Uddannelsen til erhvervspilot består af niveaudelte pilotuddannelser, som tages trinvis - enten integreret eller modulopdelt. Alle danske flyveskoler er godkendt efter det nye regelsæt, udstedt af Det europæiske agentur for luftfartssikkerhed, EASA. Trafik- og byggestyrelsen er ved at indføre de nye regler i Danmark.
Integreret uddannelse betyder, at uddannelsens trin tages lige efter hinanden som et sammenhængende forløb. Skolen er ansvarlig for tilrettelæggelsen af uddannelsen. Uddannelsen er intensiv og varer typisk omkring 2 år. Der er ikke mulighed for erhvervsarbejde ved siden af.
De flyveskoler, der udbyder den integrerede uddannelse, kan have sammensat uddannelsesforløbet forskelligt. Derfor er det en god ide at kontakte skolerne for at undersøge forskelle i struktur og økonomi.
Den modulopdelte uddannelse tages et trin ad gangen og typisk afbrudt af perioder med job ind imellem. På denne måde skal du regne med en uddannelsestid på omkring 4 år. Du har dermed selv ansvaret for at gennemføre uddannelsen, herunder overholde de deadlines, som lovgivningen sætter.
Uddannelsen til erhvervspilot består af følgende uddannelseselementer:
- PPL, Private Pilot Licence, er den grundlæggende pilotuddannelse og første trin i uddannelsen for erhvervspiloter. Et privatflyvercertifikat giver ret til uden vederlag at flyve de små og mindre flytyper, som man har erhvervet rettighed til (type rating).
- CPL, Commercial Pilot Licence, giver ret til som styrmand og pilot at flyve fly, der udnyttes til erhvervsmæssig flyvning. Denne uddannelse er andet trin for erhvervspilotelever.
- ATPL, Airline Transport Pilot Licence, er sidste trin i uddannelsen og giver ret til at arbejde som kaptajn på tunge luftfartøjer. Denne del tages typisk efter nogle års praksis som styrmand. ATPL kan opnås af piloter, der enten har opnået et vist erfaringsniveau med store fly, eller har opnået et bestemt antal flyvetimer totalt og desuden har aflagt flere praktiske prøver over for luftfartsmyndighederne.
I uddannelserne indgår erhvervelse af en række rettigheder. Det kan være ret til instrumentflyvning samt flyvning med flermotorede fly. Ud over certifikatet skal piloter opnå såkaldt type rating - rettighed til at flyve hver enkelt flytype i de klasser, som certifikatet giver ret til at flyve. Store trafikfly har hver deres type rating. Det betyder, at du som elev skal have en type rating på den flytype, du skal flyve, for at komme i betragtning til et job.
Alle uddannelsernes indhold består af en teoretisk del og praktisk flyvning.
I teoridelen undervises bl.a. i fagene aerodynamik, aeroplan- og motorlære, flyveplanlægning, flyveinstrumenter, navigation, meteorologi, love og bestemmelser. Herudover undervises i flyvemedicin, flyvepsykologi mv. Fagene afsluttes med skriftlige prøver over for myndighederne (Trafik- og byggestyrelsen).
Den praktiske del af uddannelsen gennemføres som flyvning i en- og tomotoret fly samt eventuelt i simulator. Der er forskelle på de simulatorer, som anvendes af de enkelte skoler. Spørg på skolerne, hvilken type de anvender.
Uddannelsen afsluttes med flere praktiske flyveprøver, der altid aflægges på fly over for kontrollanter fra Trafik- og byggestyrelsen.
Det samlede uddannelsesforløb giver adgang til de certifikater og beviser, der kvalificerer til ansættelse som flystyrmand i større luftfartsselskaber.
Alle danske skoler uddanner erhvervspiloter på fastvingede fly, mens Billund Air Center og Learntofly endvidere tilbyder uddannelsen til civil helikopterpilot.
Enkelte skoler tilbyder et modul inden for aerobatics (kunstflyvning) samt ekstra timer på tomotoret fly for at opfylde kravene for ansættelse som flyvestyrmand i SAS.
De fleste flyveskoler tilbyder en integreret uddannelse, der er opbygget i trin med vekslende teoretiske og praktiske øvelser. Hvert trin afsluttes med prøver.