interview med bagersvend
Artikel

Bagersvend

Allerede i folkeskolen, da Karsten var i skolepraktik, fandt han ud af, at bagerfaget tiltalte ham. Efter 10. klasse var han heldig og fandt en læreplads hos en bager.

Karsten Severinsen er i dag 34 år og ansat som bagersvend i supermarkedet Bilka i Tilst.

Interviewet er lavet i 2007. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Fik hurtigt smag for supermarkeder

 Tæt på middagstid er Karsten næsten færdig med dagens arbejde.
Tæt på middagstid er Karsten næsten færdig med dagens arbejde.

”Efter et år som bagersvend i et bageri i Lystrup arbejdede jeg fem år i Bilka i Tilst. Så var jeg et smut tilbage i Lystrup som bagersvend i en SuperBrugsen, men fik efter seks måneder job i Bilka igen.”

Karsten fik tidligt smag for bagerierne i supermarkedsbranchen. ”Her i Bilka er der ordnede forhold, gode mødetider og mange kollegaer, og det er jeg rigtig glad for,” siger han.

”Jeg har nu været her i over fem år, og er i dag områdeansvarlig for bagerafdelingen, det vil sige, at jeg er med til styre bageriet - produktionen og medarbejderne.”

Bageruddannelsen er en håndværksuddannelse, så man lærer en masse færdigheder, som er vigtige at kunne i det daglige arbejde som bager. Derfor bruger Karsten, hvad han har lært på uddannelsen hver eneste dag.

Vi hjælper hinanden

Arbejdsdagen er meget alsidig, mener Karsten. ”Dagen starter med, at vi laver alt det brød, der skal sælges i løbet af dagen. Jeg laver bl.a. rugbrød, rundstykker og franskbrød. Så bestiller jeg varer hjem og sætter varer, der er leveret, på plads,” forklarer Karsten.

”I bagerafdelingen hjælper vi allesammen hinanden med arbejdsopgaverne. Det vil sige, at vi arbejder på kryds og tværs, og jeg arbejder sammen med alle dem, der er ansat her i afdelingen.”

Der er ikke umiddelbart nogen svære ting ved Karstens job.
Der er ikke umiddelbart nogen svære ting ved Karstens job.

En bagerlærling sættes i gang med at ælte dej på en af de store maskiner, der er i bageriet.

Karsten møder klokken seks hver dag og får fri ved halv totiden. I weekenderne møder han en time tidligere, men går så også en time før end på hverdagene.

Ikke noget svært job

Karsten kan godt lide, at det er et stort bageri med mange gode kolleger, og at der er et godt arbejdsmiljø. ”Og så er jeg rigtig glad for, at jeg har medbestemmelse i det daglige.”

”Men udfordringen er at få det daglige arbejde til at køre gnidningsløst, og at vi bliver færdige med brødet til tiden,” siger han.

”Det er vigtigt for mig, at vi i bagerafdelingen er et team, der har det godt sammen og kan lave gode resultater. Og så er arbejdsforholdene på arbejdspladsen en vigtig ting for mig.”

Bagermester

Karsten har sin fremtid planlagt. ”Om kort tid begynder jeg på et kursus for at dygtiggøre mig, så jeg på sigt kan blive bagermester. Det er min drøm at blive bagermester i en Føtex-butik, fortæller Karsten.”

Æltemaskinen er nu færdig og den store mængde dej lægges op på et bord, hvor dejen deles op i mindre portioner og æltes lidt mere.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler