uddannelse til tilsynstekniker
Andre uddannelser

Tilsynstekniker

På uddannelsen lærer du at foretage kontrol af slagtekroppe på slagterier. Det gælder kød fra fjerkræ, svin og kreaturer.

Fakta

Navn:
Tilsynstekniker
Varighed:
32 uger på fuld tid
Adgangskrav:
3 års relevant erhvervserfaring fra fx slagteri eller kødforarbejdningsvirksomhed
Økonomi:
Løn under uddannelsen. Fødevarestyrelsen ansætter alle tilsynsteknikerelever

Du lærer at udføre lovpligtig kødkontrol, ligesom du får et bredt kendskab til produktionsdyrs anatomi og viden om deres sygdomme.

Uddannelsen henvender sig især til ansatte inden for slagteribranchen. Du har fx en erhvervsuddannelse som slagter, pølsemager eller tarmrenser - eller anden relevant erfaring inden for fødevarebranchen.

Fold alle afsnit ud

Om uddannelsen

Du bliver uddannet til at foretage kontrol af slagtekroppe på slagterier. Kødkontrol omfatter kontrol med alle slagtede dyr baseret på gældende fødevarelovgivning.

Uddannelsen veksler mellem skoleperioder på ZBC Roskilde - Slagteriskolen og praktikperioder ved Kødkontrollens kontrolsektioner på slagterier.

Indhold

Der undervises i følgende fag:

  • Husdyrenes anatomi og fysiologi, herunder kroppens normale opbygning og funktion
  • Mikrobiologi og parasitologi, herunder bakterier, virus, svampe, prioner og snyltere med fokus på dem, der kan smitte fra dyr til mennesker
  • Kødkontrol og sygdomslære inden for husdyrsygdomme, som har betydning for kødets kvalitet og sundhed, herunder kontrol og bedømmelse af slagtedyr og -kroppe
  • Fødevaresikkerhed på produktionsvirksomheder, herunder bl.a. hygiejnisk fødevareproduktion og lovgivning samt egenkontrol

Eksamen

Hvert fag afsluttes med en officiel, skriftlig eksamen. Du vil efter beståede eksamener være uddannet som officiel medhjælper efter EU forordning 625/2017.

Uddannelsessteder

Uddannelsen foregår på ZBC Roskilde - Slagteriskolen.

Varighed

Uddannelsen varer i alt 32 uger.

Skoleperioderne omfatter i alt 18 uger med 30 lektioner om ugen.

Praktikperioderne omfatter i alt 14 uger, hvor eleven er i praktik på slagterier med kvæg, svin og fjerkræ.

Noget af undervisningen kan være online undervisning.

Adgangskrav

Du skal have mindst én af følgende kvalifikationer:

  • En erhvervsuddannelse som slagter, pølsemager, tarmrenser eller en faglig uddannelse på tilsvarende niveau inden for fødevarebranchen
  • 3 års relevant beskæftigelse inden for fødevarebranchen

Du skal desuden have en ansættelseskontrakt med Fødevarestyrelsen. Det er samtidig en forudsætning, at du har kørekort til personbil.

Optagelse

Uddannelsen foregår på ZBC Roskilde - Slagteriskolen og udbydes efter aftale med Kødkontrollen, Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen optager hvert år elever til uddannelsen. Du kan sende en uopfordret ansøgning til Fødevarestyrelsens kødkontrolsekretariat og dermed komme i betragtning til næste hold.

Økonomi

Uddannelsen foregår med løn efter gældende overenskomst for tilsynsfunktionærer.

I forbindelse med skoleophold vil kost og logi blive dækket efter fastlagte rammer.

Du må i forbindelse med praktikperioderne regne med evt. udgifter til kost, transport, evt. ophold mv.

Fremtidsmuligheder

Som tilsynstekniker arbejder du med kødkontrol for Fødevarestyrelsen.

Få mere at vide

Spørgsmål om uddannelsen kan rettes til:

  • Uddannelsesleder Rie Ourø Jensen, ZBC, tlf. 41721278
  • Undervisningsdyrlæge Carsten Utzon, tlf. 24930204​