Artikel

Afslag på optagelse

Har du fået afslag på din ansøgning til videregående uddannelse? Få et overblik over, hvad du nu kan gøre.

Der kan være mulighed for at søge en ledig plads på en anden uddannelse, eller du kan gå i gang med at kvalificere dig til at søge ind på uddannelse næste år.

Fold alle afsnit ud

Uddannelser med ledige pladser

Hvert år kan du fra den 28. juli se en liste med ledige pladser på alle de uddannelsessteder, hvor der ikke har været nok kvalificerede ansøgere i forhold til antallet af uddannelsespladser.

Undersøg derfor, om der et andet sted i landet er ledige pladser på den samme uddannelse som den, du ikke kom ind på. Hvis du virkelig ønsker uddannelsen, kan det måske betale sig at flytte for den.

Du kan også undersøge, om der er ledige pladser på en uddannelse, der minder om den, du har fået afslag på. Hvis du opfylder adgangskravene, er det en mulighed.

Bemærk: De ledige pladser kan kun søges i en begrænset periode. Nogle steder er optages ansøgerne efter først til mølle-princippet, andre steder er der en ansøgningsfrist. Læs mere i artiklen om ledige pladser, hvor du også finder en oversigt over eventuelle ansøgningsfrister.

Se artiklen Ledige pladser.

Chancer næste år

Hvis du vil prøve at søge samme uddannelse igen til næste år, skal du undersøge uddannelsens kvote 2-kriterier på uddannelsesstedets hjemmeside. Det er vigtigt at overveje, hvordan du kan planlægge det kommende år i forhold til det, uddannelsesstedet lægger vægt på. 

Uddannelsesstederne bestemmer selv de kriterier, de bedømmer ansøgningerne i kvote 2 ud fra, og proceduren er forskellig fra sted til sted. Du skal derfor undersøge, hvad de kræver lige netop på det uddannelsessted, du vil søge ind på.

Fx kan studierelevant erhvervsarbejde være et kriterium et sted, mens det et andet sted er uden betydning for optagelsen.

Nogle uddannelser bruger et pointsystem til at prioritere ansøgerne, andre indkalder ansøgerne til optagelsesprøve, test og interview.

Læs mere i artiklen: Optagelsesregler i kvote 2.

Du kan også øge din chance for optag, hvis du søger flere uddannelser. Undersøg muligheden for beslægtede uddannelser til den, du fik afslag på i år. Eller undersøg, om en helt anden uddannelse kan være relevant. Måske er der nogle alternativer.

Kontakt en vejleder

Hvis du har brug for at tale med en vejleder i forbindelse med en ny ansøgning i år eller evt. næste år, kan du kontakte vejlederne ved Studievalg eller ved eVejledning.

Du kan blandt andet få oplysninger om:

  • Uddannelser, der er beslægtede med den, du er blevet afvist fra
  • Uddannelsesmuligheder, du måske ikke tidligere har tænkt på
  • Suppleringsmuligheder, hvis du skal opfylde særlige adgangskrav for at søge næste år

Hos Studievalg kan du bl.a. booke tid til individuel vejledning.

Hos eVejledning kan du benytte dig af chat, mail eller telefon. Du kan også deltage i digitale liveoplæg om at søge uddannelse. eVejledning holder åbent dag, aften og weekend.