For at du kan få adgang til at tage kloakmestereksamen, skal du have inden for de seneste 5 år have taget en af disse to uddannelser:
Uddannelse på deltid
Uddannelsen kan følges samtidig med, at du er i beskæftigelse, dvs. der kan være tale om aftenundervisning og undervisning på enkelte dage eller i weekender.
Det teoretiske kursus gennemgår eksamenspensummet, emnerne er blandt andet standarder, lovgivning og bestemmelser, rørtyper og valg af rørløsning. Der vil typisk være undervisning to aftener om ugen eller en hel dag pr. uge.
Det praktiske kursus omfatter fx ledningsarbejde, opbygning af brøndbunde, tilslutning til hovedkloak, PEH-svejsning, overgangsløsninger og sikkerhed. Det vil foregå på tolv hele dage.
Uddannelsen kan foregå på Dansk Teknologisk Institut og på en række godkendte uddannelsessteder over hele landet. Du betaler for deltagelse, som for begge kurser til sammen vil være cirka 50 - 60.000 kr.
Uddannelse via AMU
Hvis du er ufaglært eller har en erhvervsuddannelse kan du via en række kurser inden for kloakområdet forberede dig til eksamen. Alle disse skal gennemføres:
- Kloakering - Anvendelse og afledning af regnvand
- Kloakering - KS i autoriseret virksomhed
- Kloakering - Udskilleranlæg
- Kloakering - i det åbne land
- Kloakering - Ved landbrugets driftsbygninger
- Kloakering - Pumpeanlæg mv.
- Kloakering - Projektering og dimensionering
- Kloakering - Aut. kloakmesterarbejde i praksis
- Kloakering - Anvendelse af lovgrundlaget
- Kloakering - Funktionen fagligt ansvarlig
- Kloakering - El-udstyr i pumpebrønde
- Kloakering - Montering af rottespærrer
Eksamen
For at fuldføre forløbet skal du aflægge prøver i både praktisk og teoretisk kloakering. Du får bevis for hhv. praktik og teoridel og et samlet bevis, når du har bestået begge prøver.