interview med bygningsdesigner
Artikel

Designer af byggeprojekter

Helle er fascineret af store tunge ting: ”Jeg er godt nok ikke bygget som en smed, men det kommer hurtigt det med muskulaturen.” forklarer hun og tilføjer: ”Jeg ville noget, hvor jeg virkelig kunne bruge mig selv og min krop.”

Helle Jønsson Erhiamiatoe er 41 år og uddannet klejnsmed og bygningskonstruktør. I dag er hun ansat hos MT Højgaard A/S i Gladsaxe som designer af byggeri.

Viljen viser vejen

Helle har altid gået ved siden af sin far, der er tømrer: ”Jeg stak min finger ind i hans afretter (en maskinhøvl) som seksårig, så det var åbenbart ikke tømrer, jeg skulle være.”

Som smed fik hun problemer med støvet og måtte finde på noget andet. Hun ville skabe noget, folk kunne se på eller bo i, være i eller opleve. Valget faldt på byggetekniker, som hun kunne læse i hjembyen Holbæk.

”Jeg kom ind på dispensation, fordi uddannelsen kræver et byggefag. Det var lidt hårdt. Bygningshåndværkerne kunne slappe lidt af nogle gange, fordi de kendte tingene. Jeg havde ikke noget, jeg kunne slappe af fra, så jeg måtte holde næsen i sporet og køre derudaf.”

Helle fortsatte på Håndværkerhøjskolen i Haslev og blev konstruktør: ”Dér kom der for alvor skub i det, for det handlede om store byggerier, planlægning og styring af byggeriets gang og økonomien i det.”

Helle ser sig selv som et link mellem arkitekten og ingeniøren.
Helle ser sig selv som et link mellem arkitekten og ingeniøren.

Den nyuddannede konstruktør fik et job med at skrive om byggematerialer og byggelovgivning. Dér kunne hun gøre brug af en kreativ dimension.

Helle blev mor og gik hjemme en tid med sin datter. Første job efter barslen var som designer i entreprenørfirmaet Monberg & Thorsen.

”Jeg tror, jeg fik jobbet på grund af min klejnsmedeuddannelse, for der var meget arbejde med stålkonstruktioner til udenlandske projekter, broer og cementfabrikker og sådan noget. Så smedeuddannelsen kom ind alligevel!”

Tre dimensioner

Monberg & Thorsen hedder i dag MT Højgaard A/S, hvor Helle arbejder som designer: ”Nu bruger jeg kun tastaturmusklerne” griner hun. ”Jeg arbejder rigtig meget på computer. Og det kan såmænd også være lidt hårdt for kroppen.”

Der er flekstid. Nogle gange skal Helle på byggepladsbesøg, men ellers gælder det, at hun kan møde, når hun vil, dog senest klokken ni, så der kan arrangeres møder.

”Det er ofte overordentlig svært at forklare arkitekterne, at der er altså nødt til at være en væg, der kan bære neden under det der flotte tag.”

”Arbejdet med design af konstruktioner er et arbejde i tre dimensioner. Designerens rolle er at spørge: Kan det her lade sig gøre? Det er i computeren, man laver analysen og løser geometrien.”

Designer en hel by

Arbejdet i udlandsafdelingen var spændende, selvom hun aldrig var ude at rejse. På det sidste er hun kommet på et projekt i Grønland med etablering af en mine til brydning af molybdæn. Helle designer anlæg af veje, lufthavn og havn samt et fabriksområde og beboelser.

Helle synes dog, det er svært at tage derop med en datter, som skal have undervisning. ”Det er ude i ødemarken, der er ingen by eller noget, kun en gletscher,” forklarer hun.

Mange strenge at spille på

Der bliver mulighed for udstationering i en periode på 24 måneder.
Der bliver mulighed for udstationering i en periode på 24 måneder.

Ifølge Helle giver uddannelsen mange muligheder, fx tilsyn på byggepladser eller fremstilling af byggematerialer. Hun kan også arbejde med tilbudsforretninger, hvor det er økonomien, der er i fokus.

”Virksomhederne vil ofte helst ansætte konstruktører med en håndværksmæssig baggrund, men dem bliver der færre og færre af. De fleste kommer med en studentereksamen, og de er alt for ofte uden en fornemmelse af tingene i praksis.

"Så et rigtig godt råd til andre er at tage en håndværkeruddannelse, og så læse til konstruktør!"

Siden sidst

Helle er i dag (2018) fortsat ansat i entreprenørfirmaet MT Højgaard som BIM-koordinator og arbejder med de data, der indgår i og styrer byggeprojekter (Building Information Modeling).

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler