Artikel

Sagt om sabbat - studievalgsvejleder Torben Theilgaard

En del unge tænker, at de tager sabbat, fordi de ikke vil vælge. De mener, at når de har sabbat, har de pause og er urørlige og skal ikke vælge noget som helst.

Men det er ikke rigtigt, siger Torben Theilgaard, studievalgsvejleder og centerleder ved Studievalg København.

Torben Theilgaard:

"Sabbat er også et valg. Man vælger at holde sabbat, og man må vælge, hvad den skal bruges til. Og selvom man har planlagt at tage et sabbatår, gør man alligevel klogt i tidligt at få tænkt seriøst på, hvilken uddannelse man vil søge ind på.

Surt at blive afvist

Det er vigtigt så hurtigt som muligt at få helt styr på optagelseskrav og optagelsesprocedurer til den uddannelse, man vil starte på - også selvom man skal holde sabbat først. Man skal kende uddannelsens specifikke adgangskrav og vide, om man mangler suppleringsfag, så man ikke får sig en overraskelse, når man skal til at søge ind på sin uddannelse.

At blive afvist fra en uddannelse, fordi man ikke har kunnet nå at supplere i et fag, man mangler for at opfylde de specifikke adgangskrav, er en rigtig sur oplevelse. Og i den sammenhæng hjælper det ikke noget, at man egentlig har et gennemsnit, der er højt nok til at komme ind. Opfylder man ikke de specifikke adgangskrav, kommer man ikke ind.

Der kan også ske det, at man mod forventning bliver afvist på den uddannelse, man har planlagt at starte på efter sin sabbat, selvom man har de karakterer og fag, uddannelsen kræver. Det kan fx ske, hvis det er en meget søgt uddannelse. Så står man lige pludselig med endnu år! Vi har unge, der møder op de i den åbne vejledning og siger "min plan er gået helt i stykker!". De havde regnet med at skulle i gang nu og har bestemt ikke lyst til at vente et år mere. For de har jo nået de ting, de ville, og det giver ikke mening at gøre dem igen.

Derfor er det godt for de fleste at have et par alternative uddannelser, som man også kan søge ind på.

Jo længere pause, jo mindre parat

Jo længere tid man holder sabbat, jo mere kommer man væk fra de færdigheder, man har fået i løbet af sin gymnasiale uddannelse. Jo længere pause man holder, jo mindre parat er man i forhold til lektier og til den måde, man arbejder på, når man er i uddannelse. Der er nogle studiemæssige færdigheder, som forsvinder. Det skal man også tage i betragtning, når man vælger sabbat.

Sabbat - eller bare sommerferie?

Hvis man vil holde sabbatår, fordi man føler sig skoletræt, er det godt at spørge sig selv, hvor skoletræt man faktisk er. Måske trænger man bare til ferie efter eksamen? Det er min erfaring, at mange oplever, de gerne vil i gang tidligere, end de selv havde forestillet sig - og før der er gået et helt år."

Læs også: Opfylder du de specifikke adgangskrav og Bonusreglen