Videnscenter artikel

FGU har succes med at få de unge videre i uddannelse eller arbejde

Dansk Arbejdsgiverforening er dykket ned i statistikken for FGU og kommer med en god nyhed.

Den forberedende grunduddannelse er i høj grad et af de værktøjer, som skal være med til at opnå den politiske målsætning om, at alle 25-årige skal være i uddannelse eller i beskæftigelse. Og det ser ud til, at FGU'en skaber gode resultater.

Tre ud af fire elever, som fuldfører FGU går videre i uddannelse eller job. Det viser tal fra Danmarks Statistik analyseret af Dansk Arbejdsgiverforening. 10.000 unge har fra 2019-2021 fuldført en FGU og halvdelen af dem går videre til mere uddannelse, mens hver tredje går videre i arbejde. To tredjedele af dem, som går videre i uddannelse, fortsætter på en erhvervsuddannelse. Det er i særlig grad SOSU, PAU, tømrer, smed, murer, maler og mekaniker, som tiltrækker FGU-eleverne. Ca. 25 % begynder på en gymnasial uddannelse, typisk HF. 

I modsætning er det kun ca. 20 % af eleverne, som ikke har fuldført deres FGU-forløb, som er gået videre i uddannelse eller job. 

Af dem som har fuldført en FGU, har størstedelen gået på produktionsgrunduddannelsen, hver tredje på den almene del og 2,5 % har taget uddannelsen som en erhvervsgrunduddannelse (EGU). 15 % af eleverne har afsluttet efter basisforløbet.

FGU's målgruppe er kendetegnende ved, at eleverne i gennemsnit er 19 år gamle, når de begynder på uddannelsen og kun ca. halvdelen har afsluttet 9. eller 10. klasse. Resten har været i gang med enten enten 9./10. kl., en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller andet, som de har afbrudt eller de har været i beskæftigelse. 

Størstedelen af FGU-forløb er på mindre end et år, kun ca. 10 % af eleverne er bruger den maksimale tid på FGU, som er to år.

Læs nyheden fra Dansk Arbejdsgiverforening

Læs analysen Elevernes vej gennem FGU