Kriminalassistent Nils Jul Gjerlev
Artikel

Kriminalassistent

Nils Jul Gjerlev har siden folkeskolen haft en drøm om at blive politimand.

Han er nu ansat som kriminalassistent ved Københavns Politi, og her byder dagligdagen på mange udfordrende og uforudsigelige opgaver.

Dagligdagen i røveriafdelingen

Nils arbejder i røveriafdelingen, hvor der altid er nye sager at forholde sig til.

"Vi starter morgenen med en briefing, hvor vagtlederen gennemgår hvad der er sket det sidste døgn, fx om der har været nogen røverier rundt om i København."

"Lige nu arbejder jeg med sag, hvor vi har anholdt en person for et røveri. Han er blevet varetægtsfængslet i en uge, så nu har vi altså en uge til at undersøge sagen."

Man arbejder typisk med flere sager samtidig. Nils deler kontor med en kollega. De arbejder tæt sammen, og tager ofte med ud og foretager afhøringer på hinandens sager.

"Kriminalpolitiet arbejder altid i civilt tøj og i civile biler. Det giver lidt mere fred og ro til at arbejde, fordi vi kan færdes uden al for megen opmærksomhed."

Meget af arbejdet foregår ved pc'en, hvor der bl.a. skal skrives rapporter, og Nils er glad for, at han har lært at skrive med 10 fingre.

Udfordringer i jobbet

Efterforskning - Over halvdelen af tiden arbejder Nils på kontoret
Over halvdelen af tiden arbejder Nils på kontoret.

Der er en risiko for, at man som politimand kommer til at "tage arbejdet med hjem", fx kan man gå og gruble over en voldsom hændelse. Det er dog ikke noget, der har plaget Nils.

"Jeg har heldigvis kunnet lukke af, så jeg ligger ikke søvnløs om natten", fortæller han.

" Vi er også godt forberedt gennem vores uddannelse, hvor vi har arbejdet meget med de situationer, man kan komme ud for som politibetjent, fx gennem rollespil. Hvis der sker noget voldsomt, holder man altid en debriefing, det vil sige et møde hvor man får snakket hændelsen igennem, eventuelt med vores psykolog".

Alt efter hvilket job man har inden for politiet, kan der være skiftende arbejdstider.

"Man skal kunne leve med, at man måske skal arbejde om natten eller på helligdage".

Nils synes, at noget af det vigtigste på arbejdspladsen er at have nogle gode kolleger.

"Jeg kan godt lide de store sager, hvor vi arbejder sammen i en gruppe om en opgave. Det er fedt, det der teamwork, hvor alle byder ind med noget. Efterforskning handler i bund og grund om at få nogle ideer - man skal være lidt kreativ. Det kan ske mens man cykler hjem fra arbejde, at man pludselig får en ide, der fører til opklaring af sagen".

Det er helt tydeligt, at der er en særlig ånd blandt Nils og hans kolleger.

"Tilliden er hamrende vigtig. Det kan jo handle om liv og død, hvis man står over for en med en pistol. Så er det meget godt at vide, at ens makker er klar til at hjælpe".

En varieret karriere

"Det gode ved politiet er, at man ikke får lov at sidde og gro fast. Der er god mulighed for at komme rundt i forskellige afdelinger".

Smil, du er på! - Nils viser, hvordan man fotograferer en arrestant
Nils viser, hvordan man fotograferer en arrestant.

I forbindelse med uddannelsen har Nils været i beredskabsafdelingen, som bl.a. tager ud til store demonstrationer. Han har også kørt patruljevogn, været nærpolitibetjent og vagthavende, som er den, der tager imod telefonopkald og sender patruljevogne ud. Og han har haft et administrativt job i Rigspolitiets personaleafdeling.

"Men da jeg prøvede kriminalpolitiet, fandt jeg ud af, at det var det, jeg ville. Den enkelte medarbejder har et stort ansvar, og det er et meget selvstændigt og udfordrende job. Jeg kan mærke, at jeg er grebet af det. Jeg er faktisk super-glad for mit job."

Fremtidsmuligheder

Nils overvejede på et tidspunkt at søge ind som lærer på politiskolen, men lige nu er han glad for at arbejde med efterforskning og ser masser af udviklingsmuligheder inden for det område. Man kan fx komme til at efterforske økonomisk kriminalitet eller drab.

Som ansat i politiet har man mulighed for at tage orlov, hvis man vil prøve et andet job.

"Men rigtig mange kommer tilbage til politiet, så det må være godt at arbejde her," griner Nils.

Gode råd til ansøgere

Nils mener, at det er godt at have taget en ungdomsuddannelse, inden man søger ind til politiet. Selv gik han i lære som automekaniker efter 10. klasse.

"I dag vil jeg nok anbefale, at man tager en gymnasial uddannelse. Det giver flere muligheder senere. Man kan eventuelt aftjene sin værnepligt og så arbejde 1-2 år, inden man søger ind".

"Det er også godt at engagere sig i noget frivilligt arbejde, fx som håndboldtræner eller spejderleder. Det er vigtigt, at politiet ikke kommer til at fylde alt i ens liv".

Siden sidst

Nils er i dag (2018) efterforsker af kriminalsager ved Vestegnens Politi. Desuden sidder han i kommunalbestyrelsen i Albertslund.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler