Artikel

Forpraktik og trainee-forløb

Måske er du lidt usikker på, om den erhvervsuddannelse du er interesseret i, alligevel er den helt rigtige for dig. Måske har du forsøgt at få praktikplads uden held.

Der kan være mange grunde til at prøve sig lidt frem først. I en række brancher er der mulighed for at komme i trainee-forløb. Det kaldes også forpraktik.

Det er en mulighed for dig, der vil prøve at arbejde i en virksomhed, inden du indgår en egentlig uddannelsesaftale.

Hvad er trainee-forløb og forpraktik?

Ideen med trainee-forløb (også kaldet forpraktik) er, at du kommer ud på en arbejdsplads i nogle måneder og på den måde får en helt konkret viden om branchen. Samtidig får arbejdspladsen også et grundigt indtryk af dig.

Det er hensigten, at du og din arbejdsplads indgår en rigtig uddannelsesaftale, når forpraktikken er overstået. Selvfølgelig skal begge parter synes, at det er en god ide.

Du skal være mellem 15 og 18 år. Normalt varer trainee-forløbet/forpraktikken mellem 3 og 6 måneder. Du skal lave en aftale med arbejdspladsen. Det er vigtigt, at arbejdspladsen er eller bliver godkendt til at uddanne elever i den pågældende erhvervsuddannelse.

Du får løn under trainee-forløbet/forpraktikken.

Hvilke brancher?

Det er ikke alle brancher inden for erhvervsuddannelserne, der har trainee/forpraktik som mulighed. Indtil videre er det industriens område, elektriker-området, vvs-området, træ-området og byggeri.

Det kan fx være fag som vvs, elektriker, datatekniker, snedker, tømrer, mekanikerfag, smedefag, industritekniker, radio- tv-tekniker, anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger m.fl.

Kom igang med forpraktik/trainee-forløb

www.praktikpladsen.dk kan du se, hvilke godkendte virksomheder, der tilbyder forpraktik/trainee inden for de forskellige fag og brancher. Vælg "Søg praktikplads" og klik derefter på "Søg forpraktik/trainee godkendelser".

Tal eventuelt med en vejleder fra dit lokale Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) eller uddannelses- og erhvervsvejlederen på din lokale erhvervsskole og hør nærmere om det, der interesserer dig.

Få mere at vide

Læs også om ny mesterlære.

På diverse branche-hjemmesider kan du læse mere om branchens muligheder for forpraktik/trainee. Brug sidernes søgefelt.

DS Håndværk & Industri
www.ds-net.dk

Dansk Metalarbejderforbund
www.danskmetal.dk (industriens område)

Tekniq, installatørernes organisation
www.tekniq.dk

Træets Efteruddannelser
www.traefremtid.dk

Byggeriets uddannelser
www.bygud.dk

Inspiration

Tag til åbent hus ude på uddannelsesstederne.

Interviewer med mikrofon
Interviewer med mikrofon

Interview med folk under uddannelse og i job.

Uddannelsessystemet
Uddannelsessystemet

Overblik over uddannelser og adgangsveje.