Artikel

Afslag på optagelse

Har du fået afslag på din ansøgning til videregående uddannelse? Få et overblik over, hvad du nu kan gøre.

Der kan være mulighed for at søge en ledig plads på en anden uddannelse, eller du kan gå i gang med at kvalificere dig til at søge ind på uddannelse næste år.

Fold alle afsnit ud

Uddannelser med ledige pladser

Hvert år kommer der en liste med ledige pladser på alle de uddannelsessteder, hvor der ikke har været nok kvalificerede ansøgere i forhold til antallet af pladser.

Begynd derfor med at undersøge, om der et andet sted i landet er ledige pladser på den samme uddannelse som den, du ikke kom ind på. Hvis du virkelig ønsker uddannelsen, kan det måske betale sig at flytte for den.

Er det umuligt for dig at flytte, kan du også undersøge, om der skulle være ledige pladser på en uddannelse, der minder om den, du har fået afslag på, og som måske kan føre til samme type af job. Hvis du opfylder adgangskravene, er det en mulighed.

De ledige pladser kan søges i en begrænset periode. Nogle steder er det først til mølle, mens andre steder har en ansøgningsfrist. Se mere i artiklen om ledige pladser, hvor du også finder en oversigt over eventuelle ansøgningsfrister.

Chancer næste år

Vil du forsøge at søge samme uddannelse igen til næste år? Tjek uddannelsens kvote 2-kriterier på uddannelsesstedets hjemmeside og overvej, om du kan planlægge det kommende åri forhold til det, de lægger vægt på. 

Det er vigtigt, at du undersøger, hvad de kræver på lige netop det uddannelsessted, du vil søge ind på. Uddannelsesstederne bestemmer selv de kriterier, de bedømmer ansøgningerne i kvote 2 ud fra, og proceduren er ikke ens fra sted til sted. Studierelevant erhvervsarbejde kan være et kriterium et sted, mens det et andet sted kan være uden betydning for optagelsen.

Nogle uddannelser bruger fx et pointsystem til at prioritere ansøgerne, andre indkalder ansøgerne til test og interview. Studierelevant erhvervsarbejde kan være et krav et sted, mens det et andet sted kan være uden betydning for optagelsen. Og nogle steder indkalder ansøgerne til test og interview.

Læs mere i artiklen om kvote 2.

Du kan også overveje at søge flere uddannelser for at øge din chance for optag. Undersøg om en helt anden uddannelse kunne være en mulighed for dig, eller undersøg om der er nogle uddannelser, der ligner den uddannelse, du har fået afslag på i år. Måske kunne den eller de være et alternativ?

Kontakt en vejleder

Hvis du har brug for at snakke med en vejleder i forbindelse med en ny ansøgning i år eller evt. næste år, skal du kontakte vejlederne ved Studievalg eller ved eVejledning.

Der er studievalgscentre i Aalborg, Herning, Aarhus, Kolding, Odense, Næstved og København.

Hos eVejledning kan du benytte dig af chat, mail eller telefon. Du kan også deltage i digitale liveoplæg om at søge uddannelse. eVejledning holder åbent dag, aften og weekend.

Du kan blandt andet få oplysninger om:

  • Uddannelser der er beslægtede med den, du er blevet afvist fra
  • Uddannelsesmuligheder, du måske ikke tidligere har tænkt på
  • Suppleringsmuligheder, hvis du skal opfylde særlige adgangskrav for at søge næste år