning, research, computerdesign, mønsterkonstruktion og syteknik/konfektion. Der undervises i materialelære og modehistorie sideløbende med kreativt design. Der er mulighed for at gå i dybden med mode og kultur og vise, hvordan disse aspekter kan bidrage til moden i dag og i fremtiden.

Der er fire større projekter hver med fokus på en beklædningsdel: kjole, buks, jakke og konceptudvikling.

Andet år

Der er fokus på designproces, skind og pels samt avanceret syteknik (herunder couture-teknikker). Med udgangspunkt i mode og kunst skal du skabe silhuet og form gennem analyser og idéudvikling. Semestret vil også indeholde Brand-og industriprojekt samt bæredygtighed.

Du skal lave en bæredygtig dame- og/eller herrekollektion med vægt på idé, materiale, funktion og accessories. Du udarbejder en portfolio med identitet, rød tråd, fladtegning, modeillustrationer, grafisk opsætning, materialer og farvekort.

Tredje år

Der er fokus på avanceret syteknik, kommunikation- og markedsføring, praktik og et stort afgangsprojekt. Du skal i praktik i tre måneder, hvor du kan afprøve dine færdigheder i praksis i en beklædningsvirksomhed.

Optagelse

Der er ikke krav om en bestemt uddannelsesbaggrund, men du skal være fyldt 18 år. Du skal til en personlig samtale, hvor du evt kan medbringe prøver på dit arbejde.

Læs mere på skolens hjemmeside

 

Økonomi

Den samlede pris for undervisningen kan variere fra skole til skole, men ligger mellem 160.000 kr. og 194.000 kr. Der vil desuden være ekstra udgifter til rejser, modeshows mv.

Du kan søge SU og herunder tillæg til delvis dækning af undervisningsafgiften.

Fremtidsmuligheder

Med en uddannelse fra en designskole kan du søge arbejde som i beklædningsindustrien eller starte selvstændig virksomhed.

Som beklædningsdesigner kan du fx arbejde i udviklingsafdelinger på konfektions- og trikotagefabrikker eller som selvstændig. Du kan være fastansat, arbejde som freelancer eller være projektansat.

Få mere at vide

Fashion Design Akademiet
www.fashiondesignakademiet.dk

Københavns Mode- og Designskole
www.modeogdesignskolen.dk

Scandinavian Academy of Fashion Design (Margrethe-Skolen)
https://safd.dk/