Ronald Sultana, Rie Thomsen og Tristram Hooley
Videnscenter artikel

Mindeord om Ronald Sultana

Professor Ronald Sultana (University of Malta) gik bort den 24. November 2023. I denne artikel reflekterer hans venner og kolleger, Rie Thomsen og Tristram Hooley, over hans liv og eftermæle.

Af Rie Thomsen og Tristram Hooley

Ronald Sultana var en af karrierevejledningens mest betydningsfulde tænkere og forskere. Han voksede op på øen Malta og studerede derefter karrierevejledning i Reading, England, han tog sin ph.d. i New Zealand og blev så Fulbright Fellow ved Stanford University, før han vendte tilbage til Malta for at stifte familie.

Men Ronald groede aldrig fast, og arbejdede livet igennem globalt. En af hans største passioner var at støtte og samskabe kulturelt passende former for karrierevejledning i det globale syd.

Ronalds arbejde gav stemme til nogle af vores mest marginaliserede og undertrykte medmennesker. Han viste os, hvordan vi kunne stræbe efter det fælles bedste. I den sidste del af hans karriere argumenterede han for en postkolonial vending inden for karrierevejledningen. Han skrev om behovet for karrierevejledning for migranter og i multikulturelle samfund og irettesatte os for at bruge omstridte begreber som 'sårbarhed', 'resiliens’, 'beskæftigelsesegnethed' og 'aktivering' uden at tænke på, hvad de betyder for dem, de anvendes om.

Ronalds engagement i social retfærdighed giver os troen på, at vi, der arbejder med karrierevejledning, ikke behøver give kritikere ret, når de siger, at vi blot forvalter undertrykkelse og forvandler til gode neoliberale borgere. Vejledning kan være en kritisk og frigørende praksis.

Ronald blev vores ven, mentor og åndelige vejleder. At samarbejde med ham indebar altid elementer af almen dannelse, da han konstant bragte diskussioner om kunst, filosofi og omverdenen ind i vores mange samtaler om livet både indenfor og udenfor akademia.

At finde balancen mellem familieliv og arbejde var altid et tema for Ronald. Han værdsatte familielivet højt. I november 2021 rejste han med sin kone, Rosaline til Université Laval i Québec i Canada for at modtage graden som æresdoktor. Rosaline deltog i fejringen og bidrog til at gøre dagen mindeværdig for begge. I sin takketale delte Ronald en personlig anekdote om at være 13 år gammel og møde en lærer, der tændte et potentiale i ham, en elev fra en beskeden baggrund, der følte sig malplaceret på en eliteskole:

"Her står jeg nu, 50 år senere, og deler et ’back-to-the-future-øjeblik’, bevidst om Kierkegaards dybe erkendelse af, at vi kun kan forstå livet baglæns – men må leve det forlæns. Det er kun i tilbageblik, at vi kan væve den røde tråd i vores livsfortælling. Og samtidig må vi tage ’troens spring’ ud i det ukendte, mens vi stræber efter at forme vores skæbne, uden egentligt at vide, hvad fremtiden bringer. Vi bliver født, vi lever, vi dør. Vi har kun en smule, hvis noget overhovedet, at sige om det første og det sidste af disse. Det er det, der sker mellem ankomst og exit, mellem tilblivelse og bortgang, der definerer os."

Ronald opmuntrede os til at tale åbent om de svære perioder i livet, som vi alle møder. At dele gør dem lidt lettere, og han var der altid for os med trøstende ord. Hans familie betød alt for ham. Selvom han forblev aktiv som forsker, begyndte han i de senere år at drosle ned. Han prioriterede besøg hos familien i Frankrig og at være bedstefar for sine børnebørn, der havde brug for hans omsorg. Han talte med stolthed om sine sønner og deres familier. Vore tanker er med hans kone Rosaline, hans sønner Samuel og Daniel, hans børnebørn og alle hans slægtninge og venner.

Ronalds passion og etiske tilgang til forskning og livet holdt os på tæerne, men nu har tabet og erkendelsen af, at han ikke længere er her, skubbet os tilbage på hælene. Tro mod Ronalds arv kan vi ikke blive stående her længe. Vi må finde modet til at føre Ronalds engagement og den solidariske kritik videre inden for vejledningspraksis, forskning og politik.

 

Artiklen blev oprindeligt bragt i tidsskriftet CDI Magazine og er oversat og bragt med tidsskriftets og forfatternes samtykke.

 

Netværksmøde til minde om Sultana - online den 21. maj

Den 21. maj 2024 afholder National Institute for Career Education and Counselling (NICEC) netværksmødet 'Remembering the legacy of Ronald Sultana'. Rie Thomsen og Tristram Hooley med flere deltager. Det er online, gratis og alle er velkomne. Læs mere her

Interview med Sultana

Sultana deltog i 2023 vejledningskonference på Københavns Professionshøjskole. Han gav i den forbindelse et interview til Videnscenter for Vejledning, som kan læses her

Om Rie Thomsen og Tristram Hooley

Rie Thomsen er professor MSO i karrierevejledning ved Aarhus Universitet.

Tristram Hooley er professor i Career Education ved University of Derby og professor II ved Inland Norway University of Applied Sciences.