Ung kvinde ser i atlas
Artikel

Gymnasial uddannelse i udlandet

Vil du gerne kombinere din gymnasiale uddannelse med at bo i et andet land, lære et nyt sprog og få nye venner?

Så har du mulighed for at gøre det, enten ved et ophold i din gymnasiale uddannelse eller ved at tage uddannelsen i et andet land.

High school

Er du i gang med en gymnasial uddannelse, kan du tage et high school ophold i USA eller Canada. Opholdet tæller ikke med i din gymnasiale eksamen og giver altså et ekstra år, men det kan lære dig meget om et andet lands kultur - og ikke mindst et andet sprog.

Også i andre lande kan du tage et skoleophold på gymnasialt niveau, fx i Tyskland og Frankrig. I Frankrig kaldes gymnasiet "lycée" og i Tyskland "Gymnasium".

IB - international studentereksamen

En anden mulighed for skoleophold i udlandet er at tage en International Baccalaureate (IB) i udlandet. Fra gymnasiet kan du tage 2. og 3. g på en IB-skole i udlandet. Læs mere om IB i udlandet på www.ibo.org. Du kan også tage en IB i Danmark.

Organisationen United World College, der er en sammenslutning af internationale gymnasier, tilbyder også IB, se mere på www.uwc.dk.

En IB-uddannelse er adgangsgivende til de videregående uddannelser, selvom man skal søge efter reglerne om udenlandsk eksamen.

EB - europæisk studentereksamen

Det er også muligt at tage en europæisk studentereksamen, European Baccalaureate, som retter sig mod børn af EU-ansatte. Alle kan dog søge optagelse. Uddannelsen kan tages på Europaskoler i blandt andet Belgien, Luxembourg, Tyskland, Italien, Spanien, Holland og England. I København åbner man for optag i 2019/2020. Læs mere om Europaskolerne.

Nordisk samarbejde om uddannelse

Som statsborger i et nordisk land kan du søge optagelse på en gymnasial uddannelse i et andet nordisk land på samme vilkår som landets egne borgere.

I det nordiske samarbejde har du også mulighed for at tage en del af din gymnasiale uddannelse i Danmark og få denne del godskrevet ved en tilsvarende gymnasial uddannelse i et andet land i Norden - eller omvendt.

Det nordiske uddannelsessamarbejde omfatter Danmark, Finland, Færøerne, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland.

Få mere at vide

Valg af gymnasieskole i udlandet og studiestart i Danmark kan du, se, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vælger at tage en gymnasial uddannelse i udlandet. Her kan du også se, hvordan du bedst muligt sikrer dine muligheder for efterfølgende at tage en videregående uddannelse i Danmark.

www.gribverden.dk kan du læse om tilskudsmuligheder og andre former for ophold i udlandet i forbindelse med en uddannelse.