laboratorie- og fødevareteknologi
laboratorie- og fødevareteknologi

Professionsbacheloruddannelse (top-up)

Laboratorie- og fødevare­teknologi

Uddannelsen er en overbygningsuddannelse, der kvalificerer dig til at varetage tværfaglige opgaver inden for fødevarer, medicin, bioteknologi, miljø eller kemi.

Fakta

Varighed: 1½ år

Adgangskrav: Relevant erhvervsakademiuddannelse

Kan læses i: Aarhus

Obligatorisk praktik: Ja

Om uddannelsen

Uddannelsen er en overbygningsuddannelse på laborantuddannelsen og på uddannelsen til procesteknolog, herunder fødevareteknolog, ernæringsteknolog og mejeriteknolog.

Hvad lærer du?

Du lærer at indgå i faglige og tværfaglige samarbejdsrelationer i offentlige og private virksomheder, såvel nationalt som internationalt. 

Du specialiserer dig i enten laboratorie- eller fødevareteknologi, og du har mulighed for at give din uddannelse en international profil ved at tage et praktikophold i en udenlandsk virksomhed. 

Hvad kan du bruge uddannelsen til?

Som færdiguddannet kan du arbejde i virksomheder/institutioner, der beskæftiger sig med fødevarer, medicinalvarer, bioteknologiske, kemiske eller mikrobiologiske processer.

Du kan arbejde med projektstyring, udvikling, kvalitetssikring, forskning og produktion.

Uddannelsen har fælles fagområder inden for:

  • Naturvidenskab
  • Kvalitetssikring og forsøgsplanlægning
  • Kommunikation og Virksomhedsforhold

Du skal vælge mellem to specialiseringer:

  • Laboratorieteknologi: Du får undervisning i bioteknologi, hvor du lærer om cellebiologi, bioproduktion og analyse af biomolekyler, samt kemiteknologi, hvor du lærer om organisk kemi og kemisk analyseteknik
  • Fødevareteknologi: Du får undervisning i fødevarekvalitet og sikkerhed, hvor du lærer om fødevaremikrobiologi, fødevarelovgivning, fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet, samt fødevareteknologi og innovation, hvor du lærer om fødevareteknologi, produktudvikling og innovation

Undervisningen veksler mellem almindelig holdundervisning, forelæsninger, selvstændig opgaveløsning og projektarbejde.

Du kan læse mere om undervisningen, studiemiljø og hverdagen på uddannelsen på uddannelsesstedets egen hjemmeside.

Du skal i 12-ugers praktik.

Hvis du har en erhvervsakademiuddannelse, kan du fortsætte på en overbygningsuddannelse og blive professionsbachelor. 

Uddannelserne varer typisk 1½ år og bliver også kaldt for top-up uddannelser. En del af uddannelsen foregår som praktik på en arbejdsplads.

Læs mere:

Om overbygningsuddannelser

Fremtidsmuligheder

I tvivl om valg af uddannelse?

Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Få hjælp til, hvordan du kommer videre

Adgangskrav og optagelse

Værd at vide

Du kan søge SU under uddannelsen. 

Læs mere: 

Om SU (Statens Uddannelsesstøtte)

Du kan få ekstra støtte under uddannelsen, hvis du fx er ordblind, har en kronisk sygdom, et handicap eller psykiske udfordringer.

Læs mere:

Om muligheder for anden støtte

Du får titlen professionsbachelor i laboratorie- og fødevareteknologi. Den engelske betegnelse er Bachelor of Chemical and Biotechnical Technology and Food Technology. 

Kvalifikationsniveau

Uddannelsen er på niveau 6 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1 til 8 og beskriver, hvad du kan forvente at lære.

Læs mere:

Om kvalifikationsniveauer

Love og regler

Tal med en, der kan stille de rigtige spørgsmål

Har du brug for mere end fakta? En samtale med en vejleder kan åbne nye perspektiver.

Kontakt en vejleder

Senest opdateret 30. juni 2025