Fodterapeuter behandler fødder på især ældre mennesker, der kan have problemer på grund af kredsløbssygdomme. En vigtig del af jobbet er også at rådgive om, hvordan man kan forebygge forskellige lidelser ved hjælp af det rette fodtøj m.m.
Uddannelsen til fodterapeut er opdelt i tre moduler, der hver varer 6 måneder. Det første modul handler om de almene funktioner ved fodterapi. De to næste moduler handler om fodterapeutens specifikke opgaver - på disse moduler er sværhedsgraden stigende.
De administrative opgaver er en del af alle tre moduler. Der undervises ca. 30 timer om ugen. Undervisningen er koncentreret, og der er meget hjemmearbejde.
Uddannelsen består af ca. en tredjedel teori og ca. to tredjedele praktisk/klinisk undervisning.
Den teoretiske undervisning indeholder fagområderne:
- Fodterapeutiske fag, herunder fodterapiens teori og praktik
- Naturvidenskabelige fag, herunder anatomi, ortopædi, biomekanik og fysiologi
- Sundhedsvidenskabelige fag, herunder infektionspatologi, sygdomslære, dermatologi og mikrobiologi
- Humanistiske og samfundsvidenskabelige fag, herunder almen psykologi, socialpsykologi, socialorientering, etablering af egen virksomhed og kvalitetssikring af fodterapeutens arbejdsområde
I klinikundervisningen får du oplæring i almen og speciel fodterapi på skolernes klinikker og værksteder. Her lærer du at skrive journal over patienterne, behandle patienter med negle/hudproblemer, fremstille skoindlæg på skolens værksted og give ortonyxibehandling (dvs. fremstille neglebøjler til nedgroede negle).
Du lærer også at behandle patienter inden for forskellige sygdomsgrupper, fx patienter med dårligt kredsløb, sukkersyge, gigt- og hudsygdomme.
Uddannelsen foregår i København og Randers.
Eksamen
Der bliver afholdt prøver ved afslutningen af hvert modul. Prøverne efter modul 1 og 2 er skriftlige. Prøven på modul 3 er en ekstern mundtlig eksamen på baggrund af en skriftlig projektopgave.
Når alle prøver er bestået, og standpunktsbedømmelserne er godkendt, kan du få autorisation som fodterapeut efter ansøgning til Styrelsen for Patientsikkerhed.