Uddannelsen varer 10 måneder og veksler mellem skoleundervisning og praktisk køreundervisning på jernbanestrækninger overalt i landet hos en eller flere virksomheder. Foruden DSB uddanner også privatbanerne lokomotivførere.
Skoleundervisningen består af 5 perioder på i alt 16 uger. Praktikken består af 5 perioder inklusive introduktion i virksomheden på i alt ca. 27 uger.
Du bliver undervist i bl.a.:
- Kørsel
- Bremselære
- Sikkerhedstjeneste
- Beredskab/terror
- Maskinlære
- Teknik
- Brandbekæmpelse, krisepsykologi og førstehjælp
Andre fag er: sikkerhedsbestemmelser, organisations- og personaleforhold samt betjening og service.
Modulet Litra, teknik og betjening varierer, afhængigt af hvilken virksomhed du er ansat i. Her undervises du i betjening af forskellige typer lokomotiver.
Der er både mundtlige og skriftlige prøver i løbet af uddannelsen, og du afslutter med et skolebevis. Ved afslutningen af køreundervisningen skal du aflægge prøve (attestkørsel) med henblik på erhvervelse af lokomotivførercertifikat.
Uddannelsen foregår i Ballerup ved København og i Tønder. Praktikken foregår på jernbanestrækninger overalt i landet.
Uddannelsesplan
Ved starten af uddannelsen lægges en personlig uddannelsesplan, der indeholder en fordeling af skoleundervisning og praktik, de certifikater, du vælger, dit fremmøde og en vurdering af din indsats. Planen udbygges løbende under uddannelsen.
Uddannelsesplanen indføres endvidere i din logbog. Logbogen udgør din dokumentation for uddannelsens enkelte elementer samt en vurdering af dine evner og færdigheder som lokomotivfører.