Billede af pen der afkrydser flere steder
Artikel

Søg ikke kun drømmestudiet

Når du skal i gang med at søge optagelse på en videregående uddannelse, kan det betale sig at bruge tid på at orientere dig godt, inden du søger.

Bider du dig fast i den eneste ene og har et gennemsnit, der kun måske rækker til optagelse på uddannelsen, risikerer du at få afslag og dermed at skulle vente et år mere på at komme i gang.

Det kan derfor være en god ide at undersøge, om der ikke skulle være chance for optagelse på en lignende uddannelse eller bedre optagelsesmuligheder på din drømmeuddannelse i en anden by.

Flere uddannelser har meget tilfælles

Uddannelsesområdet er i konstant udvikling. Hvert år bliver der oprettet nye uddannelser.

Det betyder, at du kan finde uddannelser, som på flere punkter ligner hinanden - så hvis gennemsnittet ikke rækker til ønskestudiet, kan du måske finde et eller to andre studier, der minder meget om det.

På UddannelsesGuiden kan du i artiklen om dit drømmestudium under selve artiklen se 'Uddannelser, der ligner'. Her kan du tjekke, om én af de uddannelser kan være et alternativ for dig. Men du kan også få hjælp af en vejleder ved eVejledning eller Studievalg.

  • eVejledning tilbyder vejledning via chat, telefon og e-mail – dag, aften og weekend
  • Studievalg giver dig mulighed for at få vejledning ansigt til ansigt

Nye venner, nye oplevelser

Adgangskvotienten er højest der, hvor de fleste søger ind. Den udtrykker forholdet mellem antallet af ansøgere, deres eksamensgennemsnit og antallet af pladser på studiet.

Søg derfor også andre steder i landet, hvor den sidst angivne kvotient ikke var så høj.

Selv om det kan virke besværligt eller skræmmende at skulle flytte til en anden by i en del af landet, som du ikke på forhånd kender, kan det også give nye oplevelser og nye venner.

Mange søger til de store studiebyer ud fra en ide om, at det er der, alting sker, men mindre studiebyer kan give en anden form for nærhed og sammenhold.

Drømme kan ændre sig

De færreste har haft den samme drøm hele livet om en bestemt uddannelse eller et bestemt job. Drømme ændrer sig ofte, efterhånden som man får mere viden og flere erfaringer.

Billede af pige med spørgsmålstegn

Og nogen gange må man bare erkende, at den første drøm ikke holdt, men at en ny med lidt justeringer måske kan blive lige så god.

Det er heller ikke ualmindeligt, at der undervejs i eller lige efter et studieforløb åbner sig jobmuligheder, som man slet ikke havde nogen anelse om, inden man gik i gang.

Vær derfor åben for nye muligheder og nye beslutninger. I dag laver de færreste det samme hele livet igennem, og de fleste uddannelser kan føre til mere end én type af job.