Ansøger skriver motiveret ansøgning
Artikel

Motiveret ansøgning

Hvis du skal søge optagelse på en videregående uddannelse via kvote 2, kan du blive bedt om at vedlægge en motiveret ansøgning.

En motiveret ansøgning er en målrettet og personlig tekst, Hvor du viser dine kvalifikationer og din motivation for at søge ind på uddannelsen.

Ansøgningen peger fremad og du skal begrunde, hvordan dine tidligere erfaringer kan bruges i den uddannelse, du vil søge.

Start i god tid

Det kan tage lang tid at skrive en motiveret ansøgning. Derfor er det vigtigt, at du begynder i god tid. Det er en god ide at læse alt om uddannelsen, så du får styr på, hvad den indebærer. Det kan hjælpe dig til at finde en sammenhæng mellem det, uddannelsen handler om, og dine erfaringer og kvalifikationer.

Prøv eventuelt at lave en brainstorm over, hvorfor du synes, uddannelsen er spændende, og hvad du gerne vil bruge den til, når du er færdig. Tænk over, hvordan dine evner og erfaringer kan kobles sammen med uddannelsen. Skriv alle disse ting ned. Det kan hjælpe dig i gang med at skrive din motiverede ansøgning.

Uddannelsernes krav til en motiveret ansøgning

Det er vigtigt, at du viser, hvordan dine personlige og faglige kompetencer samt eventuelle erhvervserfaring kvalificerer dig til netop den uddannelse, som du søger.

Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad uddannelsen handler om, og målretter din ansøgning specifikt til den enkelte uddannelse. Husk, at den motiverede ansøgning ikke er en standardansøgning eller et CV, som du kan kopiere.

Det er forskelligt fra uddannelse til uddannelse, hvad de lægger vægt på i deres vurdering, og om en motiveret ansøgning indgår i kvote 2. Derfor skal du for hver uddannelse, du vil søge ind på, gå ind på uddannelsens egen hjemmeside og følge de instruktioner, som det enkelte uddannelsessted giver angående den motiverede ansøgning.

Indholdet i din ansøgning

Den motiverede ansøgning er både din begrundelse for, hvorfor du har valgt uddannelsen, og din argumentation for, hvorfor du vil blive en god studerende på uddannelsen.

Det er i ansøgningen, du skal beskrive, hvordan dine evner og erfaringer passer godt sammen med uddannelsen. Skriv derfor meget konkret, og gerne med eksempler på hvordan du synes, du passer ind i uddannelsen, og hvorfor den lige er noget dig.

Det er også vigtigt, at du i ansøgningen viser, at du kender uddannelsen ved fx at nævne noget, der er specielt ved den eller ved uddannelsesstedet.

Der findes mange tilbud, der kan give dig det nødvendige indblik. Uddannelsesstederne inviterer fx til åbent hus arrangementer eller workshops for ansøgere. At deltage i den slags kan give et indblik i uddannelsesstedets faglige og sociale miljø. Du kan også følge uddannelsesstedet på de sociale medier og derigennem få en bedre fornemmelse af uddannelsen.

Tilsammen kan alt dette give dig et bedre kendskab til uddannelsesstedets profil og gøre det muligt for dig at målrette din ansøgning til den specifikke uddannelse.

Finpudsning af ansøgningen

Den motiverede ansøgning er personlig, og derfor findes der ikke en facitliste for, hvordan du skriver en god motiveret ansøgning.

Men når du færdiggør din ansøgning, skal du sørge for, at den har en indledning, en midte og en slutning. Skriv korrekt og præcist og undersøg for hvert afsnit, om meningen forklares, om du har en motivation med, eller om du viser, at du kan koble dine erfaringer sammen med uddannelsen.

Få til sidst gerne en, der kender dig, til at læse din ansøgning igennem – og husk at undersøge, om du har de formelle adgangskrav i orden, inden du søger.

Den motiverede ansøgning skal uploades som digitalt bilag på Optagelse.dk.