animationsuddannelsen
Kunstnerisk uddannelse

Animationsuddannelsen

På animationsuddannelsen lærer du at fungere som instruktør både kunstnerisk og praktisk. Du skal kunne fastholde dit eget udtryk, men også være god til at samarbejde.

Fakta

Navn:
Animationsuddannelsen
Varighed:
4 år
Adgangskrav:
Ingen formelle krav, men krav om personlig modenhed, kunstneriske eller organisatoriske erfaringer fra mediearbejde samt talent for at tegne
Økonomi:
SU

Du kommer til at arbejde med animation til spillefilm, tv-produktioner, special effects i film og tv, computerspil og andre interaktive digitale mediefortællinger. I løbet af uddannelsen får du indsigt i alle aspekter af en animationsproces.

Som færdiguddannet animationsinstruktør vil du kunne finde arbejde i film-, spil- og mediebranchen, hvor du producerer fortællinger og instruerer dine karakterer gennem animatoren.

Fold alle afsnit ud

Om uddannelsen

Animationsinstruktøren er ansvarlig for, at filmens  eller spillets overordnede idé gennemføres, både med hensyn til animationen og det overordnede design, karakterernes stemmer, produktets klipning samt lyd og musik. 

Derfor lægger uddannelsen vægt på undervisning i produktionsmetodik, dramaturgi, cinematurgi, production design og klipning. Du vil bl.a. lære at bruge storyboard og animatic som arbejdsredskaber. Du lærer også at instruere og idéudvikle, og at styre og kontrollere komplekse produktionsprocesser.

Undervisningen giver desuden forståelse for alle de kompetencer, der indgår i en animationsproduktion. Det kan være animation, spildesign, grafisk design, programmering, menuskriptskrivning og 3D-modellering. Du kommer til at arbejde med bl.a. produktionsdesignere, grafikere, programmører, animatorer, lyddesignere, producere, manuskriptforfattere og skuespillere.

Uddannelsen foregår i et internationalt miljø, og en stor del af undervisningen er på engelsk.

Faglige kernepunkter:

  • Instruktion
  • Filmiske og interaktive fortælleelementer
  • Ideudvikling og manuskriptskrivning
  • Teknologi
  • Mediefortællinger for børn
  • Fire computerspilsproduktioner
  • Midtvejsfilm/spil

Eksamen

Du afslutter uddannelsen med en fuldanimeret afgangsfilm eller computerspil, der skal vare syv minutter. Der er afsat et år til produktionen, som du laver i samarbejde med producer- og tonemesterelever fra Filmskolens filmuddannelse samt elever fra Karakteranimatoruddannelsen. Afgangsfilmen bliver fremvist offentligt.

Uddannelsen er tilrettelagt i et samarbejde med DADIU - Det Danske Akademi for Digital Interaktiv Underholdning, men foregår på Den Danske Filmskole i København.

Titel

Uddannelsen giver ret til betegnelsen Animationsinstruktør, DDF. Den engelske betegnelse er Animation Director.

Adgangskrav

Ingen forudgående uddannelse eller beskæftigelse er i sig selv adgangsgivende. Skolen forudsætter, at du har bred viden og erfaring fra tidligere arbejde og studier, ligesom en vis personlig modenhed betragtes som nødvendig for uddannelsesresultatet.

Det afgørende optagelseskriterium er dit kunstneriske talent, engagement og fortællelyst. Du skal desuden have talent for at tegne og fortælle. Du skal have kunstneriske eller organisatoriske erfaringer inden for medieområdet eller andre fortællende udtryksformer.

Der lægges speciel vægt på dine selvstændige forsøg som instruktør på film, tv, video, tegneserier, computerspil og storyboard. Endelig skal du have evne til at fungere som arbejdsleder. Se nærmere om adgangskravene på www.filmskolen.dk.

Optagelse

Der er optagelse hvert andet år. Du kan kun ansøge online. Hold øje med skolens hjemmeside.

Der skal betales et ansøgningsgebyr. Du skal bl.a. indsende to egne arbejder. Optagelsesproceduren består af flere trin med samtaler, interviews og faglige prøver.

Der optages typisk seks ansøgere. Se mere om den særlige ansøgningsprocedure på Filmskolens hjemmeside.

Økonomi

Du kan søge SU under uddannelsen.

Fremtidsmuligheder

I takt med den teknologiske udvikling på medieområdet integreres film, tv og nye fortælleformer i stadig højere grad i hinanden. Som animationsinstruktør vil du komme til at arbejde med mange af de samme redskaber og arbejdsformer som andre medieproducenter.

Som med alt andet filmarbejde afhænger beskæftigelsen af dygtighed og personlig udvikling. Danske animatorer og animationsinstruktører er meget velanskrevne både i Danmark og i udlandet.

Da mange af de store produktionsvirksomheder ligger i udlandet, er det almindeligt at arbejde uden for Danmark.

Få mere at vide

Du kan få mere at vide på uddannelsesstedets hjemmeside.

Det Danske Akademi for Digital Interaktiv Underholdning www.DADIU.dk

Uddannelsessteder

På uddannelsesstedernes hjemmesider kan du finde mere information