Artikel

Forpraktik og trainee-forløb

Måske er du lidt usikker på, om den erhvervsuddannelse du er interesseret i, alligevel er den helt rigtige for dig. Måske har du forsøgt at få praktikplads uden held.

Der kan være mange grunde til at prøve sig lidt frem først. I en række brancher er der mulighed for at komme i trainee-forløb. Det kaldes også forpraktik.

Det er en mulighed for dig, der vil prøve at arbejde i en virksomhed, inden du indgår en egentlig uddannelsesaftale.

Hvad er trainee-forløb og forpraktik?

Ideen med trainee-forløb (også kaldet forpraktik) er, at du kommer ud på en arbejdsplads i nogle måneder og på den måde får en helt konkret viden om branchen. Samtidig får arbejdspladsen også et grundigt indtryk af dig.

Det er hensigten, at du og din arbejdsplads indgår en rigtig uddannelsesaftale, når forpraktikken er overstået. Selvfølgelig skal begge parter synes, at det er en god ide.

Du skal være mellem 15 og 18 år. Normalt varer trainee-forløbet/forpraktikken mellem 3 og 6 måneder. Du skal lave en aftale med arbejdspladsen. Det er vigtigt, at arbejdspladsen er eller bliver godkendt til at uddanne elever i den pågældende erhvervsuddannelse.

Du får løn under trainee-forløbet/forpraktikken.

Hvilke brancher?

Det er ikke alle brancher inden for erhvervsuddannelserne, der har trainee/forpraktik som mulighed. Indtil videre er det industriens område, elektriker-området, vvs-området, træ-området og byggeri.

Det kan fx være fag som vvs, elektriker, datatekniker, snedker, tømrer, mekanikerfag, smedefag, industritekniker, radio- tv-tekniker, anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger m.fl.

Kom igang med forpraktik/trainee-forløb

Du skal finde en virksomhed i den branche, som interesserer dig.

Det er en god ide at tale med en vejleder fra dit lokale Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) eller uddannelses- og erhvervsvejlederen på din lokale erhvervsskole og hør nærmere om mulighederne.

Du kan også på nedenstående branche-hjemmesider læse om branchens muligheder for forpraktik/trainee. Brug sidernes søgefelt og søg på enten forpraktik eller trainee.

Arbejdsgiverne - Industri + håndværk
Søg på trainee

Dansk metal
Søg på trainee

Tekniq, installationsbranchen
Søg på forpraktik

Byggeriets uddannelser
Søg på forpraktik

Få mere at vide

Læs om Ny mesterlære