fødevarer og ernæring
fødevarer og ernæring

Bacheloruddannelse

Fødevarer og ernæring

Du får viden om bæredygtig fødevareproduktion, ernæring og fødevaresikkerhed, og du lærer, hvordan mad påvirker vores sundhed.

Fakta

Varighed: 3 år

Kan læses i: København

Om uddannelsen

Du får en grundlæggende naturvidenskabelig viden, og du får kompetencer til at arbejde med bæredygtig fødevareproduktion.

Hvad lærer du?

Du lærer at forstå fødevarers kemiske og fysiske sammensætning, forholdene mellem råvarer og bæredygtig produktion af fødevarer samt madens påvirkning af vores sundhed.

Du arbejder både teoretisk og praktisk med fagene - ofte i tæt kontakt med erhvervslivet.

Hvad kan du bruge uddannelsen til?

Du kan blive fødevareingeniør, hvis du kombinerer bacheloruddannelsen med et halvt års praktik i en fødevarevirksomhed.

Efter bacheloruddannelsen kan du også søge optagelse på en kandidatuddannelse.

Afhængigt af hvilken specialisering du vælger, vil du i løbet af uddannelsen blive undervist i fx:

  • Fødevareproduktion, samfund og sundhed: Du lærer fx om udvalgte råvarer og anbefalinger om næringsstoffer
  • Råvarekvalitet: Du lærer fx om råvarernes struktur, egenskaber og forskellige kvalitetsbegreber
  • Fødevarekemi: Du lærer fx om fødevarers kemiske sammensætning
  • Fødevaremikrobiologi: Du lærer fx om brug af bakterier og gær til produktion af fødevarer
  • Human ernæring: Du lærer fx om energiomsætning, makronæringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt) samt udvalgte mikronæringsstoffer
  • Fødevareteknologi: Du lærer fx om metoder til oparbejdning og forædling af både faste og flydende råvarer

Efter første år kan du vælge mellem tre specialiseringer:

  • Sundhed og ernæring
  • Kvalitet og teknologi
  • Fødevareingeniør

Undervisningen veksler mellem forelæsninger, laboratorieøvelser, ekskursioner og projektarbejde.

Du kan læse mere om undervisningen, studiemiljø og hverdagen på uddannelsen på uddannelsesstedets egen hjemmeside.

Praktik

Hvis du vil uddanne dig til fødevareingeniør, skal du ud over den 3-årige bacheloruddannelse også gennemføre ½ års praktikophold.

Udveksling

Du kan komme på udveksling under uddannelsen.  

Bacheloruddannelser er for dig, der er interesseret i en uddannelse med vægt på teoretisk viden og fordybelse. 

En bacheloruddannelse varer 3 år. De fleste vælger at fortsætte på en kandidatuddannelse. 

Læs mere:

Om bacheloruddannelser

Fremtidsmuligheder

I tvivl om valg af uddannelse?

Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Få hjælp til, hvordan du kommer videre

Adgangskrav og optagelse

Værd at vide

Du kan søge SU under uddannelsen. 

Læs mere: 

Om SU (Statens Uddannelsesstøtte)

Du kan få ekstra støtte under uddannelsen, hvis du fx er ordblind, har en kronisk sygdom, et handicap eller psykiske udfordringer.

Læs mere:

Om muligheder for anden støtte

Du får titlen bachelor i fødevarer og ernæring. Den engelske betegnelse er Bachelor of Science in Food Science and Technology.

Kvalifikationsniveau

Uddannelsen er på niveau 6 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1 til 8 og beskriver, hvad du kan forvente at lære.

Læs mere:

Om kvalifikationsniveauer

Love og regler

Tal med en, der kan stille de rigtige spørgsmål

Har du brug for mere end fakta? En samtale med en vejleder kan åbne nye perspektiver.

Kontakt en vejleder

Senest opdateret 30. juni 2025