Artikel

Forpraktik og trainee-forløb

Måske er du usikker på, om den erhvervsuddannelse du er interesseret i, er den helt rigtige for dig. Måske har du forsøgt at få læreplads uden held.

Der kan være mange grunde til at prøve sig lidt frem først. I visse brancher kan du komme i trainee-forløb, der også kaldes forpraktik.

Det er en mulighed for dig, der vil prøve at arbejde i en virksomhed, inden du indgår en egentlig uddannelsesaftale.

Fold alle afsnit ud

Forpraktik/trainee-forløb kort fortalt

Ideen med trainee-forløb/forpraktik er, at du kommer ud på en arbejdsplads i nogle måneder og får en konkret viden om branchen. Samtidig får arbejdspladsen et indtryk af dig.

Det er hensigten, at du og arbejdspladsen indgår en rigtig uddannelsesaftale, når forpraktikken er overstået, dvs. en aftale om læreplads. Selvfølgelig skal begge parter synes, at det er en god ide.

Du skal være mellem 15 og 18 år. Normalt varer et forløb mellem 3 og 6 måneder. Du skal lave en aftale med arbejdspladsen. Det er vigtigt, at arbejdspladsen er eller bliver godkendt til at uddanne lærlinge i den pågældende erhvervsuddannelse.

Du får løn under trainee-forløbet/forpraktikken.

Brancher

Det er ikke alle brancher inden for erhvervsuddannelserne, der har trainee/forpraktik som mulighed. Indtil videre er det industriens område, elektriker-området, vvs-området, træ-området og byggeri.

Det kan fx være fag som vvs, elektriker, datatekniker, snedker, tømrer, mekanikerfag, smedefag, industritekniker, radio- tv-tekniker, anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger m.fl.

Kom i gang med forpraktik/trainee-forløb

Du skal finde en virksomhed i den branche, som interesserer dig.

Det er en god ide at tale med en vejleder fra Den kommunale ungeindsats (KUI) eller vejlederen på din lokale erhvervsskole og høre nærmere om mulighederne.

Se Vejledning gennem den kommunale ungeindsats (KUI)

Læs mere på branchernes hjemmesider

Dansk Metal, trainee
Dansk Metals trainee-ordninger

Forpraktik og trainee i el- og vvs-branchen samt smede- og industribranchen: Tekniq Arbejdsgiverne, Industri og installation

Evu (el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat): evu.dk/forpraktik

Byggeriets uddannelser: Forpraktik, træfagenes byggeuddannelse

Byggeriets uddannelser: Forpraktik, struktør- og brolæggeruddannelsen

Relaterede artikler