ernæring og sundhed
ernæring og sundhed

Professionsbacheloruddannelse

Ernæring og sundhed

Du lærer om sundhed og ernæring, og hvordan du kan hjælpe andre til et sundere liv gennem viden og vejledning.

Fakta

Varighed: 3½ år

Kan læses i: Flere byer

Obligatorisk praktik: Ja

Om uddannelsen

Uddannelsen giver dig kompetencer til at arbejde med sundhed og livsstil hos både raske og syge. Du lærer, hvordan mad, vaner og fællesskab hænger sammen med trivsel og forebyggelse.

Hvad lærer du?

Du lærer om ernæring, sundhedsfremme, forebyggelse, bæredygtighed og diætetik. Du bliver god til at vejlede om kost og livsstil og til at formidle viden, som folk kan bruge i deres hverdag.

Du arbejder med mennesker i forskellige situationer, for eksempel unge, ældre eller syge. Du lærer at lave kostplaner, udvikle sunde måltider og planlægge indsatser, der gør det nemmere at leve sundt.

Hvad kan du bruge uddannelsen til?

Som færdiguddannet kan du arbejde som klinisk diætist, sundhedskonsulent eller med projekter om mad, sundhed og livsstil. Det kan fx være i kommuner, på hospitaler eller virksomheder. 

Du får undervisning i emner som fx:

  • Ernæring
  • Fødevarer
  • Sundhedsfremme
  • Forebyggelse
  • Ledelse
  • Bæredygtighed

Studieretningen kan enten være fødevarer og ledelse eller sundhedsfremme og diætetik, hvor der er to toninger: sundhedsfremme og forebyggelse samt klinisk diætetik.

Det er ikke alle uddannelsessteder, der udbyder alle studieretninger og toninger. Se mere hos det enkelte uddannelsessted. 

  • Fødevarer og ledelse: Du arbejder med sundhed, ledelse, ernæring, innovation, produkt- og konceptudvikling af fødevarer og måltider i et samfundsmæssigt, og brugerorienteret perspektiv.
  • Sundhedsfremme og forebyggelse: Du arbejder med samspillet mellem mad, ernæring og sundhed for forskellige målgrupper med forskellige livsstilssygdomme samt de kontekster, som de indgår i. Du lærer derudover at vejlede og formidle om kost og ernæring.
  • Klinisk diætetik: Du arbejder med ernæring og diætbehandling, sygdomslære og farmakologi samt vejledningsmetoder med fokus på madens sammensætning i forhold til diætbehandling ved sygdom.

Undervisningen foregår som hold- og gruppeundervisning, og i perioder arbejder du problembaseret, projektorienteret, både gruppevis og individuelt.

Du kan læse mere om undervisningen, studiemiljø og hverdagen på uddannelsen på uddannelsesstedernes egne hjemmesider.

Du skal i praktik flere gange i løbet af uddannelsen.

Professionsbacheloruddannelser er rettet mod bestemte typer job, fx lærer, socialrådgiver, pædagog, fysioterapeut og sygeplejerske. 

Uddannelserne varer typisk 3½ år, og en del af dem foregår som praktik på en arbejdsplads.

Læs mere

Om professionsbacheloruddannelser

Fremtidsmuligheder

I tvivl om valg af uddannelse?

Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Få hjælp til, hvordan du kommer videre

Adgangskrav og optagelse

Værd at vide

Du kan søge SU under uddannelsen. 

Læs mere: 

Om SU (Statens Uddannelsesstøtte)

Du kan få ekstra støtte under uddannelsen, hvis du fx er ordblind, har en kronisk sygdom, et handicap eller psykiske udfordringer.

Læs mere:

Om muligheder for anden støtte

Du får titlen professionsbachelor i ernæring og sundhed. Med studieretningen sundhedsfremme og diætetik med toningen klinisk diætetik autoriseres du med titlen klinisk diætist. Den engelske betegnelse er Bachelor in Nutrition and Health.

Kvalifikationsniveau

Uddannelsen er på niveau 6 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1 til 8 og beskriver, hvad du kan forvente at lære.

Læs mere:

Om kvalifikationsniveauer

Love og regler

Tal med en, der kan stille de rigtige spørgsmål

Har du brug for mere end fakta? En samtale med en vejleder kan åbne nye perspektiver.

Kontakt en vejleder

Senest opdateret 23. september 2024