Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Professionsbacheloruddannelse (top-up)
Om uddannelsen
Uddannelsen er en overbygningsuddannelse på laborantuddannelsen og på uddannelsen til procesteknolog, herunder fødevareteknolog, ernæringsteknolog og mejeriteknolog.
Hvad lærer du?
Du lærer at indgå i faglige og tværfaglige samarbejdsrelationer i offentlige og private virksomheder, såvel nationalt som internationalt.
Du specialiserer dig i enten laboratorie- eller fødevareteknologi, og du har mulighed for at give din uddannelse en international profil ved at tage et praktikophold i en udenlandsk virksomhed.
Hvad kan du bruge uddannelsen til?
Som færdiguddannet kan du arbejde i virksomheder/institutioner, der beskæftiger sig med fødevarer, medicinalvarer, bioteknologiske, kemiske eller mikrobiologiske processer.
Du kan arbejde med projektstyring, udvikling, kvalitetssikring, forskning og produktion.
Uddannelsen har fælles fagområder inden for:
- Naturvidenskab
- Kvalitetssikring og forsøgsplanlægning
- Kommunikation og Virksomhedsforhold
Du skal vælge mellem to specialiseringer:
- Laboratorieteknologi: Du får undervisning i bioteknologi, hvor du lærer om cellebiologi, bioproduktion og analyse af biomolekyler, samt kemiteknologi, hvor du lærer om organisk kemi og kemisk analyseteknik
- Fødevareteknologi: Du får undervisning i fødevarekvalitet og sikkerhed, hvor du lærer om fødevaremikrobiologi, fødevarelovgivning, fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet, samt fødevareteknologi og innovation, hvor du lærer om fødevareteknologi, produktudvikling og innovation
Undervisningen veksler mellem almindelig holdundervisning, forelæsninger, selvstændig opgaveløsning og projektarbejde.
Du kan læse mere om undervisningen, studiemiljø og hverdagen på uddannelsen på uddannelsesstedets egen hjemmeside.
Du skal i 12-ugers praktik.
Hvis du har en erhvervsakademiuddannelse, kan du fortsætte på en overbygningsuddannelse og blive professionsbachelor.
Uddannelserne varer typisk 1½ år og bliver også kaldt for top-up uddannelser. En del af uddannelsen foregår som praktik på en arbejdsplads.
Læs mere:
Fremtidsmuligheder
UddannelsesGuidens værktøjer kan hjælpe dig, når du skal vælge uddannelse. Prøv fx:
Studievælgeren
Undersøg, hvad der er vigtigst for dig, når du skal vælge videregående uddannelse.
Prøv værktøjUddannelseszoom
Sammenlign videregående uddannelser, og bliv klogere på fx studiemiljø og løn.
Prøv værktøjAdgangskortet
Se, hvilke videregående uddannelser du kan få adgang til med din ungdomsuddannelse.
Prøv værktøjRetningsviseren
Har du en bestemt videregående uddannelse i tankerne? Tjek vejen dertil.
Prøv værktøjI tvivl om valg af uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Få hjælp til, hvordan du kommer videre
Adgangskrav og optagelse
Værd at vide
Du kan få ekstra støtte under uddannelsen, hvis du fx er ordblind, har en kronisk sygdom, et handicap eller psykiske udfordringer.
Læs mere:
Du får titlen professionsbachelor i laboratorie- og fødevareteknologi. Den engelske betegnelse er Bachelor of Chemical and Biotechnical Technology and Food Technology.
Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er på niveau 6 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1 til 8 og beskriver, hvad du kan forvente at lære.
Læs mere:
Love og regler
Professionsbacheloruddannelse (top-up)
Tal med en, der kan stille de rigtige spørgsmål
Har du brug for mere end fakta? En samtale med en vejleder kan åbne nye perspektiver.
Kontakt en vejleder
Senest opdateret 30. juni 2025