Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Bacheloruddannelse
Om uddannelsen
Du får en grundlæggende naturvidenskabelig viden, og du får kompetencer til at arbejde med bæredygtig fødevareproduktion.
Hvad lærer du?
Du lærer at forstå fødevarers kemiske og fysiske sammensætning, forholdene mellem råvarer og bæredygtig produktion af fødevarer samt madens påvirkning af vores sundhed.
Du arbejder både teoretisk og praktisk med fagene - ofte i tæt kontakt med erhvervslivet.
Hvad kan du bruge uddannelsen til?
Du kan blive fødevareingeniør, hvis du kombinerer bacheloruddannelsen med et halvt års praktik i en fødevarevirksomhed.
Efter bacheloruddannelsen kan du også søge optagelse på en kandidatuddannelse.
Afhængigt af hvilken specialisering du vælger, vil du i løbet af uddannelsen blive undervist i fx:
- Fødevareproduktion, samfund og sundhed: Du lærer fx om udvalgte råvarer og anbefalinger om næringsstoffer
- Råvarekvalitet: Du lærer fx om råvarernes struktur, egenskaber og forskellige kvalitetsbegreber
- Fødevarekemi: Du lærer fx om fødevarers kemiske sammensætning
- Fødevaremikrobiologi: Du lærer fx om brug af bakterier og gær til produktion af fødevarer
- Human ernæring: Du lærer fx om energiomsætning, makronæringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt) samt udvalgte mikronæringsstoffer
- Fødevareteknologi: Du lærer fx om metoder til oparbejdning og forædling af både faste og flydende råvarer
Efter første år kan du vælge mellem tre specialiseringer:
- Sundhed og ernæring
- Kvalitet og teknologi
- Fødevareingeniør
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, laboratorieøvelser, ekskursioner og projektarbejde.
Du kan læse mere om undervisningen, studiemiljø og hverdagen på uddannelsen på uddannelsesstedets egen hjemmeside.
Praktik
Hvis du vil uddanne dig til fødevareingeniør, skal du ud over den 3-årige bacheloruddannelse også gennemføre ½ års praktikophold.
Udveksling
Du kan komme på udveksling under uddannelsen.
Bacheloruddannelser er for dig, der er interesseret i en uddannelse med vægt på teoretisk viden og fordybelse.
En bacheloruddannelse varer 3 år. De fleste vælger at fortsætte på en kandidatuddannelse.
Læs mere:
Fremtidsmuligheder
UddannelsesGuidens værktøjer kan hjælpe dig, når du skal vælge uddannelse. Prøv fx:
Studievælgeren
Undersøg, hvad der er vigtigst for dig, når du skal vælge videregående uddannelse.
Prøv værktøjUddannelseszoom
Sammenlign videregående uddannelser, og bliv klogere på fx studiemiljø og løn.
Prøv værktøjAdgangskortet
Se, hvilke videregående uddannelser du kan få adgang til med din ungdomsuddannelse.
Prøv værktøjRetningsviseren
Har du en bestemt videregående uddannelse i tankerne? Tjek vejen dertil.
Prøv værktøjI tvivl om valg af uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Få hjælp til, hvordan du kommer videre
Adgangskrav og optagelse
Værd at vide
Du kan få ekstra støtte under uddannelsen, hvis du fx er ordblind, har en kronisk sygdom, et handicap eller psykiske udfordringer.
Læs mere:
Du får titlen bachelor i fødevarer og ernæring. Den engelske betegnelse er Bachelor of Science in Food Science and Technology.
Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er på niveau 6 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1 til 8 og beskriver, hvad du kan forvente at lære.
Læs mere:
Love og regler
Erhvervsakademiuddannelse
Professionsbacheloruddannelse
Bacheloruddannelse
Tal med en, der kan stille de rigtige spørgsmål
Har du brug for mere end fakta? En samtale med en vejleder kan åbne nye perspektiver.
Kontakt en vejleder
Senest opdateret 30. juni 2025