tv-uddannelsen
Kunstnerisk uddannelse

Dokumentarinstruktør

På Filmskolens tv-uddannelse lærer du at producere dokumentarprogrammer, studieprogrammer, underholdningsprogrammer og lignende.

Fakta

Navn:
Tv-uddannelsen
Varighed:
4 år
Adgangskrav:
Ingen formelle krav, men gerne dokumenteret talent og erhvervserfaring og/eller kunstnerisk erfaring inden for film- eller tv-området
Økonomi:
SU

Som tilrettelægger og producer kan du arbejde på en tv-station eller i et produktionsselskab. Du kan også vælge en karrierevej som selvstændig, fx i udlandet, hvor danske tv-tilrettelæggere har gode jobmuligheder.

Fold alle afsnit ud

Om uddannelsen

Uddannelsen til dokumentarinstruktør beskæftiger sig med en række genrer indenfor tv- og filmområdet; lige fra klassiske dokumentarproduktioner til blandingsgenrer indenfor fakta- og underholdning, der bruger materiale og medvirkende fra virkeligheden.

På uddannelsen lærer du at beherske alle trin fra ide- og finansieringsfase over produktion og efterarbejde til distribution og markedsføring. Du lærer at udføre interviews, researche og udvikle ideer. Faglige kernepunkter er:

  • Fortælleteknisk fundament
  • Den personlige motivkreds
  • Serielt format
  • Komposition
  • At arbejde alene og at arbejde med hold

Undervisningen veksler mellem en blanding af teori og praktiske projekter.

Der er ikke en egentlig eksamen, men din studieindsats bliver løbende vurderet.

Uddannelsen giver ret til betegnelsen Dokumentarinstruktør/tilrettelægger, DDF. Den engelske betegnelse er Documentary Director.

Uddannelsen foregår i København.

Bemærk! Der har tidligere været en linje uddannelsen som flerkamerainstruktør og studieproducer, men den er nedlagt fra 2015.

Adgangskrav

Du skal have erhvervserfaring og/eller kunstnerisk erfaring inden for film- eller tv-området. Uddannelse eller arbejde inden for tilgrænsende fag som fotografi, lyd, klip, design, journalistik, musik, produktion mv. er en fordel.

Skolen lægger mere vægt på dokumenteret talent end på uddannelsesmæssige eller arbejdsmæssige forudsætninger.

Skolen lægger også vægt på praktisk erfaring. Derfor optages også ansøgere uden uddannelse, men med længere kunstnerisk eller erhvervsmæssig erfaring inden for film-, tv- og videoområdet.

Se nærmere om adgangskravene på http://www.filmskolen.dk/.

Optagelse

Der er optagelse hvert andet år. Optagelse næste gang er primo 2019. Du kan kun ansøge online. Hold øje med skolens hjemmeside.

Der skal betales et ansøgningsgebyr. Alle ansøgere skal gennemgå skolens optagelsesprocedure, der bl.a. indebærer indsendelse af værker sammen med ansøgningen.

Når ansøgning og værker er vurderet, indkaldes kvalificerede ansøgere til et interview med optagelsesudvalget. Herefter udvælges egnede ansøgere til en 3-dages optagelsesprøve, der evt. afsluttes med et uddybende interview.

Se mere om den særlige ansøgningsprocedure på Filmskolens hjemmeside.

Økonomi

Du kan søge SU under uddannelsen.

Fremtidsmuligheder

Du vil som tilrettelægger og producer både kunne arbejde freelance, som flertallet, og blive fastansat på en tv-station eller i et produktionsselskab.

Karrieren kan også gå i retning af ansættelse i overordnet stilling eller omfatte job i udlandet.

Karrieremulighederne er i høj grad afhængige af dit talent og din personlige og faglige udvikling.

Nyuddannedes beskæftigelse

De fleste af de meget få nyuddannede (under 30) i en 3-års periode har fået beskæftigelse i tv-produktionsselskaber eller på tv-stationer.

Få mere at vide

Du kan få mere at vide på uddannelsesstedets hjemmeside.

Uddannelsessteder

På uddannelsesstedernes hjemmesider kan du finde mere information