interview med controller i medicinalvirksomhed
Artikel

Økonomisk controller

Anders Fisker, 34 år, er uddannet Erhvervsøkonomisk kandidat (cand.merc. i Applied Economics and Finance).

Han er ansat på medicinalfabrikken Lundbeck i Valby. Her er Anders økonomisk problemknuser, der hjælper kolleger i Danmark og andre lande med fx deres budgetter.

Interviewet er lavet i 2007. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Vejen over London

Anders har altid været interesseret i økonomi. Han uddannede sige til markedsføringsøkonom og læste herefter et år i London for at få en bachelorgrad.

Tilbage i Danmark læste han videre til erhvervsøkonomisk kandidat (cand.merc.).

"Mens jeg skrev min hovedopgave på cand.merc.-studiet, begynde jeg at arbejde på fuld tid som controller i et vinfirma," fortæller Anders.

Da han blev færdig med sin kandidatgrad, fik han job i Lundbeck.

Atypiske dage

Anders giver også økonomisk rådgivning til en række af Lundbecks datterselskaber i udlandet.
Anders giver også økonomisk rådgivning til en række af Lundbecks datterselskaber i udlandet.

Som controller hjælper Anders forskellige afdelinger og datterselskaber tio Lundbeck med økonomiske opgaver: "Det kan fx være at planlægge budgetter eller at hjælpe dem med at bogføre rigtigt," fortæller Anders.

Datterselskaberne findes i USA, Canada og en håndfuld europæiske lande. En stor del af kontakten foregår via telefon og e-mail, men Anders rejser også ud og holder møder med kollegerne i de forskellige lande.

"Det er lidt nemmere at sidde ansigt til ansigt med folk og snakke end at skulle forklare tingene i telefonen," siger Anders og fortæller, at jobbet naturligvis er meget internationalt præget, hvilket betyder, at han det meste af tiden taler engelsk.

En af årets vigtigste opgaver er at samle alle afdelingernes og datterselskabernes budgetter sammen og samle dem til ét fælles budget, som skal præsenteres for selskabets ledelse. Det er en proces, Anders er stærkt involveret i.

En arbejdsdag kan godt pludselig udvikle sig anderledes, end Anders havde planlagt: "Man skal være forberedt på, at der kan komme en opgave ind fra siden, som skal løses her og nu."

Økonomi for almindelige mennesker

"Så der er en del undervisning i jobbet, samtidig med at jeg skal tjekke, at de gør tingene rigtigt."
"Så der er en del undervisning i jobbet, samtidig med at jeg skal tjekke, at de gør tingene rigtigt."

Anders arbejder med tal, men han arbejder i endnu højere grad med mennesker og processer, og det kan han godt lide.

"Jeg har en stor berøringsflade med alle mulige mennesker. Forskere og marketingfolk er ikke nødvendigvis økonomiske eksperter. Så er det mit job at forklare dem tingene, så de er til at forstå, og det synes jeg er spændende."

"Jeg har en del overarbejde. Til gengæld er jeg meget tæt på beslutningerne og har en stor viden om alt, hvad der rører sig i organisationen. Det er med til at gøre det spændende."

Fremtiden

Anders og hans kolleger lærer gensidigt af hinanden. Der er også løbende kurser, og han har mulighed for at tage en HD, som er en erhvervsøkonomisk videreuddannelse.

Med tiden vil Anders gerne have ledelsesansvar: "Det kan være inden for økonomi eller i en anden afdeling."

"En anden mulighed er at arbejde for et af Lundbecks datterselskaber i udlandet et par år. Så har man en større ballast og viden, når man kommer tilbage," slutter Anders.

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2007. Anders Fisker er i dag regional finansdirektør i Firmaet Hempel's afdeling i Singapore.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler