For at leje et kollegieværelse eller en kollegielejlighed skal du gå på en godkendt fuldtidsuddannelse, som varer mindst 1 år. Dvs. en uddannelse, hvor du kan få SU eller en elev- og praktikplads med elevløn.
Der er formelt ingen nedre aldersgrænse for at kunne søge kollegie- og ungdomsboliger. Men er du under 18 år, skal dine forældre eller din værge være medunderskriver på ansøgningsskema og lejekontrakt.
Der er formelt heller ingen øvre aldersgrænse, men ifølge lovgivningen skal kollegie- og ungdomsboliger anvises til unge.
Du kan skrive dig op til et kollegieværelse et år før studiestart. I den første periode er du passivt søgende, dvs. at din ansøgning er blevet registreret, og du står klar til at blive aktivt søgende. I enkelte byer bruges begrebet passivt søgende dog ikke.
Du bliver aktivt søgende 3 til 6 måneder før studiestart, dvs. du kommer med i den månedlige indstilling. Vær opmærksom på at det kan variere efter, hvor i landet du søger bolig.
Som aktivt søgende optjener du anciennitet. Den tid, du har ventet aktivt på listen, tælles op hver måned, og sammentællingen er grundlaget for indstillingen til en bolig.
Der er flere ting, der bliver taget med i vurderingen af din ansøgning. Der kan fx være kortere ventetid, hvis du er gravid, har børn, bor langt væk fra uddannelsesstedet eller har et handicap. Men kriterierne varierer fra by til by.
Det er en god ide at søge så mange kollegier som muligt. Selvom du har fået en kollegiebolig, kan du godt søge igen og stå som aktivt søgende og optjene anciennitet til en anden og mere attraktiv kollegiebolig. I Odense og Ålborg fungerer systemet sådan, at har du en kollegiebolig i forvejen, bliver du prioriteret højst.
På de fleste kollegier kan du flytte ind op til 3 måneder før studiestart. Men du har ikke garanti forat kunne det, hvis ventelisten til det kollegium, du søger, er meget lang.
Mange kollegier er med i en ordning, hvor værelserne bliver fordelt af et centralt indstillingsudvalg for flere kollegier. Nogle kollegier ønsker selv at fordele værelserne, og du skal derfor søge direkte til det enkelte kollegium.
Bemærk: Der er forskellige regler i de forskellige byer. Der kan også være forskel i reglerne ved de forskellige administratorer, som fordeler kollegieværelserne.