interview med praktikant i EU-parlamentet
Artikel

Praktikant i Europa-Parlamentet

Som praktikant i Europa-Parlamentet i Bruxelles lærte 26-årige Mette Marie meget om, hvordan Parlamentet fungerer og om europæisk politik.

Praktikopholdet var meget relevant for Mette Maries studier i Statskundskab, og selvom det var hårdt arbejde med op til 12 timers dagligt arbejde, var det spændende og hele sliddet værd.

Hvorfor netop Europa-parlamentet?

Mette Marie Stæhr læser på Statskundskab ved Københavns Universitet, hvor hun bl.a. har studeret parlamentsstudier. Et praktikophold ved Europa-Parlamentet i Bruxelles var derfor den perfekte mulighed for hende for at komme helt tæt på europæisk politik.

Foto af praktikant i Europa-Parlamentet på biblioteket.
På studiet skal der læses mange bøger

"Jeg så et interessant praktikopslag, som gav gode muligheder for at se Europa-Parlamentet fungere i praksis. Og da jeg er socialdemokrat, var det interessant rent politisk at komme til at arbejde for socialdemokraterne," siger Mette Marie om sin begrundelse for at tage et praktikophold midt i studierne.

"Det er vigtigt at gøre sig klart, hvad man vil have ud af opholdet, så man kan få de erfaringer og oplevelser ud af det, som man gerne vil have. Man giver jo sit studium i bytte for noget andet, og så skal man ikke stå og kopiere papirer dagen lang."

Ansvarsfulde opgaver

Mette Marie arbejdede for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet og var særligt tilknyttet politikeren Britta Thomsen.

I sit arbejde for Britta Thomsen havde hun ansvaret for den sagsbehandling, der havde med ligestilling og udviklingspolitik at gøre. I sagsbehandlingen arbejder man bl.a. med at udforme ændringsforslag til lovforslag eller komme med anbefalinger til, hvordan medlemmerne skal stemme ved en kommende plenarforsamling. Plenarforsamlingen er det månedlige forum, hvor Parlamentets medlemmer stemmer for eller imod et lovforslag.

"Jeg arbejdede med sagsbehandling og førte en slags politisk overvågning af de to områder. Det vil sige, at jeg fulgte med i udvalgsmøderne, formulerede ændringsforslag til forfatningen og skrev taleoplæg for Britta."

"Det var hårdt arbejde med en arbejdsdag, der nogle gange sneg sig op på 10-12 timer, men der var ikke noget krav om, at man skulle arbejde så længe. Når jeg havde rigtig travlt, kunne jeg have en arbejdsdag, hvor jeg mødte klokken 7 om morgenen og først gik hjem igen ved 22-tiden om aftenen," fortæller Mette Marie om sin tid i Bruxelles.

Der var et ungt team af ansatte i Parlamentet, hvilket nok skyldtes det hårde arbejde, mener Mette Marie.

"Man dedikerer sit liv til arbejdet i Parlamentet for en periode, og det må være svært at skulle have et familieliv ved siden af."

I løbet af Mette Maries praktikophold arbejdede hun med en masse spændende områder, og hun fik meget ansvar. Ikke en eneste gang blev hun sat til at kopiere.

Billige belgiske øl

Når det blev fredag, gik hun sammen med sine kolleger og de andre danske praktikanter altid ud og fik en fredagsøl. Det sociale samvær med de andre praktikanter var udbredt, og de fandt tit sammen på deres stambar.

Der var også arrangementer, hvor Mette Marie mødtes med de andre danskere til fodbold, fester eller tog ud i byen for at høre musik.

"Jeg ser stadig de andre efter, at jeg er kommet hjem. Man tager også af sted for at møde andre mennesker, som arbejder inden for det område. Man 'networker'".

"Jeg festede aldrig helt igennem pga. det hårde arbejde i Parlamentet. Jeg fik dog smagt lidt på de gode belgiske øl, som er meget billigere i Belgien end hjemme i Danmark."

I weekenderne blev der af og til tid til at se lidt mere af Belgien og Europa.

"Jeg brugte lidt tid og penge på at besøg nogle af mine venner rundt om i Europa. Parlamentet og Bruxelles ligger jo midt i det hele med kort afstand til mange af de store europæiske hovedstæder."

Hus med drenge

"Jeg boede hos en græsk kvinde ved navn Anastasia, som ejer flere huse i byen. Alle danskere i Bruxelles kender Anastasia, og derfor boede der mange danskere i det hus, hvor jeg havde et værelse."

Foto af Mette Marie ved computeren.
Mette Marie kommunikerer med sine nye venner på nettet

Huslejen var på omkring 2000 kr. om måneden, og Mette Marie boede på sit eget værelse og delte køkken og stue med de andre.

"Det var et hus næsten kun med drenge, for de fleste praktikanter i Parlamentet var drenge. Jeg fik dog to bulgarske veninder, som også boede i huset."

Mens Mette Marie var praktikant i Europa-Parlamentet, kunne hun få sin SU med derned. Hun fik 6000 kr. i løn og kunne derfor klare sig på det, da prisniveauet på dagligvarer er en smule lavere i Belgien end i Danmark.

Et politisk mekka

Opholdet ved Europa-Parlamentet i Bruxelles har haft stor betydning for Mette Marie pga. den relevans, det har haft i forhold til hendes studier.

"Praktikopholdet har været en stor oplevelse. Det gav mig en mulighed for at komme tæt på noget, som man normalt ikke kommer tæt på. Det er en mulighed for at få lidt indflydelse, og så er det virkelig et sandt politisk mekka for en statskundskabsstuderende."

Hun arbejder nu med ligestilling rent fagligt på studiet, og så har hun netop fået et job ved fagforeningen 3F, hvor hun også beskæftiger sig med det område.

Se oversigt over flere interview.

Siden sidst

Interviewet blev lavet i 2005. Mette Marie er i dag Ph.d.-stipendiat ved Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universitet, hvor hun forsker i bl.a. medier og køn, etnicitet, politik og velfærdsstat.

Relaterede artikler