interview med forsker i medicin
Artikel

Forsker i medicin

Jan Kehler er 43 år og forsker. Han er uddannet bioanalytiker og organisk kemiker samt ph.d.

Han er ansat hos Lundbeck i Valby, hvor han opfinder nye lægemidler. Jobbet kræver både jagtinstinkt, kreativitet og godt håndværk.

Interviewet er lavet i 2007. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Inspiration fra læreren

I gymnasiet var Jan meget fascineret af naturfagene. Han valgte at læse til bioanalytiker, en uddannelse som kombinerede kemi, biologi og praktisk arbejde. Han arbejdede derefter et år i en blodbank.

"En af mine lærere havde inspireret mig og givet mig lyst til at lære mere om biokemi, altså samspillet mellem kemi og biologi i kroppen."

Jan valgte derfor at læse videre. Han tog først en bachelor i biokemi og derefter en kandidatgrad i organisk kemi: "Jeg syntes, det var utroligt spændende at stå i laboratoriet og skabe ny viden og nye kemiske stoffer, der samtidig kunne have en gavnlig effekt," fortæller han.

Formålet er at udvikle nye lægemidler til behandling af psykiske sygdomme.
Formålet er at udvikle nye lægemidler til behandling af psykiske sygdomme.

Jan besluttede sig for at arbejde med forskning og søgte en ph.d., som er en treårig forskeruddannelse. Hans forskning handlede om kemien i hjernen: "Jeg prøvede at forstå, hvordan hjernen fungerer. Hvordan kan kemi spille ind på tanker og følelser? Det var et spændende område, og jeg følte mig virkelig godt tilpas med at forske."

Efter ph.d.-uddannelsen arbejdede Jan yderligere et år med forskning på universitetet, og derefter kom han til Lundbeck.

Utrættelig opfinder

Jans job er at opfinde nye kemiske stoffer, der påvirker hjernen på bestemte måder.

Det kan være mod sygdomme som skizofreni, som er en sygdom, hvor patienterne kan have svært ved at skelne mellem fantasi og virkelighed.

Det er en langvarig proces at finde frem til det helt rigtige lægemiddel. Når Jan har et forslag til sammensætningen af et stof, bliver det testet på nogle celler i reagensglas.

"Ud fra resultaterne kan jeg se, hvilke varianter af stoffet der har virket stærkest. Det giver mig en ide til det næste stof. Så undersøger jeg, hvordan man kan lave det og går i laboratoriet for at forsøge at fremstille det."

"Det handler i virkeligheden om at stille naturen nogle spørgsmål: Virker det her stof på den rigtige måde? Desværre svarer naturen tit nej, og det kan godt være lidt frustrerende," siger Jan.

Jan ser sig selv som en mellemting mellem en jæger, en kunstmaler og en kok: "Jægeren har jagtinstinktet, trangen til at ramme byttet. Og kunstmaleren forsøger at skabe et billede ud fra de farver og teknikker, han har til rådighed."

"En dygtig kok skal kunne det praktiske med at blande forskellige ingredienser."
"En dygtig kok skal kunne det praktiske med at blande forskellige ingredienser."

"Men han skal ikke bare slavisk følge en opskrift, han skal også bruge sin erfaring og intuition for at få det bedste resultat."

"En god forsker er en, der forstår at kombinere de egenskaber på den rigtige måde."

Det gode for mennesker

"Det er et job, hvor jeg virkelig kan få udfoldet min opfindsomhed og min lyst til at afprøve nye ideer."

"Og så er det et område, som kan gavne mennesker, som har en alvorlig og smertefuld lidelse. Det er en vigtig drivkraft for mig."

Fremtiden må vente

Jan har snuset til andre typer job i firmaet, bl.a. har han prøvet at være projektleder, og han har også fået nogle ledelsesopgaver: "Det kan godt være, at jeg på et tidspunkt får flere af den type opgaver. Men lige nu synes jeg, at mit arbejde er ufatteligt spændende, så det vil jeg gerne fortsætte med," slutter Jan.

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2007. Jan Kehler er i dag ledende forsker hos Lundbeck.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler