Foto af advokatfuldmægtig Line på kontoet
Artikel

Advokatfuldmægtig

Retfærdighed og jura har ikke altid noget med hinanden at gøre. Det ved den 28-årige advokatfuldmægtige Line Markert Holdgaard godt, men hun vil ikke gå på kompromis med sandheden.

Dagene i advokatfirmaet DLA Nordic, hvor hun er ansat, er ofte meget lange, men trods den store arbejdsbyrde, er Line glad for sit job.

Tidligt op om morgenen

Hvis man vil interviewe Line Markert Holdgaard, skal man stå tidligt op. Så tidligt at kun ganske få er mødt på arbejde.

Line er ved at uddanne sig til advokat. Under uddannelsen, som tager tre år, bliver hun lært op af de mere erfarne advokater i firmaet, og efterhånden får hun flere og større opgaver.

Af og til skal hun også på fuldmægtigkursus. Det betyder, at hun bruger meget tid i forbindelse med arbejde og uddannelse.

"Jeg bruger vel 55 til 65 timer om ugen på arbejde og uddannelse. Det har jeg ikke tænkt mig at blive ved med resten af livet, men så længe jeg synes, at det er sjovt og spændende, og jeg får noget ud af det, bliver jeg ved med det," siger Line entusiastisk.

Vågner om natten

Da Line er under uddannelse, drøfter hun som regel sit arbejde med sine overordnede, men da de naturligvis ikke kan vide alt, bliver Lines råd og løsninger ofte fulgt.

"Når sagen bliver drøftet, fortæller jeg, hvilken løsning jeg er kommet frem til. Naturligvis bliver jeg sommetider lidt nervøs, særligt hvis jeg skal arbejde med et område, som hverken jeg eller min overordnede kender ret meget til".

"Det er udfordrende at arbejde som advokatfuldmægtig, men det er også lidt skræmmende pludselig at skulle løse andre folks problemer og tage ansvaret for deres beslutninger. Det kan også være hårdt, når man hjælper folk med at træffe nogle beslutninger, som kan få konsekvenser".

"Særligt i begyndelsen vågnede jeg nogle gange om natten og tænkte 'fik jeg nu undersøgt sagen godt nok?' Mine kollegaer siger, at det kommer jeg over. Det er jeg ikke helt endnu, og jeg har da stadig svært ved at lukke døren bag mig og glemme arbejdet, når jeg går hjem."

Foto af Line ved arbejdsbordet
Line kigger lige efter en ekstra gang

Det har været en god oplevelse at finde ud af, at alle timerne på skolebænken ikke har været spildt og at se, at ens færdigheder faktisk kan bruges.

"Nu har jeg siddet i fem år og lavet teoretiske opgaver på universitetet, så er det fantastisk at komme ud blandt rigtige mennesker med virkelige problemer, og se, at det man gør, faktisk virker. Det bedste er, når en klient kommer ind, får et råd, og problemet så bliver løst."

Nogle af de sager Line arbejder med får principiel betydning. Det vil sige, at afgørelsen i hendes retssag får betydning for andre med samme problem.

"Jeg har lige haft en sag, hvor en person nægtede at betale de sidste 15.000 kr. af et lån på 125.000 kr. Egentlig er det jo spild af penge at skrabe de sidste ind, men hvis han nu fik lov til at slippe, så ville mange jo lade være med at betale deres lån tilbage. Han fik lov til at betale, og der blev med sagen statueret et eksempel."

Retfærdigheden findes ikke altid

Selv om Line arbejder hårdt med en sag og mener, at hun har ret, behøver hun ikke nødvendigvis at vinde den.

"Det kan være virkelig frustrerende, men jura er ikke altid retfærdig. Jeg har da stået med en klient, som har tabt en sag og følt sig uretfærdig behandlet. Desværre er loven ikke altid retfærdig. Hvis han skal vinde sagen, så skal loven laves om. Det kan vi ikke klare, det er andres opgave," siger Line, mens hun peger over på Christiansborg, som ligger på den anden side af gaden.

"Det er klart, at det altid er usikkert, hvad udfaldet af en retssag vil blive. Det fortæller jeg naturligvis klienten. Det er utilfredsstillende, hvis klienten vil have et klokkeklart svar, og du ikke kan give det, fordi chancen for at vinde sagen er 50-50. Og nogle gange taber du sager. Så skal du til at forklare, hvorfor det gik dårligt, og det er ikke særlig sjovt. Men sådan er det at være rådgiver."

Foto af Line på trappe
Der er ikke mange på arbejde, når Line møder

Selv om lovgivning måske ikke altid virker retfærdig, så har Line gjort op med sig selv, hvor langt hun vil gå for at få ret og dermed vinde sagerne i retten.

"Selvfølgelig tolker du juraen, så den taler bedst for din klient. Også selv om du ind imellem tænker, at her er sandsynligheden for, at dommeren vil komme til det modsatte resultat stor. Derfor skal du alligevel gøre opmærksom på de ting, der taler til fordel for din klient."

"Jeg vil ikke stå i retssalen og lyve. Og det er heldigvis et valg, vi har ret til at tage. Jeg kan godt afvise at tage en sag."

Selv om Line ikke har været i firmaet så længe og stadig er under uddannelse, har hun allerede måttet gå den lange vej op til sin chef for at afvise en sag.

"Der var engang en klient, der ville have mig til at sende et krav om erstatning til et andet firma. Men jeg ville simpelthen ikke skrive under på brevet, da jeg ikke kunne stå inde for, hvad der stod. Jeg sagde til min chef, at jeg ikke kunne se, at der var dokumentation for klientens krav. Så hellere gå tilbage til klienten og få ham til at bevise, at der er en sag, end at blive til grin hos modparten."

Det gav ingen problemer for Line, og hendes forbehold blev accepteret i firmaet. Hun føler også, at hun på den måde plejede firmaets rygte.

"I afdelingen med offentlig ret, hvor jeg sidder, kan jeg ikke rådgive min klient til at gøre noget, der er ulovligt eller på kant med loven. Så havner klienten på forsiden af avisen næste morgen. Og det har de ikke lyst til."

Til eksamen hver gang

Nogle af Lines sager ender i retten. Her skal hun foran en dommer fremlægge sin klients synspunkt.

"Det er som at være til mundtlig eksamen - bare meget værre. Presset er meget større. Når jeg går til eksamen, er det mit problem, om jeg får 7 eller 11, men i retssalen er det min klients problem, om jeg er ordentlig forberedt eller ej. Det giver et godt kick, at det ikke kun er karakterer, det handler om, men om min klient fx bliver nødt til at lukke sit firma.

"Følelsen med hensyn til dommeren er også som til eksamen. Er det en behagelig dommer, er det en enorm god følelse. Men sidder dommeren og ligner en, der synes, at jeg er det dummeste menneske på jorden, så er det ikke særlig sjovt at være der. Så bliver det en lang dag."

Dagen i dag bliver sandsynligvis også lang. Der er kommet flere kolleger i bygningen, og receptionisten smiler venligt til folk, der kommer og går. Line går ovenpå til bunken af sager, hun skal igennem, inden hun kan tage hjem.

Siden sidst

Line Markert er i dag (2018) partner i advokatfirmaet Horten. Line rådgiver offentlige myndigheder og offentligt ejede institutioner og virksomheder.

Relaterede artikler