Videnscenter artikel

Podcasts

Vi har samlet en række podcasts om uddannelse, karriere, ungdoms- og arbejdsliv.

Listen udbygges løbende. Hvis du har en anbefaling, som vi ikke har på listen endnu, så send endelig dit forslag til videnscenter@stil.dk.

 

Fokus på vejledning 

Vi nørder vejledning af Danmarks Vejlederforening

Podcast-serien har fokus på, hvad vejledning kan. Vært Karina Meinecke taler med vejledere om de temaer, der rører sig i vejledningsprofessionen.

Karrieren løber af med dig af Brinkmanns briks, DR
Svend Brinkmann er selv på briksen til vejledning, når professior i karrierevejledning, Rie Thomsen, er i studiet. De taler om den snoede karrierevej.  

A Discussion on Green Guidance with Dr Peter Plant af The NCGE Podcast
Professor emeritus Peter Plant står bag begrebet Green Guidance, som han introducerede til et internationalt publikum første gang i 1996. Mød ham til en samtale med Jennifer McKenzie, Irland, om bæredygtighed i vejledningen.

 

Unge 

Er jeg den eneste? af Psykiatrifonden
Fem unge har modige og intime samtaler med psykolog Maja Vain Gilbert – om præstationspres, angst, ensomhed, stress og lavt selvværd.

Mærk livet - lev som en 18-årig af Brinkmanns briks, DR
Sundhedsprofilen 2022 viser, at ungdommen har historisk dårlig trivsel. To eksperter taler med Svend Brinkmann om, hvad der kan gøres.

Gør dit bedste af Brinkmanns briks, DR
Vi skal ikke kun fortabe os i de unges mistrivsel, men også huske at tale ungdommen op. Noemi Katznelson, leder af center for ungdomsforskning og professor ved Aalborg Universitet, og Anders Petersen, lektor i sociologi ved Aalborg Universitet, gør os klogere på ungdommen.

Ungdomsforskning af Center for Ungdomsforskning
Sæson 1 zoomer ind på 10 tendenser i ungdomslivet og sæson 2 fokuserer på den gode overgang, når unge flytter hjemmefra. 

 

Uddannelse

Ny på GHG af Gammel Hellerup Gymnasium
Podcastens tre værter, Alberte, Emilie og Thomas fortæller om deres egne erfaringer med at starte på gymnasiet og giver gode råd videre til de nye 1. g’ere. 

Studievalg Danmark Podcast af Studievalg Danmark
Mød studerende, forskellige uddannelser og skoler og få hurtigt overblik over optagelsesregler i korte A&Q-afsnit.

Er jeg god nok til uni? af Aarhus Universitet 
Tre studerende og en studievejleder taler om studievalg, tvivl og livet som studerende.

Samtaler om uddannelse af Ditbarnsfremtid.dk
Podcastserien går tæt på unge og deres uddannelsesvalg.

Livslang læring - til hvad? af Supertanker, DR
Dannelse trængt i baggrunden til fordel for employability. Det mener pædagogisk filosof, Gert Biesta. Mød lektor på DPU, Jens Erik Kristensen, og professor på DPU, Ning de Coninck-Smith, til en samtale om uddannelsessystemets opgave før og i fremtiden.

Forskningsviden fra PDU af DPU, Aarhus Universitet
Tema om bl.a. sammenhængen mellem teori og praksis på erhvervsuddannelserne, trivsel på gymnasiet og lærere - der bliver i professionen.

Studielivet af SDU
Studie- og trivselsvejledningen på SDU sætter fokus på studiemæssige udfordringer som for eksempel studietvivl, imposter syndrom, specialesump og om at undgå eksamenssnyd.

Asterisk af DPU
Podcasts og oplæste artikler fra DPU's digitale magasin om pædagogik og uddannelse. 

Ikke kommet ind på drømmestudiet af UngTerapi 
To psykologer med speciale i unge fra 15-30 år gør os klogere på, hvad der er på spil, når unge ikke optages på deres førsteprioritet. De gør op med ideen om "drømmestudiet", og fortæller hvordan de arbejder med unges fleksibitet i forhold til at opdage nye muligheder og alternative uddannelser. 

 

Arbejdsmarked og karriere 

37 timer Af Akademikernes A-kasse
Abdel Aziz Mahmoud er vært. Sammen med både kendte danskere og "almindelige" a-kassemedlemmer undersøger han, hvordan vi har det i vores arbejdsliv. 

Endelig mandag af Line Reeh
Hvordan kan vi designe vores jobs og liv, så vi tænker ENDELIG MANDAG? Vært Line Reeh taler med eksperter med indsigt i arbejdsliv og karriere. 

Karriere på hovedet af Akademikerbladet 
Podcasten stiller spørgsmål ved den traditionelle opfattelse af en god karriere. Ligger lykken i arbejdet eller udenfor? Bliv klogere på fx på eksistentiel vejledning og mød Jesper Grunwald, som har været chef i DR, men som i dag er taxa-chauffør.

Sådan skrifter du (jobmæssigt) spor af Overskud på RADIO4
Hvordan får man råd til at tage en helt ny uddannelse og skifte job? Vejleder hos eVejledning Ann-Charlotte Nordahl Nielsen giver sammen med forbrugerøkonom gode råd. 

Karriereland af SDU
SDU's karrierevejledere har lavet en serie til studerende om de karriereovervejelser, man kan gøre sig undervejs i studiet.

De ubrugelige humanister af Brinkmanns briks, DR 
Hvorfor har vi så svært ved at forstå, hvad de humanistiske fag kan bruges til? David Budtz Pedersen, professor mso ved Aalborg Universitet, og Christian Madsbjerg, stifter af og direktør i ReD Associates, giver deres bud.

De erfarne af Københavns Universitet
En podcastserie med fortællinger om seniorarbejdsliv og senkarriere.

cand.hvad.nu af Politiken 
Hvordan er livet efter endt uddannelse? Det undersøger Politiken i denne podcastserie. 

Når Generation Præstation kommer på arbejdsmarkedet Af Center for Ungdomsforskning
Stadig flere danske unge mistrives, når de træder ud på arbejdsmarkedet. I de tre programmer undersøger Center for Ungdomsforsning, hvad der skaber mistrivsel og kommer med bud på, hvordan vi fremadrettet kan skabe bæredygtige arbejdsliv for unge.

Er du succesfuld? Af Akademikernes A-kasse
Hvad er succes egentlig, og er det i det hele taget ok at tale højt om succes? Peter Lund Madsen, Sofia Manning, Rane Willerslev og andre giver deres bud på et svar.