Videnscenter artikel

Hvordan løser vi rekrutteringsudfordringen på SOSU-området?

DEA's har i sin Årsdagsanalyse 2023 "Til kamp for kompetencerne" undersøgt spørgsmålet. DEA har undersøgt seks faggruppers udfordringer og potentialer til løsninger. I denne nyhed vil vi fokusere på løsninger på SOSU-området.

42 ud af 100 gange lykkedes det ikke at rekruttere en social- og sundhedshjælper. Det viser tal fra 2022. Og DEA vurderer, at rekutteringsudfordringen bliver forværret, hvis ikke der findes løsninger på manglende arbejdsskraft på pleje- om omsorgsområdet. Ifølge en fremskrivning fra KL vil der frem mod 2030 mangle op mod 16.000 SOSU-hjælpere og -assistenter.

DEA peger på tre mulige løsninger:

  1. Import af udenlandsk arbejdskraft
  2. Ændret arbejdsdeling kombineret med efteruddannelse
  3. Teknologiske løsninger
     

Udenlandsk arbejdskraft som del af løsningen 

DEA argumenterer for, at der er stort potentiale i den første løsning. Der er allerede udenlandsk arbejdskraft i den danske arbejdsstyrke, og analysen har undersøgt, om det kan udbredes til andre dele af arbejdsmarkedet. Det har de gjort ved at dykke ned i seks jobtyper. Ud over SOSU-jobbet har DEA undersøgt pædagogen, sygeplejersken, elektrikeren, it-specialisten og life-science kandidaten. Med disse casebeskrivelser undersøger de arbejdsgivernes og befolkningens holdinger som en løsning til at øge arbejdsudbuddet i denne type job. 
 

Sproglige kompetencer er en barriere

Arbejdsgiverne og befolkningen helst ser udenlandsk arbejdskraft i de dele af arbejdsmarkedet, hvor relationer og tryghed ikke er i fokus. Det kan fx være i it-branchen eller i medicinalindustrien. Både arbejdsgivere og befolkning er mere skeptiske overfor udenlansk arbejdskraft inden for det pædagogiske og sundhedsfaglige område. Det er særligt sproget, der ses som en udfordring. Det er kun ca. hver 10. arbejdsgiver, som er interesseret i at ansætte en medarbejder, der ikke taler dansk, også selvom medarbejderen er fra Norden. Men mange flere arbejdsgivere inden for pleje- og omsorgsområdet bliver interesseret i at ansætte udenlandsk ufaglært arbejdskraft, hvis ansøgerne har deltaget i et to måndeders intensivt sprogkursus og kan dansk på samtaleniveau.

Herudover er der på SOSU-området et stort frafald på uddannelserne, og der er ikke megen arbejdskraft at hente i de beslægtede fagområder, som fx hos sygeplejerskerne. Men alt i alt vurderer DEA, at udenlandsk arbejdskraft i kombination med sprogkurser, kan være en mulig løsning på manglen på SOSU-hjælpere.
 

Læs DEA's nyhed om undersøgelsen

Læs DEA's Årsanalysen 2023 Til kamp for kompetencerne