Unge under 25 år, der af fysiske eller psykiske grunde ikke kan gennemføre en ungdomsuddannelse på normale vilkår, selvom de får specialpædagogisk støtte, kan deltage i en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse af 3 års varighed.
Ungdomsuddannelsen indeholder både undervisning og praktiske aktiviteter, herunder praktikophold i virksomheder og institutioner.
Den unge skal være under 25 år, når uddannelsen påbegyndes.
Uddannelsen består af:
- En almen del, der indeholder fag om samfundsforhold, husholdning, økonomi og det at klare sig selv
- En specifikt målrettet del, der med udgangspunkt i interesser og evner indeholder undervisning i arbejdsmarkedsforhold og træning i beskæftigelsesmæssige færdigheder
- Praktikophold i virksomheder og institutioner, der skal give den unge erfaring med arbejdsforhold og samarbejde på en arbejdsplads
Uddannelsens opbygning
Uddannelsen indledes med et afklaringsforløb på op til 12 uger, hvor den unge sammen med en vejleder fra Den kommunale ungeindsats og sine forældre laver en uddannelsesplan for forløbet. Udgangspunktet er den unges ønsker og muligheder for fremtidig uddannelse og beskæftigelse.
Uddannelsesplanen justeres efter behov og mindst én gang om året.
I uddannelsesplanen kan indgå elementer af undervisning fra efterskoler, frie fagskoler, folkehøjskoler, erhvervsskoler, daghøjskoler og andre institutioner.
Ved afslutningen af ungdomsuddannelsen udstedes et kompetencepapir, som indeholder en beskrivelse af de skole- og praktikforløb, den unge har deltaget i.
Gennemføres kun noget af uddannelsesforløbet, får den unge et kompetencepapir for det, der er gennemført.
Senest en måned før uddannelsens afslutning bliver den unge indkaldt til en samtale om uddannelsens forløb. Forældre eller andre kan deltage i samtalen, hvis den unge ønsker det.
Uddannelsen foregår over hele landet.
Værd at vide
Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov går også under betegnelsen STU - særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse.